Τσιάρας: Η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την δημόσια υγεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσιάρας: Η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την δημόσια υγεία
«Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά την διάρκεια την ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε πως η νόσος αφορά αποκλειστικά τα αιγοπρόβατα και σε καμία άλλη κατηγορία ζώων, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο ίδιος είπε ότι το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες «προκειμένου να κλιμακώσουμε την λήψη μέτρων που αφορούν στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού». Τόνισε δε, ότι εφαρμόζονται συγκεκριμένες ζώνες ελέγχου γύρω από τις εστίες που έχουν εντοπιστεί, αλλά και με τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν σχετικά με την μοίρα των ζώων που ανήκουν σε κοπάδια όπου έχουν βρεθεί τα κρούσματα.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός είπε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, με την συνδρομή 100 κτηνιάτρων που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς, θα οργανωθούν τα κλιμάκια τα οποία θα κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και θα δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές σε όλη αυτή την περιοχή «που κατά κοινή ομολογία αποτελεί την καρδιά της παραγωγής και της γαλακτοβιομηχανίας στη χώρα μας, αλλά και βεβαίως και της φέτας που είναι ένα βασικό προϊόν που έχει μια μεγάλη υπεραξία και για την χώρα και για τις εξαγωγές της».

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στην συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες, όπως κινήθηκαν στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, έτσι θα κινηθούν και τώρα, «ώστε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να υπάρξει ένας έλεγχος και να μην υπάρξει παραπέρα διάδοση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Λιγότερες από 1 στις 1.000 επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν 6ήμερη εργασία

Σκυλακάκης: Η παρέμβαση στο ρεύμα έγινε σε ένα ακραίο φαινόμενο - Ουρανοκατέβατα κέρδη στους παρόχους

Φωτιά στις Ερυθρές κοντά στα Βίλια - Ενισχύονται οι δυνάμεις, εκκενώθηκε κατασκήνωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider