Υεμένη: Κλιμακώνεται η ένταση μετά το ισραηλινό χτύπημα - Μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων από Χούθι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υεμένη: Κλιμακώνεται η ένταση μετά το ισραηλινό χτύπημα - Μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων από Χούθι
Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, με τους κατοίκους να αναζητούν προστασία σε καταφύγια.

Ξεκίνησαν τα αντίποινα οι Χούθι μετά και τις χθεσινές ισραηλινές επιδρομές σε στόχους των ανταρτών στη πόλη-λιμάνι Χοντέιντα στην Υεμένη που άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Νωρίς το πρωί της Κυριακής σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, με τους κατοίκους να αναζητούν προστασία σε καταφύγια.

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι στοχοθέτησαν την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ με πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους.Η Εϊλάτ αποτελεί συχνό στόχο επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του υποστήριξε νωρίτερα ότι πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη αναχαιτίστηκε από το σύστημα αεράμυνας Arrow-3, εκτός ισραηλινού εδάφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Arrow 3 κατέρριψε το βλήμα πριν αυτό περάσει σε ισραηλινό έδαφος. Το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή ανεβαίνει επικίνδυνα μετά και τις χθεσινές ισραηλινές επιδρομές στην πόλη-λιμάνι Χοντέιντα στην Υεμένη, οι οποίες προκάλεσαν μια τεράστια πυρκαγιά, την επομένη της φονικής επίθεσης με drone στο Τελ Αβίβ που πραγματοποίησαν οι υεμενίτες αντάρτες, σε μια νέα κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις επιδρομές με τους υεμενίτες αντάρτες να προειδοποιούν ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα» για τις σημερινές επιθέσεις του, που σύμφωνα με τους ίδιους προκάλεσαν θύματα. Οι Χούθι δε θα διστάσουν να επιτεθούν σε «ζωτικής σημασίας στόχους» στο Ισραήλ, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

«Η σιωνιστική οντότητα θα πληρώσει το τίμημα για τη στοχοθέτηση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση», προειδοποίησε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχαΐτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι λέγοντας πως ήταν μια «βίαιη ισραηλινή επίθεση εναντίον της Υεμένης». Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ χτυπά την Υεμένη, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν: «Μετά από εννέα μήνες συνεχών εναέριων επιθέσεων από τους Χούθι στην Υεμένη προς το Ισραήλ, τα μαχητικά αεροσκάφη της IAF [Ισραηλινής Αεροπορίας] πραγματοποίησαν εκτεταμένη επιχειρησιακή επίθεση σε απόσταση 1.800 χιλιομέτρων (1.118 μίλια) εναντίον στρατιωτικών στόχων τρομοκρατών Χούθι» στην περιοχή του λιμανιού της Χοντέιντα.

«Οι IDF είναι σε θέση να επιχειρήσουν οπουδήποτε χρειαστεί και θα χτυπήσουν οποιαδήποτε δύναμη θέτει σε κίνδυνο τους Ισραηλινούς», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση του Σαββάτου είχε την κωδική ονομασία Outstretched Arm. «Το αίμα Ισραηλινών πολιτών έχει τίμημα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ,

Παράλληλα, μετά την επίθεση, επεσήμανε πως ήταν ένα μήνυμα, απειλώντας με αντίποινα κατά των Χούθι. «Αυτό έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα στον Λίβανο, τη Γάζα, την Υεμένη και άλλα μέρη – αν τολμήσουν να μας επιτεθούν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο», έσπευσε να συμπληρώσει κλιμακώνοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: H φετινή είναι η χειρότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών

Για 2 χιλιοστά σώθηκε ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε στον Έβρο - Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ

Διπλασίασε τον πλούτο του στην φυλακή - Διαθέτει περιουσία 56 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider