Το 98% των Ελλήνων βλέπει διαφθορά στη χώρα - Η σύγκριση με την Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 98% των Ελλήνων βλέπει διαφθορά στη χώρα - Η σύγκριση με την Ευρώπη
Ένα συντριπτικό ποσοστό, το 68% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ότι η διαφθορά υπάρχει διάχυτη στα κράτη - μέλη τους.

Ένα συντριπτικό ποσοστό, το 68% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ότι η διαφθορά υπάρχει διάχυτη στις χώρες τους, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Από τα επιμέρους κράτη, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Ελλάδα με το υψηλότερο ποσοστό 98%, και ακολουθούν οι: Πορτογαλία με 96%, Μάλτα με 95% και Σλοβενία με 95%. Τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Φινλανδία (18%), τη Δανία (26%) και το Λουξεμβούργο (43%).

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι Ευρωπαίοι ωστόσο και ως προς τις προσπάθειες των εθνικών τους κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, με μόλις ένα 30% να χαρακτηρίζει επιτυχημένες της εν λόγω προσπάθειες.

Για τους περισσότερους Ευρωπαίους δεν θεωρείται αποδεκτή η διαφθορά, και οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν είναι «σωστό» να δώσουν χρήματα, δώρα, ή να πραγματοποιήσουν μία χάρη, για να λάβουν κάτι από την κυβέρνηση.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, το 98% των πολιτών στην Ελλάδα θεωρούν ότι το πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα είναι αρκετά διαδεδομένο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των πολιτών ως προς τα τελευταία τρία χρόνια. Συγκεκριμένα το 53% πιστεύει ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί, το 38% ότι η κατάσταση έχει παραμείνει ίδια, ενώ μόλις το 5% θεωρεί ότι η κατάσταση έχει καλυτερεύσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider