Ο πόλεμος στο Σουδάν και οι εταιρείες όπλων από Τουρκία, Κίνα, Ρωσία και ΗΑΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πόλεμος στο Σουδάν και οι εταιρείες όπλων από Τουρκία, Κίνα, Ρωσία και ΗΑΕ
Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφει λεπτομερώς πώς μεταφέρονται ξένα όπλα μέσα και γύρω από το Σουδάν.

Στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «New Weapons Fueling the Sudan Conflict» που κυκλοφόρησε στις 24 Ιουλίου, αναφέρεται ότι «φρέσκος οπλισμός» που προμηθεύουν οι Κίνα, Ρωσία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επιδεινώνουν τον πόλεμο και την οικονομική κατάσταση στο Σουδάν.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς μεταφέρονται ξένα όπλα μέσα και γύρω από το Σουδάν, κατά κατάφωρη παραβίαση του υπάρχοντος εμπάργκο όπλων στο Νταρφούρ. «Η συνεχής ροή όπλων στο Σουδάν συνεχίζει να προκαλεί θανάτους αμάχων και δεινά σε τεράστια κλίμακα. Αυτή είναι μια ανθρωπιστική κρίση που δεν μπορεί να αγνοηθεί», δήλωσε η Ντεπρόζε Μουκένα, Ανώτερη Διευθύντρια για τον Περιφερειακό Αντίκτυπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία.

Η μελέτη δείχνει ότι τα όπλα που εισέρχονται στη χώρα καταλήγουν στα χέρια μαχητών που κατηγορούνται για παραβιάσεις της ανθρωπιστικής νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Αμνηστία παρακολούθησε μεθοδικά μια σειρά από θανατηφόρα όπλα - κυνηγετικά όπλα και τουφέκια - που χρησιμοποιούνται από τις εμπόλεμες δυνάμεις και ζητά ένα γενικό εμπάργκο όπλων στο Σουδάν.

Η έρευνα έχει επίσης εντοπίσει πρόσφατα κατασκευασμένα ή πρόσφατα μεταφερθέντα φορητά όπλα και πυρομαχικά από χώρες όπως η Σερβία, η Υεμένη και η Κίνα που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης από διάφορα μέρη της σύγκρουσης. Προηγμένοι παρεμβολές drone, όλμοι και τουφέκια που κατασκευάζονται στην Κίνα έχουν χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του Νταρφούρ. Μια ποικιλία από πρόσφατα κατασκευασμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χρησιμοποιηθεί από την RSF, επίσης στο Νταρφούρ. Τα στοιχεία του εμπορίου σε επίπεδο αποστολής δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες όπλα έχουν εξαχθεί στο Σουδάν τα τελευταία χρόνια, μαζί με εκατομμύρια φυσίγγια. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι αυτά μετατρέπονται μαζικά σε φονικά όπλα στο Σουδάν.

Μια ανησυχητική τάση που εντόπισε η Διεθνής Αμνηστία είναι η εκτροπή φορητών όπλων που συνήθως πωλούνται σε κυβερνητικές δυνάμεις και ομάδες ένοπλης αντιπολίτευσης. Εταιρείες στην Τουρκία και στη Ρωσία έχουν εξάγει παραλλαγές φορητών όπλων, όπως τουφέκια Tigr (DMR) ή τουφέκια Saiga-MK, που κατασκευάζονται από την Kalashnikov και συνήθως διατίθενται στο εμπόριο σε πολίτες, σε εμπόρους όπλων με ισχυρούς δεσμούς με τον σουδανικό στρατό. Ο κύριος κατασκευαστής όπλων της Τουρκίας, Sarsilmaz, προμηθεύει τις σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ τα τουρκικά κυνηγετικά όπλα και τουφέκια που συνήθως κατασκευάζονται για την πολιτική αγορά και κατασκευάζονται από μικρές εταιρείες όπως η Derya Arms, η BRG Defense ή η Dağlıoğlu Silah, ξεφεύγουν σε μεγάλο βαθμό από τους κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών και έχουν εξαχθεί μαζικά στο Σουδάν τα τελευταία χρόνια. Τόσο τα ρωσικά όσο και τα τουρκικά όπλα χρησιμοποιούνται από τα μέρη της σύγκρουσης.

«Είναι σαφές ότι το ισχύον εμπάργκο όπλων μόνο στο Νταρφούρ είναι εντελώς ανεπαρκές και πρέπει να ενημερωθεί και να επεκταθεί για να καλύψει ολόκληρο το Σουδάν. Καθώς η απειλή του λιμού είναι μεγάλη, ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να απογοητεύει τους αμάχους στο Σουδάν», είπε η Μουκένα.

Τουλάχιστον 16.650 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) τον Απρίλιο του 2023. Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και εκατομμύρια είναι στα πρόθυρα πείνας.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει απώλειες αμάχων τόσο από αδιάκριτες επιθέσεις όσο και από άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων. Ορισμένες από τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τα μέρη της σύγκρουσης ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Ο οργανισμός ανέλυσε 1.900 αρχεία αποστολών από δύο διαφορετικούς παρόχους δεδομένων και εξέτασε στοιχεία ανοιχτού κώδικα και ψηφιακά - στα οποία συμπεριλαμβάνονται περίπου 2.000 φωτογραφίες και βίντεο - που δείχνουν όπλα που κατασκευάστηκαν πρόσφατα ή εισήχθησαν πρόσφατα στο Σουδάν.

Πήρε επίσης συνέντευξη από 17 περιφερειακούς εμπειρογνώμονες όπλων και του Σουδάν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2024 για να επιβεβαιώσει την ανάλυση δεδομένων και να διερευνήσει τις γραμμές εφοδιασμού όπλων που χρησιμοποιούνται από διάφορες ομάδες. Και από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση έχουν χρησιμοποιηθεί προηγμένες κινεζικής κατασκευής παρεμβολές drone, όλμοι και αντιαρματικά τουφέκια. Μια ποικιλία από προσφάτως κατασκευασμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χρησιμοποιηθεί από την RSF.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, τα εμπορικά στοιχεία σε επίπεδο αποστολής δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες μη τροποποιημένα τουφέκια έχουν εξαχθεί από τουρκικές εταιρείες στο Σουδάν τα τελευταία χρόνια, μαζί με εκατομμύρια κενά φυσίγγια. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτά μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα σε μεγάλη κλίμακα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο προσεκτικό έλεγχο αυτού του σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτου εμπορίου.

Με την προμήθεια όπλων στο Σουδάν, τα κράτη μέλη της Συνθήκης για το εμπόριο όπλων - όπως η Κίνα και η Σερβία - παραβιάζουν τις νομικές τους υποχρεώσεις βάσει των άρθρων 6 και 7 της συνθήκης και υπονομεύουν το νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που ρυθμίζει το παγκόσμιο εμπόριο όπλων.

Οι αριθμοί ήταν ως εξής: Πάνω από 5,8 εκατομμύρια είχαν εκτοπιστεί εσωτερικά και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια ακόμα είχαν εγκαταλείψει τη χώρα ως πρόσφυγες. Από τον Απρίλιο του 2024, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι περισσότεροι από 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 18 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα, εκ των οποίων τα πέντε εκατομμύρια βρίσκονται σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης.

Το Σουδάν έχει κάποιους φυσικούς πόρους, αλλά είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής. Το 2011, το Σουδάν χωρίστηκε σε δύο, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν. Επί του παρόντος, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και ο αναπληρωτής του, Χεμεντί, επικεφαλής των βαριά οπλισμένων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), βρίσκονται σε αγώνες εξουσίας για τον έλεγχο του Σουδάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider