Το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με καθεστώς μακροπρόθεσμου δανεισμού αφήνει ανοιχτό η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία, την ώρα που ο Κιρ Στάρμερ επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ τοποθετήθηκε για το θέμα στη Βουλή, λέγοντας πως είναι στο χέρι της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου να προχωρήσει περαιτέρω, ενώ στάθηκε στην «εποικοδομητική συνεργασία» που είχε ο πρόεδρος του Μουσείου, Τζορτζ Οζμπορν, με την ελληνική κυβέρνηση.
Η πάγια θέση τόσο του Εργατικού Κόμματος όσο και του ίδιου του Κιρ Στάρμερ είναι πως δε σκοπεύουν να εμποδίσουν μια συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών μεταξύ των δύο χωρών. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει και η πρόθεση να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία του βρετανικού κράτους που απαγορεύει την παραχώρηση της ιδιοκτησίας αντικειμένων που ανήκουν στο βρετανικό μουσείο (British Museum Act 1963).
Όπως, όμως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Στάρμερ εμφανίζει μια πιο «χαλαρή» στάση όσον αφορά τα Μάρμαρα σε μια προσπάθειά του να αποκαταστήσει τις στενές σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, αποβλέπει σε μια συμφωνία «μακροχρόνιου δανείου των Γλυπτών στην Ελλάδα».
Η άποψη αυτή αντανακλάται μέσα από δήλωση που έκανε ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Κρις Μπράιαντ, ο οποίος είπε:
«Οι αποφάσεις όσον αφορά τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του Βρετανικού Μουσείου, συμπεριλαμβανομένου και του δανεισμού αντικειμένων από τις συλλογές, λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου, σύμφωνα με το νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963. Το μουσείου είναι διαχειριστικά ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι ο επικεφαλής του συμβουλίου, Τζορτζ Όσμπορν έχει κάνει συζητήσεις με τους Έλληνες υπουργούς για το θέμα αυτό, αναζητώντας μια παραγωγική συνεργασία. Εκτιμούμε τη δουλειά που κάνει το Βρετανικό Μουσείο πάνω στο ζήτημα του δανεισμού διεθνώς και καλωσορίζουμε την επιτυχία των συνεργασιών ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο V&A, καθώς και το Manhyia Palace Museum της Γκάνα».
Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Όσμπορν, ασκεί πίεση στη βρετανική κυβέρνηση εδώ και χρόνια ώστε να συμφωνήσει σε ένα πολυετές δάνειο των μαρμάρων στην Ελλάδα. Η συμφωνία για την επιστροφή των τεχνουργημάτων, γνωστής ως «χρυσός Asante» (Asante gold), αποτελεί μέρος μιας τριετούς δανειακής σύμβασης με δυνατότητα επέκτασης για άλλα τρία χρόνια.
Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα απασχολεί τη δημόσια συζήτηση εδώ και αιώνες, με την ένταση να κορυφώνεται το 2023, οπότε και ο Σουνάκ είχε δηλώσει ανοιχτά πως το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει λυθεί εδώ και καιρό, ενώ ακύρωσε το ραντεβού που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την τελευταία στιγμή.