Premier League: Βάζει τέλος στο χάος του VAR με... 28 iPhone

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premier League: Βάζει τέλος στο χάος του VAR με... 28 iPhone
H Premier League αφήνει το VAR και λανσάρει μία εναλλακτική λύση

Όταν το σύστημα Video Assistant Referee (VAR) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά, πολλοί ήλπιζαν ότι θα βοηθούσε τους διαιτητές να αποφύγουν προφανή λάθη. Ωστόσο, παρόλο που το VAR μερικές φορές βοήθησε στη λήψη αποφάσεων με μεγαλύτερη ακρίβεια, δεν ήταν λίγες οι φορές όπου πολλά αποτελέσματα ήταν συζητήσιμα και αμφιλεγόμενα.

Φαίνεται πως η αγγλική Premier League είναι από τα πρώτα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου που θα εισάγει μία εναλλακτική λύση, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Την επερχόμενη ποδοσφαιρική σεζόν 2024-25 θα λανσάρει ένα νέο σύστημα που αναπτύχθηκε από την εταιρεία αθλητικών δεδομένων και τεχνολογίας Genius Sports, το οποίο θα αντικαταστήσει το τρέχον σύστημα VAR για την ανίχνευση οφσάιντ.

Η νέα, φουτουριστική μέθοδος GeniusIQ χρησιμοποιεί 28 iPhone και, σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ενός μέσου ελέγχου VAR κατά 30 δευτερόλεπτα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα παρακολουθεί έως και 10.000 σημεία δεδομένων στο σώμα κάθε παίκτη και θα λαμβάνει αποφάσεις σε γρήγορο χρόνο. Το Genius Sports αρχικά θα καταγράφει έως και 100 καρέ ανά δευτερόλεπτο - περίπου το διπλάσιο από ότι ισχύει σήμερα - αλλά θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει τα 200.

Η Premier League σκοπεύει να εισαγάγει την τεχνολογία μετά από το break του φθινοπώρου για την διεξαγωγή αγώνων με τις εθνικές ομάδες, και λογικά θα έχει λανσαριστεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Η εταιρεία αθλητικών δεδομένων και τεχνολογίας, μαζί με το Second Spectrum, συνεργάζεται με το NBA από το 2018. Η νέα τεχνολογία τους έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει αργότερα τη σεζόν 2024-25.

Πώς λειτουργεί

Ένα δίκτυο 28 iPhone θα είναι τοποθετημένο γύρω από το στάδιο για να καταγράψει πολλές γωνίες κάθε παίκτη. Αυτές οι κάμερες επιτρέπουν στο «GeniusIQ» να παρακολουθεί έως και 10.000 σημεία σε έναν παίκτη.

Η τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπει τα γραφικά σε ένα κινούμενο σχέδιο που δείχνει τους παίκτες, την μπάλα και τη γραμμή οφσάιντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το δίκτυο καμερών iPhone της Genius Sports γύρω από ένα στάδιο θα καταγράψει βίντεο υψηλής ταχύτητας καρέ από πολλές γωνίες για να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις οφσάιντ. Η μηχανική ευφυΐα του GeniusIQ επιτρέπει στα τηλέφωνα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να επεξεργάζονται τα οπτικά δεδομένα ταυτόχρονα.

Η τρισδιάστατη μοντελοποίηση βοηθά στην ακριβή αναπαράσταση της θέσης ενός παίκτη στον αγωνιστικό χώρο την ακριβή στιγμή που μεταβίβασε τη μπάλα - τουλάχιστον καλύτερα από την τρέχουσα τεχνολογία.

Το GeniusIQ μπορεί να αναβαθμισθεί έως και 100 διασυνδεδεμένα iPhone αν οι επικεφαλής της Premier League θέλουν να επεκταθούν τόσο μακριά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider