Οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσαν σήμερα ότι μηνύουν τη φινλανδική κυβέρνηση γιατί παραβίασε την εθνική νομοθεσία για το κλίμα μη λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων.
Η Φινλανδία όρισε το 2022 κλιματικούς στόχους από τους πιο μεγάλους μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, «δεσμευόμενη να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2035 και να επιτύχει ουδέτερες καθαρές εκπομπές στη συνέχεια», γράφουν οι έξι αυτές οργανώσεις σε ανακοίνωση.
Στη μήνυση που κατέθεσαν στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Φινλανδίας, οι οργανώσεις δηλώνουν ότι η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερι 'Ορπο παραβιάζει τον νόμο για το κλίμα της χώρας λόγω της «έλλειψης κατάλληλης δράσης στο θέμα του κλίματος».
«Η κυβέρνησή μας δεν καταφέρνει να εφαρμόσει λύσεις, ακυρώνει συμφωνηθέντα μέτρα και αρνείται να αναθεωρήσει το παρωχημένο σχέδιο της Φινλανδίας για το κλίμα σε σχέση με τη χρήση της γης και των δασών», δήλωσε η Κάισα Κόσονεν, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής της Greenpeace.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η Φινλανδία δεν βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω της υπερβολικής υλοτομίας και της έλλειψης προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών από τους τομείς της γεωργίας και των μεταφορών.
Αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέπτυξαν τη δράση τους βασιζόμενες σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CEDH), το οποίο έκρινε ότι η Ελβετία είχε παραβιάσει τα δικαιώματα μιας ομάδας ηλικιωμένων γυναικών μη ενεργώντας επαρκώς για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Η αδράνεια των κυβερνήσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή πολλών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία και το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον», δήλωσε η Ελίνα Μίκολα, σύμβουλος για το κλίμα και το περιβάλλον στην Amnesty Finland.
Η μήνυση κατατέθηκε στις 2 Αυγούστου από τη Φινλανδική Ένωση προστασίας της φύσης, τη Greenpeace Nordic, την Amnesty International Finlande, την Aktivistimummot (Παππούδες και γιαγιάδες για το κλίμα), τη Φινλανδική Ένωση για τη φύση και τη Φινλανδική Νεολαία Σάμι.
Η πρώτη φινλανδική δίκη που αφορά το κλίμα ολοκληρώθηκε πέρυσι με την απόρριψη από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο μήνυσης κατά του φινλανδικού κράτους για ανεπαρκή δράση για το κλίμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ