Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι αποκαρδιωτικές εικόνες από το λιμάνι στον Βόλο, όπου εδώ και ημέρες χιλιάδες ψάρια επιπλέουν νεκρά στην επιφάνεια της θάλασσας. Μάλιστα, τα διεθνή ΜΜΕ προσεγγίζουν το επίμαχο θέμα αναδεικνύοντας το μέγεθός του, ενώ ταυτόχρονα αναλύουν τις αιτίες που το προκάλεσαν.
Ειδικότερα, ο Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τουριστικό λιμάνι στην Ελλάδα έχει πλημμυρίσει με χιλιάδες νεκρά ψάρια». Ταυτόχρονα, σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος τονίζεται: «Οι ειδικοί δηλώνουν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τις μεγάλες πλημμύρες του περασμένου έτους».
Greece tourist port flooded with hundreds of thousands of dead fish https://t.co/3XS09OGJZl
— Guardian Environment (@guardianeco) August 29, 2024
Επίσης, το AFP δημοσιεύει φωτογραφίες από την περιοχή και αναφέρεται στη μάχη που δίνουν οι Αρχές για να απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια από την επιφάνεια της θάλασσας. «Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ημέρες», σημειώνει το δημοσίευμα.
Greek port grapples with flood of dead fish.
On one day alone, authorities removed 57 tons of the dead fish washed up on beaches near Volos. The cleanup effort is expected to take dayshttps://t.co/EUDn1IBKxj pic.twitter.com/xTqAusZY48
— AFP News Agency (@AFP) August 29, 2024
«Το λιμάνι του Βόλου στην κεντρική Ελλάδα έχει καλυφθεί από νεκρά ψάρια», γράφει και το BBC, το οποίο κάνει λόγο για μια «ασημένια κουβέρτα που έχει καλύψει το λιμάνι δημιουργώντας δυσοσμία».
«Πρόκειται για τη δεύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που πλήττει το λιμάνι του Βόλου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας πέρυσι», σημειώνει επίσης το France24.
Στο εντυπωσιακό της μαρίνας όπου το νερό δεν φαινόνταν, λόγω του τεράστιο αριθμού των ψαριών στάθηκε και το Reuters, με το πρακτορείο να γράφει «Τα νεκρά ψάρια δημιούργησαν μια ασημί κουβέρτα στο λιμάνι και μια δυσοσμία που ανησύχησε τους κατοίκους και τις αρχές».
Ακόμα και το CNN κάλυψε την κρίση στον Βόλο, αναφέροντας με στον τίτλο τίτλο πως «Τόνοι σάπιων ψαριών φράζουν ελληνικό τουριστικό λιμάνι».
Με έναν χαρακτηριστικό τίτλο, το Sky News μεταφέρει πως «Κουβέρτα από νεκρά ψάρια καλύπτει το Ελληνικό τουριστικό λιμάνι του Βόλου, μετά από πλημμύρα».
Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Πού οφείλεται το πρόβλημα
Στην αλλαγή της αλατότητας μεταξύ του γλυκού νερού του ταμιευτήρα της και του αλμυρού νερού της θάλασσας στον Παγασητικό, οφείλεται η εμφάνιση πλήθους νεκρών ψαριών στο λιμάνι του Βόλου και στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα. Το φαινόμενο αναμένεται να αρχίζει να περιορίζεται σταδιακά με το κλείσιμο του θυροφράγματος της σήραγγας που οδηγεί νερό από την Κάρλα στη θάλασσα.
Όπως τόνισε, «το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει το προηγούμενο διάστημα, αφού έπρεπε να επιδιορθωθεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας το οποίο ήταν μέσα στο νερό και έπρεπε να αποκαλυφθεί για να ξεκινήσουν εργασίες επιδιόρθωσης. Οι εργασίες ξεκίνησαν και μέχρι την Παρασκευή θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε το θυρόφραγμα, ώστε να μην δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Βόλος: Πλέγμα ανάσχεσης νεκρών ψαριών τοποθετείται στο λιμάνι
Παράλληλα, ειδικό δίχτυ-πλέγμα τοποθετείται στη γέφυρα στο κορδόνι, στην παραλία του Βόλου για να συγκρατεί τα νεκρά ψάρια που εκβράζει η θάλασσα και να γίνεται πιο εύκολα η συγκέντρωσή τους. Ήδη, πάντως, πολλά τουριστικά ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη έχουν αποχωρήσει διότι δεν αντέχουν την μυρωδιά.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το πρωί συγκεντρώθηκαν περίπου 100 τόνοι νεκρών ψαριών που θα πάνε για καύση στην συμβεβλημένη με την Περιφέρεια Εταιρεία που είναι στη Λάρισα (τη συμβαση είχε υπογράψει ο προηγούμενος περιφερειάρχης το Νοέμβριο του 2021), όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου.
Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών για να αποφευχθεί το φαινόμενο και σήμερα η περισυλλογή γίνεται με ευθύνη της Περιφέρειας που θα πληρώσει τους εργολάβους με κωδικό της πολιτικής προστασίας, γιατί δεν υπάρχει κάποιος που να έχει την ευθύνη διαχείρισης του Παγασητικού.
Επίσης, η κα Παπαδημητρίου επανέλαβε ότι καμία υπηρεσία δεν ειδοποίησε την άλλη για το φαινόμενο που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στις πλημμυρισμένες εκτάσεις. «Ούτε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθηγητές ιχθυολόγοι πήγαν να δουν το φαινόμενο, ούτε από τον ΤΟΕΒ στη Λάρισα, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μεταξύ αρμοδίων». Τόνισε δε ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα διερευνήσει ποιος ευθύνεται και σε ποιο κομμάτι.
Βόλος: Στη δικαιοσύνη η Ένωση Ξενοδόχων για τα νεκρά ψάρια
Ακολούθως, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας επισημαίνει ότι διερευνά με τους νομικούς της να καταθέσει προκειμένου να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου καθώς και αγωγής για δυσφήμιση της περιοχής από το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό. «Δεν γίνεται για μια ακόμη φορά να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τέτοιες αποκρουστικές εικόνες από τη Μαγνησία μας και ξανά και ξανά να γινόμαστε θύματα μιας ανυπολόγιστης δυσφήμησης της περιοχής μας. Ως αποτέλεσμα, είμαστε αναγκασμένοι και διερευνούμε με τους νομικούς το θέμα της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου καθώς και της αγωγής για την ολική δυσφήμηση της περιοχής» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.
Βόλος: Αχ. Μπέος – Μήνυση σε εργολάβο για ενταφιασμό νεκρών ψαριών
Τέλος, μήνυση για παράνομο ενταφιασμό νεκρών ψαριών στην κοίτη του χειμάρρου Ξηριά, στο Διμήνι από χειριστή εκσκαπτικού μηχανήματος μισθωμένου από την Περιφέρεια, κατέθεσε αργά χθες το απόγευμα, ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος. Προηγήθηκε σχετική καταγγελία του, την οποία δημοσιοποίησε με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και συνοδευόταν με σχετικό βίντεο.