Ιταλία: Σχεδιάζει φόρο έως 25 ευρώ τη διανυκτέρευση - Αντιδρούν οι ξενοδόχοι

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ιταλία: Σχεδιάζει φόρο έως 25 ευρώ τη διανυκτέρευση - Αντιδρούν οι ξενοδόχοι
Την απότομη αύξηση των τουριστικών φόρων προτείνει η Ιταλία για να βοηθήσει τις πόλεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας να αυξήσουν τα έσοδά τους και να κάνουν τους επισκέπτες «πιο υπεύθυνους» εν μέσω μιας αυξανόμενης δημόσιας αντίδρασης ενάντια στον υπερτουρισμό.

Την απότομη αύξηση των τουριστικών φόρων προτείνει η Ιταλία για να βοηθήσει τις πόλεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας να αυξήσουν τα έσοδά τους και να κάνουν τους επισκέπτες «πιο υπεύθυνους» εν μέσω μιας αυξανόμενης δημόσιας αντίδρασης ενάντια στον υπερτουρισμό.

Οι ενώσεις του ξενοδοχειακού κλάδου και του ταξιδιωτικού κλάδου διαφωνούν με το σχέδιο, το οποίο προβλέπει εισφορά έως και 25 ευρώ τη βραδιά για τα πιο ακριβά δωμάτια ξενοδοχείων, όπως αναφέρουν οι FT.

Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης, την οποία είδαν οι Financial Times, προτείνει την αύξηση του ανώτατου ορίου τουριστικού φόρου στα 5 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση για δωμάτιο κάτω των 100 ευρώ. 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση για δωμάτια αξίας 100-400 ευρώ, 15 ευρώ για δωμάτια αξίας 400-750 ευρώ και 25 ευρώ για δωμάτια άνω των 750 ευρώ.

Η κυβερνητική πρόταση διευκρινίζει επίσης ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συλλογή απορριμμάτων, προκαλώντας την οργή της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

«Ο κοινός στόχος πρέπει να είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης, όχι η επιβράδυνσή της», επισημαίνει η Federalberghi, μια ένωση που εκπροσωπεί τα μικρά και μεσαία ξενοδοχεία.

Η Barbara Casillo, διευθύντρια της Confindustria Alberghi, η οποία αντιπροσωπεύει μεγαλύτερα ξενοδοχεία και παγκόσμιες αλυσίδες, προειδοποίησε ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει ήδη έντονο ανταγωνισμό από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς και μπορεί να βγει χαμένη από την αύξηση των τουριστικών φόρων που ήταν «ήδη πολύ υψηλοί».

«Αν τρομάξουμε τους ταξιδιώτες, δεν προσφέρουμε καλή υπηρεσία στη χώρα»

«Αν τρομάξουμε τους ταξιδιώτες που έρχονται σε εμάς δίνοντας την εντύπωση ότι θέλουμε να πάρουμε ό,τι μπορούμε, δεν προσφέρουμε καλή υπηρεσία στη χώρα», είπε. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» πρόσθεσε.

Η υπουργός Τουρισμού Daniela Santanchè δήλωσε ότι σχεδιάζει «διάλογο» με τους αρμόδιους φορείς του κλάδου τον Σεπτέμβριο σχετικά με την «πιθανή πρόταση τροποποίησης των κανόνων του τουριστικού φόρου».

«Δεν είναι όλοι οι φόροι κακοί φόροι», ανέφερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σε περιόδους υπερτουρισμού, συζητάμε αυτή την πιθανότητα, ώστε να βοηθήσει πραγματικά στη βελτίωση των υπηρεσιών και να κάνει τους τουρίστες που το πληρώνουν πιο υπεύθυνοι».

Η Marina Lalli, πρόεδρος της Federturismo – η οποία εκπροσωπεί όλους τους τύπους τουριστικών εταιρειών – παραπονέθηκε ότι πολλές πόλεις ήδη χρησιμοποιούν «παράνομα» τα έσοδα από τους τουριστικούς φόρους για να καλύψουν τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Ο νόμος απαιτεί από τις πόλεις να χρησιμοποιούν τέτοια κεφάλαια για να πληρώνουν για πράγματα που σχετίζονται άμεσα με τους επισκέπτες εκτός πόλης, όπως η πολύγλωσση σήμανση και η συντήρηση τουριστικών χώρων.

Η συζήτηση έρχεται καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά της, με το βάρος του χρέους της, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα φτάσει σχεδόν το 140% του ΑΕΠ φέτος ενώ το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της να είναι πλέον σχεδόν ίσο με τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση.

Ο ταξιδιωτικός κλάδος της Ιταλίας γνώρισε ισχυρή ανάκαμψη μετά την κατάρρευση που προκλήθηκε από τον COVID-19, με τις ενώσεις του κλάδου να υπολογίζουν τις αφίξεις ξένων τουριστών το 2023 σε 65 εκατομμύρια – στο ίδιο επίπεδο με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, πολλοί Ιταλοί έχουν ξεσηκωθεί για τις συνέπειες του υπερβολικού τουρισμού, καθώς τα ιστορικά κέντρα των πόλεων χάνουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα ενώ όλο και περισσότερα αστικά διαμερίσματα μετατρέπονται σε δωμάτια ενοικίασης airbnb.

Οι ιταλικές πόλεις μπορούν να επιβάλλουν φόρους για διανυκτερεύσεις τόσο από ξένους όσο και από Ιταλούς επισκέπτες, και αυτοί πλέον κυμαίνονται συνήθως από 1 έως 5 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του ξενοδοχείου ή του ξενώνα.

Το 2019, πριν από την πανδημία, σχεδόν 1200 δήμοι εισέπραξαν συνολικά 470 εκατομμύρια ευρώ σε τουριστικούς φόρους, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας. Ωστόσο, τα έσοδα ανήλθαν σε περίπου 775 εκατομμύρια ευρώ το 2023, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της πόλης -με ετήσιους αριθμούς επισκεπτών εκτός πόλης 20 φορές υψηλότερους από τον τοπικό πληθυσμό- να αυξήσουν τους τουριστικούς φόρους τους έως και 10 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. Φέτος, η Βενετία πειραματίστηκε με ένα τέλος εισόδου για ημερήσιους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το ιστορικό της κέντρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider