Μενδώνη: Το έργο στο Αχίλλειο πρέπει να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο συντομότερο δυνατό διάστημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μενδώνη: Το έργο στο Αχίλλειο πρέπει να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο συντομότερο δυνατό διάστημα
Η υπ. Πολιτισμού. αναφέρθηκε, επίσης, στα έργα, τα οποία είτε βρίσκονται στην αρμοδιότητα είτε έχει εμπλοκή το ΥΠΠΟ στο νησί της Κέρκυρας, όπως μεταξύ άλλων η Παλαιά Πόλη και τα Φρούρια.

Το έργο στο Αχίλλειο -ένα μείζον πολιτιστικό αγαθό για την Κέρκυρα και όλη τη χώρα- εκτελείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και πρέπει να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο συντομότερο δυνατό διάστημα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό της Κέρκυρας, «Corfu Channel». Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε, επίσης, στα έργα, τα οποία είτε βρίσκονται στην αρμοδιότητα είτε έχει εμπλοκή το ΥΠΠΟ στο νησί της Κέρκυρας, όπως μεταξύ άλλων η Παλαιά Πόλη και τα Φρούρια.

Με αφορμή επιστολή διαμαρτυρίας επισκέπτριας στο Αχίλλειο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο λόγω των εργασιών αποκατάστασης που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια, έργο που εκτελείται από την ΕΤΑΔ, η υπουργός είπε: "Έχει δίκιο η κυρία που τα γράφει αυτά και έχει δίκιο για ένα πολύ απλό λόγο: Το Αχίλλειο είναι ένα μείζον πολιτιστικό αγαθό για την Κέρκυρα αλλά και για τη χώρα. Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία και από τα μνημεία τα οποία χαίρουν -έχαιραν μάλλον πριν ξεκινήσουν οι εργασίες- μίας από τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Ελλάδος. Πράγματι στο Αχίλλειο τα τελευταία χρόνια γίνεται ένα έργο αποκατάστασης, στο οποίο όμως το υπουργείο Πολιτισμού έχει πολύ μικρή σχέση. Αυτό δεν το ξέρει ο κόσμος, γιατί όλοι μιλάμε για το Αχίλλειο μνημείο και βεβαίως το Αχίλλειο είναι μνημείο κατά την αρχαιολογική νομοθεσία και το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να το προστατέψει. Από εκεί και πέρα όμως, το έργο το οποίο γίνεται εκτελείται από την ΕΤΑΔ, δεν είναι έργο το οποίο εκτελεί το ΥΠΠΟ και οι υπηρεσίες του".

Όπως σημείωσε η Λ. Μενδώνη, "το υπουργείο Πολιτισμού, όπως όφειλε, έχει εγκρίνει τις μελέτες και έχει δύο συγκεκριμένα υποέργα στο μεγάλο έργο το οποίο εκτελούσε, εκτελεί και θα συνεχίσει, υποθέτω και εύχομαι να συνεχίσει, να εκτελεί η εταιρεία, που είναι το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών, οροφογραφιών και το έργο της έκθεσης που πρέπει να φιλοξενηθεί μέσα στο Αχίλλειο. Αυτά τα δύο υποέργα που έχει αναλάβει το ΥΠΠΟ, δια των αρμοδίων αντιστοίχων υπηρεσιών του, της Διεύθυνσης Συντήρησης και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν μπορούν να εκτελεστούν αν δεν υπάρχει ανάδοχος, εάν δεν υπάρχει ενεργό εργοτάξιο… Το Αχίλλειο πρέπει να ολοκληρωθεί. Πρέπει να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο συντομότερο δυνατό διάστημα και γι' αυτό υπήρξε μια πρωτοβουλία από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει η ΕΤΑΔ, προκειμένου να δει πως θα προχωρήσει αυτή η εργολαβία. Και νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις. Επιπλέον, η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών γενικά για το Υπερταμείο και τις εταιρείες που ανήκουν σ' αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ, θεωρώ ότι θα δώσει διέξοδο και στην περίπτωση του Αχιλλείου", πρόσθεσε η υπουργός, τονίζοντας πως "περιμένουμε από τον κύριο του έργου, που είναι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, να κάνει τα βήματα αυτά που θα επιτρέψουν να επανεκκινήσει η εργολαβία".

Όσον αφορά την Παλαιά Πόλη, η Λ. Μεδώνη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι "ο δήμος έχει τον πρωτεύοντα ρόλο, έχουμε κάνει μία συνάντηση με τον Δήμαρχο, βάλαμε τις αρχές οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν και τους ρυθμούς που θα πρέπει να τρέξει και το θέμα της διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης, του φορέα διαχείρισης, αλλά έχουμε συμφωνήσει και σε ορισμένες σκέψεις για το Μον Ρεπό. Ελπίζω τώρα που περνά η έντονη τουριστική περίοδος, να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε με πιο εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση αυτών, για τα οποία έχουμε πει με τον κύριο Δήμαρχο ότι πρέπει να γίνουν. Και θεωρώ ότι αυτό θα γίνει… Η Παλαιά Πόλη έχει προβλήματα, έχουμε ένα διαχειριστικό σχέδιο το οποίο έχουμε καταθέσει στην UNESCO, επομένως ο καθένας κατά αρμοδιότητα πρέπει να είναι συνεπής σε αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί", πρόσθεσε.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης στα φρούρια της Κέρκυρας. "Τα βασικά έργα που αυτή τη στιγμή εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού είναι τα φρούρια και η άμεση αρμοδιότητα μας και φυσικά ήταν υποχρέωση μας να κάνουμε το master plan, το στρατηγικό σχέδιο για τα φρούρια, το οποίο το παρουσιάσαμε στην Κέρκυρα πριν από ένα χρόνο περίπου. Σε αυτά που έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε, προχωρούμε. Επαναλαμβάνω, και προσωπικά εγώ αλλά και οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, και δεν αναφέρομαι μόνο στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και στις κεντρικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ, έχουν όλοι τις ευαισθησίες τους για την Κέρκυρα και ιδιαίτερα για την Παλαιά Πόλη, που υπάρχει και η υποχρέωση του κράτους μας απέναντι στην UNESCO. Απαιτείται ένας συντονισμός στιβαρός, εδώ θα συμβάλλουμε όλοι, προσπαθούμε τουλάχιστον να συμβάλλουμε όλοι".

Η υπουργός πληροφόρησε, τέλος, πως θα προσπαθήσει εντός Οκτωβρίου να επισκεφτεί το νησί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider