Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, τη Δευτέρα, στη Θεσσαλία, ήταν το βασικό θέμα της συνέντευξης του Θανάση Κοντογεώργη στο «Talk Radio 989».
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που συμμετείχε, ούτως ή άλλως, στο κλιμάκιο, παρατήρησε εν πρώτοις ότι στη συγκεκριμένη Περιφέρεια υπάρχει ένα διπλό πρόβλημα, πλημμυρών αλλά και λειψυδρίας. «Έργα που έρχονταν από το παρελθόν, τώρα ωρίμασαν και ωριμάζουν, σε ένα χρόνο θα έχουν τελειώσει οι μελέτες με βάση αυτά που ανακοινώθηκαν χθες. Προφανώς θέλουν ένα χρόνο να γίνουν, αλλά είναι έργα ζωής», σημείωσε με έμφαση. Χρειάζονται, ειδικότερα, έργα ορεινής υδρονομίας, χρειάζονται φράγματα, τρόποι αποταμίευσης νερού, γιατί πρέπει να ποτισθεί και ο κάμπος. Παραλλήλως επικαιροποιούνται παλιότερες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, «δεν είναι μικρά έργα, απαιτούν πόρους, συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα». Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, δεν μπορούν να γίνονται στην τύχη.
Απολογιστικά, «έχει γίνει τεράστια προσπάθεια στην κρατική αρωγή, οι αιτήσεις που έχει να διαχειρισθεί η ελληνική δημόσια διοίκηση -και της κρατικής αρωγής για τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, αλλά και στο αγροτικό κομμάτι- ήταν περίπου 200.000. Ήδη έχουν δοθεί περίπου 800 εκατ. από την κρατική αρωγή και τον ΕΛΓΑ, είναι να δοθούν άλλα τόσα». Ενώ στις υποδομές «διασφαλίσαμε 1,3 δισ. για τα πιο μεγάλα έργα». Και, εν γένει, «η εξεύρεση πόρων, ο σχεδιασμός απαιτεί ένα χρόνο».
Στη συνέχεια της συνέντευξης έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα έργων: εν προκειμένω κατασκευάσθηκαν δύο Κέντρα Υγείας (Παλαμά και Μουζακίου), τα οποία ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χαρακτήρισε «έργα πνοής για την περιοχή». Επίσης έγιναν 27 σχολεία, «πολλά θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν, κάποια θέλουν λίγο χρόνο ακόμη».
Όμως, όπως επισήμανε, το σχέδιο κουμπώνει με «τη συνολική συζήτηση ανασυγκρότησης της περιοχής που αφορά την παραγωγική και την αγροτική ανασυγκρότηση. Γιατί όντως οι νέες συνθήκες, δυστυχώς η κλιματική κρίση, μας επιβάλλουν -αλλά και όσα δεν είχαν γίνει κατά το παρελθόν- με κακή αφορμή δυστυχώς, να τα φτιάξουμε, να τα σχεδιάσουμε σωστά. Έτσι, κάποια «θα προχωρήσουν, κάποια θα εγκαινιασθούν μετά από εμάς, (αλλά) εμάς μας ενδιαφέρει ο σωστός σχεδιασμός, να υπάρχουν οι πόροι». Εν κατακλείδι, «ο πολίτης να βλέπει και το άμεσο και το μακροπρόθεσμο, ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη και στην κυβέρνηση και στις τοπικές αρχές».
Εν όψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ειδικά για το χώρο της υγείας, διαβεβαίωσε ότι «οι απολαβές του προσωπικού είναι στην προμετωπίδα». Έχει γίνει, άλλωστε, προσπάθεια και στις τακτικές αποδοχές και στις εφημερίες.
Με αφορμή, τέλος, το τρέχον κύμα δημοσκοπήσεων, παρατήρησε πως «τις αξιολογούμε, έχουν πάντοτε ενδιαφέρον». Πλην, όμως, στην κυβέρνηση «είμαστε οπαδοί ότι όλα κρίνονται στο πεδίο της δουλειάς και εκεί θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση». Υπάρχει, τέλος, ένας απόηχος από τις ευρωεκλογές, «δουλεύουμε εντατικά, ασχολούμαστε αποκλειστικά με τη δουλειά μας -και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», διαβεβαίωσε κλείνοντας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ