Πράσινα τιμολόγια: Οι τελικές τιμές Σεπτεμβρίου με την επιδότηση – Αναλυτικός πίνακας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: Οι τελικές τιμές Σεπτεμβρίου με την επιδότηση – Αναλυτικός πίνακας
Από 14,43 έως 18,55 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα κινούνται τα πράσινα τιμολόγια για τους οικιακούς καταναλωτές, αφαιρώντας από τις χρεώσεις των προμηθευτών την ενίσχυση των 1,4 λεπτών ανά kWh που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.

Από 14,43 έως 18,55 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα κινούνται τα πράσινα τιμολόγια για τους οικιακούς καταναλωτές, αφαιρώντας από τις χρεώσεις των προμηθευτών την ενίσχυση των 1,4 λεπτών ανά kWh που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι τιμές αυτές αφορούν μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες – που είναι το όριο για την παροχή επιδότησης. Επίσης, στον υπολογισμό τους έχουν ληφθεί υπόψη και οι τυχόν εκπτώσεις (π.χ. συνέπειας) που παρέχουν οι προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση καλύπτει όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα), όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Επίσης, στην περίπτωση των δικαιούχων ΚΟΤ η στήριξη ανέρχεται σε 4,8 λεπτά ανά kWh. Κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές αποκλιμακώνονται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως φαίνεται από τον πίνακα, με το «κούρεμα» των 1,4 λεπτών, για την πλειονότητα των προμηθευτών οι τελικές τιμές διαμορφώνονται ελαφρώς κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα ή σε αυτά τα επίπεδα.

Η μέση τελική τιμή διαμορφώνεται στα 15,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειωμένη κατά 5% έναντι του Αυγούστου (16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Βασική αιτία το γεγονός ότι αυτό τον μήνα υπήρξε «διόρθωση» σε πράσινα τιμολόγια που τον Αύγουστο κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικά οι τελικές τιμές των εταιρειών (για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες):

- Στα 14,54 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα είναι η τελική τιμή ημέρας στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ1) για τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας μείωση 2% σε σχέση με τον Αύγουστο (14,79 λεπτά του ευρώ ανά kWh).

- Το πράσινο τιμολόγιο της Protergia (Metlen) διαμορφώνεται στα 14,59 λεπτά ανά kWh. Με δεδομένο ότι η εταιρεία κράτησε σταθερές τις χρεώσεις της στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, η πολύ μικρή αύξηση κατά 1% στο Protergia Home Value Special από τον Αύγουστο (14,39 λεπτά ανά kWh), οφείλεται στο «κούρεμα» της επιδότησης κατά 0,2 λεπτά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

- Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ΗΡΩΝ, η οποία επίσης διατήρησε αμετάβλητη τη χρέωση του ειδικού της τιμολογίου ΗΡΩΝ Basic Home. Η τελική τιμή του προϊόντος είναι 14,48 λεπτά ανά kWh.

- Στη μείωση της επιδότησης κατά 0,2 λεπτά ανά kWh οφείλεται η αύξηση κατά 1% και στην περίπτωση της Elpedison, η οποία επίσης διατήρησε σταθερές τις χρεώσεις της σε σχέση με τον Αύγουστο. Για μηνιαία κατανάλωση έως 100 κιλοβατώρες η τιμή είναι 14,45 λεπτά ανά kWh (από 14,25 λεπτά τον Αύγουστο), και 18,55 λεπτά ανά kWh (από 18,35 λεπτά) για τις καταναλώσεις πάνω από αυτό το όριο και έως τις 500 κιλοβατώρες.

- Στα 15,95 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται το «Ρεύμα Οικιακό», ειδικό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο», με μικρή άνοδο κατά 4% σε σχέση με τον Αύγουστο (15,39 λεπτά ανά kWh).

- Το ειδικό τιμολόγιο της NRG έχει τελική τιμή 17,33 λεπτά ανά kWh. Και σε αυτή την περίπτωση, καταγράφεται αύξηση κατά 1% σε σχέση με τον Αύγουστο (17,13 λεπτά ανά kWh), εξαιτίας της ελαφρώς μικρότερης επιδότησης Σεπτεμβρίου.

- Στα 14,43 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι ειδικό τιμολόγιο της ZeniΘ, σημειώνοντας αισθητή μείωση κατά 45% έναντι του Αυγούστου, λόγω της αποκλιμάκωσης της χρέωσης της εταιρείας.

- 14,59 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι η τελική τιμή το ειδικό τιμολόγιο της Ελίν, Power On! Home Green, σημειώνοντας αύξηση 3% έναντι του Αυγούστου.

- Η τελική τιμή της Volton είναι 18,08 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 11% έναντι του Αυγούστου (16,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider