Ρωσία: Παρατάθηκε η κράτηση του Γάλλου Λοράν Βινατιέ που κατηγορείται ότι συγκέντρωνε στρατιωτικά δεδομένα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Παρατάθηκε η κράτηση του Γάλλου Λοράν Βινατιέ που κατηγορείται ότι συγκέντρωνε στρατιωτικά δεδομένα
Δικαστήριο της Μόσχας παρέτεινε σήμερα την κράτηση ενός Γάλλου ερευνητή που κατηγορείται ότι δεν ενεγράφη στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» στη Ρωσία ενώ συγκέντρωνε πληροφορίες για τον ρωσικό στρατό που είχαν αξία για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Δικαστήριο της Μόσχας παρέτεινε σήμερα την κράτηση ενός Γάλλου ερευνητή που κατηγορείται ότι δεν ενεγράφη στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» στη Ρωσία ενώ συγκέντρωνε πληροφορίες για τον ρωσικό στρατό που είχαν αξία για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Γαλλία λέει πως ο Λοράν Βινατιέ, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών, «κρατείται αυθαίρετα» από τη Ρωσία και έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του.

Οδηγήθηκε σήμερα στο δικαστήριο για την έναρξη της δίκης του, όμως ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτή μετατέθηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου επειδή δεν του είχαν δοθεί επαρκή στοιχεία κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Mediazona, ο δικηγόρος του Βινατιέ δήλωσε πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας πως ο πελάτης του παραδέχθηκε την ενοχή του και πως η υπεράσπιση ζητάει ως εκ τούτου από το δικαστήριο να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση της ετυμηγορίας.

Μια άλλη ειδησεογραφική υπηρεσία, η SOTA Vision, ανέφερε πως η υπεράσπιση ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο Βινατιέ με εγγύηση ή να τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. Όμως κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, παρατείνοντας την κράτησή του μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.

Ο Βινασιέ, ένας ειδικός στην πρώην Σοβιετική Ένωση με μακρά εμπειρία εργασίας στη Ρωσία, συνελήφθη σε ένα κεντρικό εστιατόριο της Μόσχας τον Ιούνιο από πράκτορες της υπηρεσίας ασφαλείας FSB, που διαδέχθηκε τη σοβιετική KGB.

Τον Ιούλιο, η FSB ανέφερε ότι είχε δηλώσει ένοχος στην κατηγορία που του είχε απαγγελθεί, η οποία επισύρει ποινή φυλάκισης που μπορεί να φθάσει τα πέντε χρόνια.

Ο Βινατιέ δεν περιελήφθη σε μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων Ανατολής-Δύσης τον περασμένο μήνα κατά την οποία οκτώ Ρώσοι που είχαν φυλακιστεί στο εξωτερικό αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στη Μόσχα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 16 κρατουμένων σε ρωσικές και λευκορωσικές φυλακές, περιλαμβανομένων Αμερικανών, Γερμανών και οκτώ Ρώσων αντιφρονούντων.

Η Ρωσία λέει πως οι σχέσεις με τη Γαλλία έχουν επιδεινωθεί αφότου οι γαλλικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του Ρώσου ιδρυτή της εφαρμογής Telegram, Πάβελ Ντούροφ, την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με τη χρήση της πλατφόρμας για εγκλήματα όπως απάτη, ξέπλυμα χρήματος και παιδική πορνογραφία. Ο δικηγόρος του Ντούροφ χαρακτήρισε παράλογη τη διαδικασία σε βάρος του πελάτη του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αρνηθεί ότι ο Βινατιέ εργαζόταν για το γαλλικό κράτος. Έχει χαρακτηρίσει τη σύλληψή του μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης από τη Μόσχα.

Ο Βινατιέ είναι υπάλληλος του Κέντρου για τον Ανθρωπιστικό Διάλογο, μία οργάνωση μεσολάβησης στις συγκρούσεις με έδρα την Ελβετία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύλληψή του, το κέντρο ανέφερε πως το προσωπικό του εργάζεται σε όλο τον κόσμο και «συναντάται τακτικά με ένα ευρύ φάσμα αξιωματούχων, ειδικών και άλλων πλευρών με σκοπό να προωθήσει προσπάθειες για την αποτροπή, την άμβλυνση και την επίλυση ένοπλων συγκρούσεων».

Η FSB δήλωσε τον Ιούλιο πως ο Βινατιέ είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει πολλές επαφές του με πολιτικούς επιστήμονες, κοινωνιολόγους, οικονομολόγους, στρατιωτικούς ειδικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να συγκεντρώσει στρατιωτικές λεπτομέρειες «που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ξένες μυστικές υπηρεσίες εις βάρος της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Βάσει της ρωσικής νομοθεσίας, όσοι εμπλέκονται σε πολιτικές δραστηριότητες ή συγκεντρώνουν στρατιωτικές πληροφορίες ενώ λαμβάνουν οικονομική ή άλλη βοήθεια από το εξωτερικό, θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το υπουργείο Δικαιοσύνης και να εγγράφονται στο μητρώο των ξένων πρακτόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Πολεμικής Βιομηχανίας

Ρωσία: 148 εκπαιδευτικοί διώχθηκαν για τις αντιπολεμικές τους απόψεις μετά την έναρξη της εισβολής

Νετανιάχου: «Επονείδιστη» η απόφαση του Λονδίνου να αναστείλει κάποιες άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider