Εξοικονομώ: Οι επιδοτήσεις μέχρι το τέλος του 2024 – Ο σχεδιασμός για το 2025

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξοικονομώ: Οι επιδοτήσεις μέχρι το τέλος του 2024 – Ο σχεδιασμός για το 2025
Με δύο νέα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών αναμένεται να κλείσει ο 2024. Ο σχεδιασμός για το «Εξοικονομώ» του 2025.

Με δύο νέα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών, ένα για τους ευάλωτους και ένα για το γενικό πληθυσμό τα οποία θα περιέχουν και ειδικές προβλέψεις για τους πληγέντες στην Θεσσαλία, αναμένεται να κλείσει ο 2024, ενώ ένα νέο πρόγραμμα εντελώς διαφορετικό σε σχέση με ό,τι έχει «τρέξει» μέχρι σήμερα αναμένεται να πάρει σειρά το 2025.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θέτει (τελικά) κάτω από την «ομπρέλα» του παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ μέσα στο 2025 σχεδιάζεται και ένα νέο «Εξοικονομώ» με διαφορετικές προϋποθέσεις και κριτήρια με κονδύλια που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο πρώτο πρόγραμμα που αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα, αυτό θα αφορά το σύνολο των νοικοκυριών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή σε νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 125 εκατ. ευρώ,
 από τα οποία 50 εκατ. ευρώ από αυτά αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Στο ίδιο πλαίσιο, όπως έχει γίνει γνωστό αναμένεται να δημοσιευθεί και πρόγραμμα επιδότησης αντλιών θερμότητας με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ ενώ στον «αέρα» αναμένεται να βγει και το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα που απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό δεν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα υιοθετηθεί και το σύστημα με τις βαθμοημέρες, που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή, κάποιες περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη θέρμανση λόγω της γεωγραφικής τους θέσης θα επιδοτούνται περισσότερο και θα έχουν προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα.

Εκτός από τα προγράμματα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα για τα νοικοκυριά, στα σκαριά βρίσκεται και το «υποπρόγραμμα» της Θεσσαλίας, προχωρούν, σύμφωνα με όσα ανέφερε το ΥΠΕΝ και το «Εξοικονομώ για Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)», με ειδικό κονδύλι 10 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία. Στο ίδιο πλαίσιο, μέσω του προγράμματος «Απόλλων», του μεγαλύτερου προγράμματος ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, οι πληγέντες της Θεσσαλίας καλύπτονται κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 100%.

Σε εξέλιξη είναι και το "Εξοικονομώ για επιχειρήσεις", μια δράση η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 με συνολικούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης. Μάλιστα, εκτός από την δράση που ήδη υλοποιείται για τον τριτογενή τομέα, από φθινόπωρο αναμένεται να τρέξει και ο δεύτερος πυλώνας του «Εξοικονομώ-Επιχειρώντας», ύψους 160 εκατ. ευρώ, ο οποίος απευθύνεται στον δευτερογενή τομέα (κατασκευαστική βιομηχανία, μεταποίηση).

Ο σχεδιασμός για το «Εξοικονομώ» του 2025

Το 2025 αναμένεται να τρέξει νέο «Εξοικονομώ» (το οποίο αρχικά φερόταν ως "Εξοικονομώ 2024") με κονδύλια που θα κινηθούν σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς στα 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα νέο, ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο θα διαφέρει από τα προηγούμενα ως προς τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια (δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια) και θα χρηματοδοτεί και πάλι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης με έμφαση στη μείωση των ρύπων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, στο πρόγραμμα αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών (ΕΕΥ) ή ESCOs, οι οποίες θα μπορούν να αναλαμβάνουν την διαδικασία από τα πρώτα στάδια (την υποβολή της αίτησης) και θα αμείβονται από την εξοικονόμηση κόστους που θα προκύπτει για τους πολίτες στους λογαριασμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ: Ξεχωριστό κονδύλι για Θεσσαλία - Τα νέα προγράμματα από φθινόπωρο

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Αλλαγές στον οδηγό, απλοποιούνται οι διαδικασίες-Στο 50% η απορρόφηση των πόρων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider