Εξοικονομώ: Ξεχωριστό κονδύλι για Θεσσαλία - Τα νέα προγράμματα από φθινόπωρο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξοικονομώ: Ξεχωριστό κονδύλι για Θεσσαλία - Τα νέα προγράμματα από φθινόπωρο
Τρία νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά αναμένεται να τρέξουν από το φθινόπωρο.

Τρία νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά αναμένεται να τρέξουν από το φθινόπωρο με βασικούς πυλώνες την ενίσχυση των ευάλωτων και την επιδότηση των πληγέντων στην Θεσσαλία για παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής φτώχειας.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένονται δύο νέα «Εξοικονομώ» προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων το ένα θα απευθύνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά και το άλλο στο γενικό πληθυσμό. Η ενεργειακή αναβάθμιση θα αφορά στις «κλασικές» παρεμβάσεις όπως είναι η τοποθέτηση μόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων κ.λπ. ενώ θα δοθεί έμφαση και στην τοποθέτηση αντλιών θερμότητας.

Στο πρόγραμμα που απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό δεν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα υιοθετηθεί και το σύστημα με τις βαθμοημέρες, που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή, κάποιες περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη θέρμανση λόγω της γεωγραφικής τους θέσης θα επιδοτούνται περισσότερο και θα έχουν προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα.

80 εκατ. ευρώ για επιδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στην Θεσσαλία

Στον προϋπολογισμό για τα δύο «Εξοικονομώ» που θα βγουν στον αέρα το φθινόπωρο περιλαμβάνεται και κονδύλι ύψους 80 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες στην Θεσσαλία. Πρόκειται για επιδότηση παρεμβάσεων η οποία απευθύνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά και θα αφορά σε κατοικίες που επλήγησαν σημαντικά λόγω των πλημμυρών του 2023. Συγκεκριμένα, αναμένεται να κατευθυνθούν πόροι ύψους 50.000.000 ευρώ σε δικαιούχους που έχουν ατομικό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 10.000 ευρώ για την επιδότηση σε ποσοστό 100% παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των βλαβών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές ενώ τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ θα διατεθούν για την επιδότηση αιτήσεων που θα υποβληθούν στην πλατφόρμα από λοιπούς πληγέντες από την περιοχή της Θεσσαλίας.

Εκτός από τα δύο προγράμματα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα και το «υποπρόγραμμα» της Θεσσαλίας, προχωρούν, σύμφωνα με όσα ανέφερε το ΥΠΕΝ και το «Εξοικονομώ για Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)», με ειδικό κονδύλι 10 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία. Στο ίδιο πλαίσιο, μέσω του προγράμματος «Απόλλων», του μεγαλύτερου προγράμματος ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, οι πληγέντες της Θεσσαλίας καλύπτονται κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 100%.

Προ των πυλών και το πρόγραμμα για τις αντλίες θερμότητας

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το ξεχωριστό πρόγραμμα για την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας σε πόλεις όπου παρατηρείται αυξημένη χρήση τζακιών για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης όπως είναι τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και ο περιορισμός των εκπομπών (καθώς σε τέτοιες περιοχές λόγω των συστημάτων θέρμανσης που χρησιμοποιούνται καταγράφεται αύξηση των μικροσωματιδίων).

Πότε θα τρέξει το «Εξοικονομώ 2024»

Μετά από τους δύο κύκλους του «Εξοικονομώ» που αναμένονται το επόμενο διάστημα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τον γενικό πληθυσμό ύψους 200 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα για τις αντλίες θερμότητας ύψους 60 εκατ. ευρώ, αναμένεται να βγει στον αέρα και το «Εξοικονομώ 2024» συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ με πόρους από το ΕΣΠΑ και το RePowerEU. Πρόκειται για ένα νέο, ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο θα διαφέρει από τα προηγούμενα ως προς τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια (δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια) και θα χρηματοδοτεί και πάλι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης με έμφαση στη μείωση των ρύπων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, στο πρόγραμμα αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών (ΕΕΥ) ή ESCOs, οι οποίες θα μπορούν να αναλαμβάνουν την διαδικασία από τα πρώτα στάδια (την υποβολή της αίτησης) και θα αμείβονται από την εξοικονόμηση κόστους που θα προκύπτει για τους πολίτες στους λογαριασμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Αλλαγές στον οδηγό, απλοποιούνται οι διαδικασίες-Στο 50% η απορρόφηση των πόρων

Διπλή ώθηση στις αντλίες θερμότητας με επιδότηση από νέα προγράμματα

«Εξοικονομώ 2023»: Τα επόμενα βήματα για να λάβουν οι δικαιούχοι τις επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση

gazzetta
gazzetta reader insider insider