Διπλή ώθηση στις αντλίες θερμότητας με επιδότηση από νέα προγράμματα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλή ώθηση στις αντλίες θερμότητας με επιδότηση από νέα προγράμματα
Διπλή ώθηση στην χρήση των αντλιών θερμότητας ως μιας περιβαλλοντικά και ενεργειακά αποδοτικής επιλογής αναμένεται να δώσει μέσω δύο διαφορετικών επιδοτούμενων προγραμμάτων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Διπλή ώθηση στην χρήση των αντλιών θερμότητας ως μιας περιβαλλοντικά και ενεργειακά αποδοτικής επιλογής αναμένεται να δώσει, μέσω δύο νέων διαφορετικών επιδοτούμενων προγραμμάτων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βγει στον αέρα από φθινόπωρο, αφορά αποκλειστικά την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας σε πόλεις όπως είναι η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, πόλεις όπου παρατηρείται αυξημένη χρήση τζακιών για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης με άμεση συνέπεια την αύξηση των μικροσωματιδίων και την επιδείνωση του προβλήματος της ρύπανσης.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΕ έχει επιβάλει πρόστιμα στην χώρα μας για το συγκεκριμένο θέμα (στις 16 Φεβρουαρίου 2023 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Ελλάδα για συστηματική παραβίαση της οδηγίας 2008/50/ΕΚ σχετικά με τα ανώτατα όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου στην περιοχή της Αθήνας) και το συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με τα αυξημένα κίνητρα και την μεγαλύτερη επιδότηση που αναμένεται να δοθούν για τις αντλίες θερμότητας και μέσω του επόμενου «Εξοικονομώ», το οποίο επίσης θα βγει στον αέρα από φθινόπωρο, επιδιώκεται η μείωση των ρύπων.

Το πρόβλημα της ρύπανσης από μικροσωματίδια είναι ιδιαίτερα εμφανές σε πόλεις όπως τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη όπου χρησιμοποιούνται πολλά τζάκια, τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας εχθές σε εκδήλωση για την περιφερειακή ανάπτυξη. Όπως επανέλαβε και ο ίδιος, μια από τις λύσεις που προκρίνει η κυβέρνηση είναι να προσφέρει αυξημένα κίνητρα στο επόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για να προχωρήσει ταχύτερα η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αντλίες θερμότητας επιδοτούνται και στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για επιχειρήσεις («Εξοικονομώ-Επιχειρώ»), το οποίο είναι αυτή την στιγμή ενεργό και θα παραμείνει στον «αέρα» μέχρι εξαντλήσεως των πόρων. Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/ και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Αλλαγές στον οδηγό, απλοποιούνται οι διαδικασίες-Στο 50% η απορρόφηση των πόρων

Μελέτη Πολυτεχνείου για κόστος θέρμανσης - Αντλίες θερμότητας και φυσικό αέριο οι πιο φθηνές λύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider