Λίβανος: 9 νεκροί και 300 τραυματίες από νέες εκρήξεις - Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίβανος: 9 νεκροί και 300 τραυματίες από νέες εκρήξεις - Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ
Λίβανος / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Nέος γύρος ταυτόχρονων εκρήξεων σε συσκευές μελών της Χεζμπολάχ - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή.

Τελευταία ενημέρωση 20:04

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν σε ένα νέο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας σήμερα στον Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, την επομένη των φονικών εκρήξεων βομβητών μελών της Χεζμπολάχ. «Το νέο κύμα εκρήξεων ασύρματων πομποδεκτών (γουόκι-τόκι) άφησε πίσω του εννέα νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό Λίβανο. Όλες αυτές οι περιοχές είναι προπύργια της Χεζμπολάχ. Μια πηγή ασφαλείας τόνισε στο Reuters ότι πολλοί από τους τραυματίες τραυματίστηκαν στο στομάχι και στα χέρια. Το σημερινό συμβάν έρχεται την επομένη της πρωτοφανούς επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 2.800 σε ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών σε προπύργια της Χεζμπολάχ σε αυτά τα ίδια οχυρά του ισχυρού φιλοϊρανικού κινήματος, σύμφωνα με τις αρχές.

Σήμερα, οι ασύρματοι πομποδέκτες εξερράγησαν ταυτόχρονα στα νότια προάστια της Βηρυτού, την ώρα που γινόταν η κηδεία τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στις χθεσινές εκρήξεις. Οι εκρήξεις προκάλεσαν πανικό, ανέφερε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που κάλυψε τις κηδείες των τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Άλλες εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Σάιντα (νότια) και στο Μπάαλμπεκ (ανατολικά), όπου τραυματίστηκαν 25 άνθρωποι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νοσοκομειακή πηγή. Η Πολιτική Προστασία του Λιβάνου τόνισε ότι οι διασώστες της «εργάζονται για να κατασβήσουν πυρκαγιές» που ξέσπασαν σε σπίτια, αυτοκίνητα και καταστήματα στη Μπεκάα, όπου εξερράγησαν οι συσκευές.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτά τα αιματηρά συμβάντα αλλά η προϊστορία, όλες οι ενδείξεις, καθώς και οι εχθροί του Ισραήλ, δείχνουν το εβραϊκό κράτος ως εγκέφαλο και σχεδιαστή αυτών των επιθέσεων που κλιμακώνουν επικίνδυνα την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Λίβανος: Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή για να συζητήσει τις πολύνεκρες εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα η Σλοβενία που ασκεί την προεδρία αυτού του οργάνου. Η συνεδρίαση, την οποία ζήτησε η Αλγερία, θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (22.00 ώρα Ελλάδας).

«Οι υπεύθυνοι της επίθεσης θα πρέπει να λογοδοτήσουν»

Το μήνυμα πως οι υπεύθυνοι της χθεσινής φονικής επίθεσης εναντίον της Χεζμπολάχ «θα πρέπει να λογοδοτήσουν», απέστειλε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ. «Η ταυτόχρονη στοχοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ένοπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είχε στην κατοχή του τις συσκευές που βρέθηκαν στο στόχαστρο, πού αυτές βρίσκονταν και σε ποιο περιβάλλον ήταν τη στιγμή της επίθεσης, συνιστά μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, στο μέτρο που αυτό εφαρμόζεται, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε ο Τουρκ σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη, σοβαρή και διαφανής έρευνα» σχετικά με τα γεγονότα, προκειμένου να βρεθούν οι εμπνευστές και οι αυτουργοί. «Σε αυτήν την εξαιρετικά ασταθή περίοδο, καλώ όλα τα κράτη που ασκούν επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση των τρεχουσών συρράξεων», συμπλήρωσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως «είναι η κατάλληλη ώρα οι ηγέτες να σπεύσουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιράν για έκρηξη βομβητών: Κατηγορεί το Ισραήλ για «μαζική δολοφονία»

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά βομβητές που αγόρασε η Χεζμπολά του Λιβάνου από την Ταϊβάν

Λευκός Οίκος: Η σύγκρουση Ισραήλ - Χεζμπολάχ απαιτεί διπλωματική λύση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider