Οι συνεχιζόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο στοίχισαν τη ζωή σε 72 ανθρώπους χθες Τετάρτη, κατά νέο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το λιβανικό υπουργείο Υγείας.
«Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί» στοίχισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους στον νότιο Λίβανο, άλλους 12 στην περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα (ανατολικά) και ακόμη 22 σε τρεις πόλεις βόρεια και νότια της Βηρυτού, σύμφωνα τα δεδομένα του υπουργείου, το οποίο διευκρίνισε πως σχεδόν 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Για επίγεια «κόλαση» στον Λίβανο μιλά ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες
Στον Λίβανο έχει ξεσπάσει πλέον επίγεια «κόλαση», τόνισε χθες Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης στην κρίση, καθώς οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολά συνεχίζονται.
«Ο Λίβανος είναι στο χείλος της αβύσσου», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας πως «ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει τον Λίβανο να μετατραπεί σε άλλη Γάζα».
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε χθες Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα».Ο κ. Μικάτι κατήγγειλε πως το Ισραήλ παραβιάζει τη λιβανική εθνική κυριαρχία.
Εξάλλου, ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αν θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός σύντομα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου είπε ότι «ελπίζει πως ναι».
Στο μεταξύ, η Γαλλία, από κοινού με τις ΗΠΑ, προτείνει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 21 ημερών, για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολά, δήλωσε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση.
«Τις τελευταίες ημέρες, συνεργαστήκαμε με τους αμερικανούς εταίρους μας για τη δημιουργία πλατφόρμας (που προβλέπει) προσωρινή κατάπαυση του πυρός 21 ημερών για να επιτραπεί η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό. «Η πλατφόρμα αυτή θα δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα» και «υπολογίζουμε στην αποδοχή της από τις δυο πλευρές», συνέχισε, επιμένοντας πως η γενίκευση του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολά δεν είναι «αναπόφευκτη» και καλώντας «όλα» τα μέρη να δεσμευτούν «αποφασιστικά» στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
«Το Ισραήλ θα προτιμούσε διπλωματική λύση της κρίσης», λέει ο πρεσβευτής του στον ΟΗΕ
Το Ισραήλ θα προτιμούσε την εξεύρεση λύσης διά της διπλωματικής οδού για την αποκατάσταση της ασφάλειας κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, αλλά θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεσή του εάν η διπλωματία δεν επιτρέψει να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση με το κίνημα Χεζμπολά, διεμήνυσε χθες Τετάρτη ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ.
«Αν η διπλωματία αποτύχει να επιτρέψει στους κατοίκους μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ντάνι Ντάνον. «Αν μπορούσαμε να το επιτύχουμε μέσω της διπλωματίας, θα ήταν καλύτερο για το Ισραήλ, θα ήταν καλύτερο για τον Λίβανο», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ