Βομβαρδισμοί στον Λίβανο – Αγνοείται η τύχη του Νασράλα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βομβαρδισμοί στον Λίβανο – Αγνοείται η τύχη του Νασράλα
Λίβανος / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Η χειρότερη κλιμάκωση των τελευταίων ετών καταγράφηκε χθες στο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα νέα πλήγματα με στόχο την Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο, μετά τον εντατικό βομβαρδισμό στη διάρκεια της νύχτας των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, προπυργίου του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός «πλήττει τώρα στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στην περιοχή της (κοιλάδας) Μπεκάα» στον ανατολικό Λίβανο, αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία προσθέτει ότι σειρήνες συναγερμού ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, όπου η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εξαπέλυσε ρουκέτες, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στην πρώτη επίθεση που πραγματοποιεί μετά τα ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, η Χεζμπολάχ στοχοθέτησε με ρουκέτες Fadi-1 το κιμπούτς Κάμπρι στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση στις «βάρβαρες» επιθέσεις του Ισραήλ σε πόλεις, χωριά και αμάχους στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας πύραυλος ερρίφθη από τον Λίβανο στο κεντρικό Ισραήλ και έπεσε σε ανοιχτό χώρο. Σύμφωνα με τον στρατό, δεν ήχησαν σειρήνες. Το περιστατικό βρίσκεται υπό εξέταση, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Χθες το βράδυ στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα καταγράφηκε η χειρότερη κλιμάκωση των τελευταίων ετών, με τη Χεζμπολάχ να δέχεται καίριο πλήγμα από την ομοβροντία πυρών του IDF.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έχουν σκοτωθεί δύο νευραλγικά στελέχη της Χεζμπολάχ στις επιθέσεις, συγκεκριμένα ο διοικητής της πυραυλικής μονάδας της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ , και ο αναπληρωτής του, Χοσεΐν Αχμέντ Ισμαήλ.

Σε αντίθεση με τις φήμες για τον θάνατο του ηγέτη τους, Χασάν Νασράλα, η σιιτική οργάνωση δεν έχει διαψεύσει τους δύο παραπάνω, σύμφωνα με τον Guardian.

Αγνοείται η τύχη του Νασράλα

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές και μέσα, ο Χασάν Νασράλα θα πρέπει να θεωρείται νεκρός μετά την επιδρομή στη Βηρυτό, αν και η Χεζμπολάχ επιμένει πως ο 64χρονος ηγέτης τους είναι σώος.

Παράλληλα, ο IDF διαδίδει φήμες ότι στις αεροπορικές επιθέσεις σκοτώθηκε και η κόρη του Νασράλα, Ζεϊνάμπ, αν και ούτε για αυτές δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τη Χεζμπολάχ ή τις λιβανικές αρχές.

Εφιαλτική νύχτα στον Λίβανο

Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar. Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

Το απόγευμα της Παρασκευής (27/9), το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών στη Βηρυτό εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 91 άλλοι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Η κλιμάκωση έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε ότι «κανείς», ούτε καν οι ΗΠΑ, «δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει» τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στους πολέμους με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ασκούμε κάθε διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός. Αλλά κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider