Πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο - Μία ανάσα από τη χερσαία εισβολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο - Μία ανάσα από τη χερσαία εισβολή
Τουλάχιστον 49 νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο και ανατολικό Λίβανο

Τελευταία ενημέρωση 21:12

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε νέα πλήγματα στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, έπειτα από πολλούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες σε στόχους του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος στον Λίβανο. Ο στρατός «πραγματοποίησε πλήγμα ακριβείας στην Νταχίγια στη Βηρυτό. Οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν», ανέφερε.

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα σφοδρά ισραηλινά πλήγματα στον νότιο και ανατολικό Λίβανο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. «Από τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην Μπααλμπέκ-Χερμέλ σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 47 τραυματίστηκαν», σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του υπουργείου.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι συνοικίες της πόλης Μπααλμπέκ, της κυριότερης πόλης στην Μπεκάα, και τα χωριά στα ανατολικά της μπήκαν στο στόχαστρο 15 αεροπορικών βομβαρδισμών σήμερα. Στην κοιλάδα Μπεκάα, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι από ισραηλινή επίθεση στο Τζουμπ Τζενίν. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στην Σάιντα, την κυριότερη πόλη του νοτίου Λιβάνου.

Το ANI ανέφερε ότι το πλήγμα είχε ως στόχο ένα κτίριο σε αυτήν τη ζώνη. Νωρίτερα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι 14 διασώστες σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στα προπύργια της Χεζμπολάχ τις δύο τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Ισραήλ, οι χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν να εξασφαλίσουν την περίμετρο της συνοριακής γραμμής, αρα βρίσκονται μια ανάσα από το Λιβανέζικο έδαφος.

Το Times of Israel αναφέρει ότι οι IDF ενδέχεται να έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις στα σύνορα με τον Λίβανο για να εξουδετερώσουν κοντινές θέσεις της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δύο αμερικανικές αναφορές, οι οποίες έρχονται εν μέσω μιας σειράς τιμωρητικών ισραηλινών επιθέσεων εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν και οι οποίες ξεκίνησαν εν μέσω της έκρηξης στις 17 Σεπτεμβρίου χιλιάδων βομβητών που κατείχαν μέλη της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα οι IDF ανακοίνωσαν πως «περισσότεροι από άλλοι 20 τρομοκράτες» στο πολύ ισχυρό πλήγμα που εξαπέλυσε προχθές, Παρασκευή, στο αρχηγείο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, που κόστισε τη ζωή στον ηγέτη της, τον Χασάν Νασράλα. «Περισσότεροι από άλλοι 20 τρομοκράτες διαφόρων βαθμών, που ήταν παρόντες στο υπόγειο αρχηγείο της Βηρυτού κάτω από μη στρατιωτικά κτήρια και οι οποίοι διηύθυναν τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του κράτους του Ισραήλ, εξοντώθηκαν επίσης», ανέφερε ο στρατός σε μια ανακοίνωση στην οποία δίνει διευκρινίσεις για ορισμένους από αυτούς.

Εκτός από τον Χασάν Νασράλα και έναν άλλο διοικητή της οργάνωσης, τον Άλι Καράκι, οι Ιμπραχίμ Χουσέιν Τζαζίνι, Σαμίρ Ταουφίκ Ντιμπ, Αμπέντ αλ Αμίρ Μουχάμαντ Σαμπίνι και Άλι Νάαφ Αγιούμπ είναι μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του αρχηγείου της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης , σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Τζαζίνι και ο Ντιμπ ήταν «από τους πιο στενούς συνεργάτες του Νασράλα. Λόγω της στενής σχέσης μαζί του, είχαν σημαντικό ρόλο στις καθημερινές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ και του Νασράλα ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο στρατός.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της γαλλικής εφημερίδας «Le Parisien» ένας Ιρανός κατάσκοπος έδωσε πληροφορίες σχετικά με τη θέση του Νασράλα οι οποίες οδήγησαν στην «εξουδετέρωσή» του. Η «Le Parisien» τονίζει ότι ο «Ιρανός κατάσκοπος», η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ήταν εκείνος που ενημέρωσε το Ισραήλ για την άφιξη του Νασράλα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Χασάν Νασράλα / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Έπειτα αυτός στοχοποιήθηκε και ξεκίνησε η εκτέλεση του σχεδίου «New Order» από την αεροπορία των IDF. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Νασράλα έφτασε στο νότιο προάστιο με το ίδιο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής διοικητής της δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης, Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση. Η εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο Νασράλα και ο Νιλφορουσάν, μαζί με 12 ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Τουλάχιστον 41.595 οι νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο: Χερσαία επιχείρηση προ των πυλών - Ο διάδοχος Νασράλα

Χούθι: Η δολοφονία Νασράλα ενισχύει την αποφασιστικότητά μας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider