Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προελαύνει στον Λίβανο - Αεροπορικά πλήγματα στη Βηρυτό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προελαύνει στον Λίβανο - Αεροπορικά πλήγματα στη Βηρυτό
Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση δεκάδων χωριών στον νότιο Λίβανο. Αεροπορικά πλήγματα στη Βηρυτό από την ισραηλινή αεροπορία. Άγκυρα, Μόσχα, Μαδρίτη δηλώνουν βαθιά ανήσυχες για τις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο.

Τελευταία ενημέρωση 17.03

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι επιστράτευσε άλλες τέσσερις ταξιαρχίες εφέδρων, οι οποίες θα αναπτυχθούν στο βόρειο μέτωπο, αφού ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρησή του εναντίον θέσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον γειτονικό νότιο Λίβανο.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις μας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και να επιτύχουμε τους επιχειρησιακούς στόχους μας, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στις εστίες τους», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, συνεχίζονται τα αεροπορικά πλήγματα «ακριβείας» στην Βηρυτό, με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει πως πλήττει στόχους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters ανέφεραν ένα ισραηλινό βομβαρδισμό στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη, ο πρόεδρος της της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ζήτησε σήμερα από τον ΟΗΕ να θεσπίσει εναέριο διάδρομο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί σε περιοχές της χώρας εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων.

Ο Μπέρι, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου Τύπου του, κάλεσε τον ΟΗΕ «να δημιουργήσει αερογέφυρα που θα διασφαλίζει την παράδοση του υλικού ανθρωπιστικής βοήθειας». Παράλληλα ζήτησε από την τη ΔΕΕΣ (Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού) και τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου να «εκτελέσουν το καθήκον τους» παραδίδοντας τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες στους Λιβανέζους στο νότιο τμήμα της χώρας.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τους κατοίκους περισσότερων από 20 κωμοπόλεων στο νότιο Λίβανο να τις εκκενώσουν αμέσως, ανέφερε με δήλωσή του ο εκπρόσωπός των ισραηλινών δυνάμεων Αβιτσάι Αντράι. Οι επιδρομές ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο, οι οποίες άρχισαν στη διάρκεια της νύκτας, ήταν περιορισμένες και προχώρησαν μόνο σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα αξιωματούχος των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν απ' ευθείας συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως «δεν βρίσκεται στο τραπέζι» μια ευρύτερη επιχείρηση με στόχο τη Βηρυτό, η οποία επλήγη επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες από αεροπορικές επιδρομές. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ενημέρωσε τον Aμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν για τις επιδρομές στο Λίβανο, έγινε γνωστό από το γραφείο του Γκάλαντ.

«Ο υπουργός συζήτησε τις εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (σ.σ.: οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ) εναντίον στόχων τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στη μεθοριακή περιοχή στο νότιο Λίβανο», ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γκάλαντ.

«Αυτές οι χερσαίες επιχειρήσεις βασίζονται στα πρόσφατα και σε εξέλιξη μέτρα που έχουν ληφθεί για την εξάλειψη της ανώτερης ηγεσίας της Χεζμπολάχ και για να πληγούν οι επιθετικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ», προστίθεται. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις την είχαν ενημερώσει για την προθεσή τους να πραγματοποιήσουν περιορισμένης έκτασης επιδρομές στο έδαφος του Λιβάνου.

Ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Η UNIFIL ανέφερε σε δήλωσή της πως, παρά τις εξελίξεις στο Λίβανο, οι ειρηνευτικές δυνάμεις παραμένουν στις θέσεις τους. Κάλεσε όλους τους παράγοντες να μην προβούν σε πράξεις κλιμάκωσης. «Οποιαδήποτε διέλευση των συνόρων προς το Λίβανο αποτελεί παραβίαση της λιβανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας και παραβίαση της απόφασης 1701 (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ)», ανακοίνωσε η UNIFIL. «Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, οι υποδομές δεν πρέπει να στοχοθετούνται και το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε μπει τέλος στον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισράηλ που είχε διαρκέσει ένα μήνα. Η απόφαση καλούσε για την πλήρη ισραηλινή αποχώρηση του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο και προέβλεπε ότι ο λιβανικός στρατός και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα είναι οι μόνες ένοπλες δυνάμεις νότια του ποταμού Λιτάνι.

«Καθώς έχει επιδεινωθεί η ένοπλη βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, οι συνέπειες για τους αμάχους ήταν ήδη τρομερές και φοβόμαστε πως μια μεγάλης έκτασης χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να επιδεινώσει τα δεινά», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης σήμερα από τη Γενεύη για τις συνέπειες μιας «μεγάλης έκτασης χερσαίας εισβολής» του Ισραήλ στο Λίβανο. Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα πυραύλους εναντίον του αρχηγείου της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ και μιας μονάδας των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.

Πολλές χώρες οργανώνουν απομακρύνσεις πολιτών τους από τον Λίβανο

Πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε χθες από τη νοτιοανατολική Γαλλία για τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λιβάνου, όπου θα λάβει θέση «προληπτικά» για την περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για την απομάκρυνση Γάλλων πολιτών, ανακοίνωσε το γαλλικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Το γαλλικό αμφίβιο ελικοπτεροφόρο σκάφος (PHA) θα χρειαστεί «πέντε με έξι ημέρες» για να φτάσει στη ζώνη αυτή της ανατολικής Μεσογείου από το λιμάνι της Τουλόν. Περίπου 23.000 Γάλλοι ή Γαλλολιβανέζοι είναι εγκατεστημένοι στον Λίβανο.

Η Γερμανία απέστειλε χθες στρατιωτικό αεροσκάφος στη Βηρυτό για να απομακρύνει κυρίως εργαζομένους στην πρεσβεία της Γερμανίας στον Λίβανο και τις οικογένειές τους. Επίσης θα πρέπει να επαναπατριστούν εργαζόμενοι σε γερμανικές οργανώσεις, όπως και οι οικογένειές τους, και πολίτες που κινδυνεύουν για ιατρικούς λόγους. Περίπου 1.800 Γερμανοί πολίτες έχουν καταχωρισθεί από το τμήμα αντιμετώπισης κρίσεων της διπλωματικής εκπροσώπησης στον Λίβανο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης χθες το βράδυ ότι μίσθωσε εμπορική πτήση για τους πολίτες της που θέλουν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Η πτήση αυτή θα αναχωρήσει αύριο, Τετάρτη, από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού. Την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη 700 στρατιωτών στην Κύπρο προκειμένου να προετοιμάσουν πιθανή απομάκρυνση των πολιτών του από τον Λίβανο.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες επίσης ότι έχει κάνει κράτηση 800 θέσεων σε εμπορικές πτήσεις για να βοηθήσει τους πολίτες του να φύγουν από τον Λίβανο. Περίπου 45.000 Καναδοί βρίσκονται στη χώρα αυτή και η επόμενη πτήση είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Ο καναδικός στρατός προετοίμασε μέσα έκτακτης ανάγκης στην Κύπρο, αν οι εμπορικές πτήσεις διακοπούν.

Διεθνείς αντιδράσεις

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθιά για τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στον Λίβανο και τις αναφορές για πλήγμα στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό. «Βλέπουμε μαζί ότι η γεωγραφία των εχθροπραξιών διευρύνεται, πράγμα που αποσταθεροποιεί περαιτέρω την περιοχή και αυξάνει τις εντάσεις. Οι εντάσεις αυτές είναι καταστροφικές για την περιφέρεια και τις γύρω περιοχές. Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Δαμασκό. «Δεν βλέπουμε άμεσους κινδύνους αυτή τη στιγμή, αλλά φυσικά καταδικάζουμε αυτά τα πλήγματα κατά ενός κυρίαρχου κράτους», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο είναι μια παράνομη απόπειρα για κατοχή που παραβιάζει την ακεραιότητα του λιβανικού εδάφους, και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση πρέπει να σταματήσει άμεσα με το Ισραήλ να αποσύρεται από τον Λίβανο. Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ θέτει ως στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής και πρόσθεσε ότι είναι «ιδιαιτέρως πιθανόν» ένα νέο κύμα μετανάστευσης να προκύψει από τις εχθροπραξίες. Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» με βάση με το διεθνές δίκαιο.

Το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει να πραγματοποιεί χερσαίες επιδρομές στον νότιο Λίβανο για να αποφύγει κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε δημοσιογράφους. Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ισπανία διοικεί την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και έχει αναπτύξει 650 στρατιώτες κατά μήκος των νότιων λιβανικών συνόρων με το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απεργία προκήρυξε και η ΑΔΕΔΥ στις 20 Νοεμβρίου

Τουλάχιστον 130 νεκροί από τον κυκλώνα Ελίν στις ΗΠΑ: «Πυρά» Τραμπ σε Μπάιντεν - Χάρις

Παραλύουν οι ΗΠΑ: Ιστορική απεργία από 45.000 λιμενεργάτες - Η πρώτη από το 1977

gazzetta
gazzetta reader insider insider