Ιράν: Απέρριψε τους ισχυρισμούς που συνδέουν την Τεχεράνη με την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράν: Απέρριψε τους ισχυρισμούς που συνδέουν την Τεχεράνη με την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ
Σύμφωνα με την Τεχεράνη, οποιοσδήποτε ισχυρισμός αποσκοπεί να συνδέσει μερικώς ή πλήρως την επιχείρηση με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ είναι άκυρος και προέρχεται από παραποιημένα έγγραφα.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς που συνδέουν την Τεχεράνη με την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, η ιρανική αντιπροσωπεία απαντάει σε ερωτήματα των εφημερίδων New York Times και Wall Street Journal σχετικά με τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι εξασφάλισε πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Χαμάς, τα οποία υποδηλώνουν πως η Τεχεράνη είχε ενημερωθεί για τη σχεδιαζόμενη επίθεση.

Επισημαίνοντας ότι «αξιωματούχοι της Χαμάς στη Ντόχα έχουν ανακοινώσει ότι δεν είχαν οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με την επιχείρηση και μόνον ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την απόφαση και τη διεύθυνση της επιχείρησης», η ιρανική διπλωματική αντιπροσωπεία υπογραμμίζει πως «οποιοσδήποτε ισχυρισμός αποσκοπεί να συνδέσει μερικώς ή πλήρως την επιχείρηση με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ είναι άκυρος και προέρχεται από παραποιημένα έγγραφα».

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε το Σάββατο ότι πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Χαμάς, τα οποία κατέσχεσε ο ισραηλινός στρατός και εξασφάλισε η αμερικανική εφημερίδα, περιείχαν λεπτομερή καταγραφή του σχεδιασμού της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα του Γιαχία Σινουάρ - του σημερινού ηγέτη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς - να πείσει τους συμμάχους του παλαιστινιακού κινήματος, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, να συμμετάσχουν στην επιχείρηση ή τουλάχιστον να δεσμευτούν πως θα συμμετείχαν σε μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ισραήλ εφόσον η Χαμάς εξαπέλυε αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περίπου 250 ομήρους. Σε αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) διεξάγουν έκτοτε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει πως παρότι η Τεχεράνη υποστηρίζει την παλαιστινιακή αντίσταση, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, δεν γνώριζε εκ των προτέρων το παραμικρό σχετικά με την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και δεν συμμετείχε στην εκτέλεσή της.

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε ανησυχία για τα ισραηλινά πυρά εναντίον θέσεων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εξέφρασε το Σάββατο την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις αναφορές για ισραηλινά πυρά εναντίον θέσεων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL).

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, ο Λόιντ Όστιν ζήτησε να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των μελών της UNIFIL και του λιβανέζικου στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Πάνω από 40 χώρες διατυπώνουν την «πλήρη» στήριξή τους στην UNIFIL, ζητώντας την προστασία των κυανόκρανων

Πάνω από 40 χώρες διατύπωσαν σήμερα με κοινό ανακοινωθέν τους την «πλήρη» υποστήριξή τους στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL/FINUL) και προέτρεψαν στην προστασία των μελών των ειρηνευτικών αυτών δυνάμεων, πέντε από τους οποίες τραυματίστηκαν μέσα σε 48 ώρες.

«Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν την παρουσία της UNIFIL/FINUL, η οποία συνεπάγεται την εγγύηση της ασφάλειας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων της, ανά πάσα στιγμή», έγραψαν 34 χώρες που συνεισφέρουν σε αυτή τη Δύναμη του ΟΗΕ στην οποία προστέθηκαν έξι άλλα κράτη, σύμφωνα με επιστολή που αναρτήθηκε στον λογαριασμό Χ της πολωνικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.

Πέντε κυανόκρανοι τραυματίστηκαν σε 48 ώρες, σύμφωνα με την UNIFIL/FINUL, η οποία κατηγόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα ότι πυροβόλησαν «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» ενάντια στις θέσεις τους, προκαλώντας κύμα διεθνών επικρίσεων κατά του Ισραήλ σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο.

NBC: Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει περιορίσει τους στόχους της απάντησής του στο Ιράν σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει περιορίσει σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές τους στόχους της απάντησης που θα δώσει στο Ιράν για την πρόσφατη επίθεσή του, μετέδωσε χθες, Σάββατο, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή θα πραγματοποιήσει δολοφονίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC, το οποίο επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάστηκαν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει σε τελικές αποφάσεις όσον αφορά το πώς και το πότε θα προβεί στα αντίποινα.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια απάντηση στο Ιράν μπορεί να έρθει στη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου του Γιομ Κιπούρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε αυτόν τον μήνα από το Ιράν.

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εξαπέλυσε κάπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε μια επίθεση που παρουσιάστηκε από την Τεχεράνη ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο οποίος αποδόθηκε στο Ισραήλ, και του ηγέτη της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα καθώς και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, του Αμπάς Νιλφορουσάν, σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμάς: Καθυστέρησε ένα χρόνο την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, προσπαθώντας να πείσει Ιράν και Χεζμπολάχ να συμμετάσχουν

Ισραήλ: Αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις μετά τα πυρά εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider