Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξετάζει την πρόταση να επιβάλει μορατόριουμ στην έκδοση νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Βουδαπέστη και να αυξήσει τους φόρους στα έσοδα από ενοικιάσεις διαμερισμάτων για σύντομη διαμονή στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Μάρτον Νάγκι ανακοίνωσε αυτό το σχέδιο περίπου έναν μήνα αφού οι κάτοικοι του έκτου διαμερίσματος της Βουδαπέστης ψήφισαν να απαγορευτούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις από το 2026. Αυτή ήταν η πρώτη απαγόρευση σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Ορισμένοι κάτοικοι ευρωπαϊκών τουριστικών πόλεων υποστηρίζουν ότι αυτές τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ευθύνονται για την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των κατοικιών.
Στην κεντρική Ευρώπη, η Βουδαπέστη ήταν η δημοφιλέστερη πόλη για βραχυχρόνια διαμονή το 2023, με 6,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σύμφωνα με τη Eurostat. Ακολουθούσαν η Βιέννη, η Πράγα, η Βαρσοβία, η Κρακοβία και άλλες πόλεις.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι σχεδόν 719 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείστηκαν μέσω κάποιας διαδικτυακής πλατφόρμας (Airbnb, Booking, Expedia Group ή Tripadvisor) πέρυσι. Το Παρίσι προηγείται απ’ όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με 19 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
«Εξετάζουμε ένα πιθανό μορατόριουμ (στην έκδοση αδειών) και αύξηση των τελών στη Βουδαπέστη», είπε ο Νάγκι στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει την οριστική της απόφαση ακόμη.
«Η αγορά του Airbnb θα αλλάξει και είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να μεγαλώσει περαιτέρω», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στεγαστικής πολιτικής.
Ο Νάγκι είπε ότι η κυβέρνηση συζητά τις πιθανές αλλαγές στον νόμο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις της τουριστικής βιομηχανίας και ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτός της πρωτεύουσας.
Στο 6ο διαμέρισμα της Βουδαπέστης, το 54% των κατοίκων ενέκρινε την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ένα δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, η συμμετοχή στο οποίο ανήλθε στο 20,52%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ