Ρωσία: Δικαστήριο καταδίκασε τον Γάλλο ερευνητή Λοράν Βινατιέ σε 3 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Δικαστήριο καταδίκασε τον Γάλλο ερευνητή Λοράν Βινατιέ σε 3 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία
Η Γαλλία αναφέρει ότι ο Βιντιέ έχει συλληφθεί αυθαίρετα και έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τη Δευτέρα τον Γάλλο ερευνητή Λοράν Βινατιέ, που κατηγορείται για παραβίαση των νόμων περί «ξένων πρακτόρων» της Ρωσίας, σε φυλάκιση τριών ετών, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Βινατιέ, 48 ετών, επί μακρόν ερευνητής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συνελήφθη τον Ιούνιο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) με την κατηγορία ότι δεν ενεγράφη ως ξένος πράκτορας ενώ συγκέντρωνε στρατιωτικές πληροφορίες για λογαριασμό ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Η κατηγορία επισύρει ποινή έως πέντε χρόνια, αλλά οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή τριών ετών και τριών μηνών, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο Vinatier είχε δηλώσει ένοχος. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA δήλωσε ότι η υπεράσπιση σχεδίαζε να ασκήσει έφεση.

Είναι ένας από τους αρκετούς Δυτικούς που έχουν κατηγορηθεί σύμφωνα με τους ρωσικούς νόμους ασφαλείας σε μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο δικαστής αγνόησε την έκκληση της υπεράσπισης για επιβολή προστίμου έναντι υπεράσπισης.

Η Γαλλία αναφέρει ότι ο Βιντιέ έχει συλληφθεί αυθαίρετα και έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του, όπως αναφέρει το Reuters. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε ότι ο Βινατιέ εργάζονταν για το γαλλικό κράτος και χαρακτήρισε τη σύλληψή του μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης της Μόσχας.

Ο Vinatier είναι υπάλληλος του Κέντρου Ανθρωπιστικού Διαλόγου (HD), μιας οργάνωσης διαμεσολάβησης συγκρούσεων με έδρα την Ελβετία. Συνάδελφοι ακαδημαϊκοί που τον γνωρίζουν έχουν πει στο Reuters ότι είναι ένας σεβαστός ακαδημαϊκός που ασχολείται με νόμιμη έρευνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Ανατολή: Οι ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Βηρυτό «τώρα»

Το Κόσοβο καταργεί μονομερώς τη βίζα για τους πολίτες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης

Λίβανος: Δεκαοκτώ νεκροί από ισραηλινό πλήγμα σε ορεινό χωριό στον βορρά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider