Ευρωβαρόμετρο: Το 93% των ΜμΕ επενδύει στην αποδοτική χρήση των πόρων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωβαρόμετρο: Το 93% των ΜμΕ επενδύει στην αποδοτική χρήση των πόρων
Η έρευνα θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών της Επιτροπής να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν πιο οικολογικές και να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το Ευρωβαρόμετρο του 2024 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αποδοτική χρήση των πόρων και τις πράσινες αγορές. Η έρευνα θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών της Επιτροπής να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν πιο οικολογικές και να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά τους.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 93% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ εφαρμόζουν τουλάχιστον ένα μέτρο αποδοτικής χρήσης των πόρων, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και η ανακύκλωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν αναπτύξει στρατηγικές για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ή την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται: το 12% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές επιτόπου, ενώ το 23% αγοράζουν ενέργεια από προμηθευτές ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω πολύπλοκων διοικητικών ή νομικών διαδικασιών (to 35% των μικρομεσαίων) και υψηλό κόστος (28%) για την εφαρμογή μέτρων αποδοτικής χρήσης των πόρων.

Στην ΕΕ υπάρχουν σχεδόν 26 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου 90 εκατ. άτομα και παράγουν πάνω από το μισό ΑΕΠ της Ευρώπης. Οι επιχειρήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο του συνόλου των εταιρικών εκπομπών CO2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε οικολογικότερες πρακτικές, οι οποίες είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Πρωτοβουλίες όπως οι σύμβουλοι βιωσιμότητας του δικτύου Enterprise Europe Network, οι οδοί μετάβασης σε όλα τα βιομηχανικά οικοσυστήματα και οι επιλογές χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος InvestEU βοηθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, βελτιώνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα, μειώνοντας το κόστος και τους προσδίδοντάς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας χρηματοδοτούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τη στήριξη της αποδοτικότερης χρήσης των πόρων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεμάτες με καρχαρίες και σαλάχια οι ελληνικές θάλασσες - Χάρτης με καταγραφές

Eurostat: Επιβράδυνση στο 2,1% για τον πληθωρισμό στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο – Άνω του μέσου όρου η άνοδος στην Ελλάδα

Έρευνα ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από 2% το 2025

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider