Έρευνα ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από 2% το 2025

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρευνα ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από 2% το 2025
Στο 2,4% θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός για το σύνολο του 2024, ενώ το 2025 θα αποκλιμακωθεί στο 1,9% όπου θα παραμείνει και το 2026.

Στο 2,4% θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός για το σύνολο του 2024, ενώ το 2025 θα αποκλιμακωθεί στο 1,9% όπου θα παραμείνει και το 2026, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων στην τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα ποσοστά των προβλέψεων για το 2024 και το 2026, παρέμειναν αμετάβλητα, εκτός από του 2025 που αναθεωρήθηκε καθοδικά από 2%.

Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες τόσο για τον γενικό αλλά και τον δομικό πληθωρισμό παρέμειναν σταθερές στο 2%.

Την Πέμπτη, η ΕΚΤ προχώρησε σε τρίτη μείωση επιτοκίων για το 2024 (και δεύτερη σερί μετά τον Σεπτέμβριο) κατά 25 μονάδες βάσης, σε μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί αλλά και αναμένεται να έχει συνέχεια στα επόμενα «ραντεβού» της ΕΚΤ.

Το μήνυμα πως δεν υπάρχει προδέσμευση ή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, εξέπεμψε για πολλοστή φορά η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση του ΔΣ, διαμηνύοντας πως οι αποφάσεις των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής παραμένουν data dependent ενώ πρόσθεσε πως μέχρι την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (12/12) θα υπάρχουν διαθέσιμα ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επιστρέψει βιώσιμα στον στόχο του 2% «νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε», ενώ η σημερινή απόφαση για «ψαλίδισμα» ήταν ομόφωνη. Οι αξιωματούχοι «θα λάβουν περισσότερα δεδομένα, μερικά ελαφρά και μερικά σημαντικά και θα προβούν σε λεπτομερείς αναλύσεις» μέχρι τον Δεκέμβριο. «Δεν ανοίγω την πόρτα σε τίποτα» ξεκαθάρισε ερωτώμενη για τον Δεκέμβριο.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αιφνιδιαστική άνοδος για τις λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία

Κίνα: Ρυθμός ανάπτυξης 4,6% στο γ' τρίμηνο - Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις βασικά μεγέθη της οικονομίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider