Oι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν για πρώτη φορά επίθεση με 6 αμερικανικούς πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile System) με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων κατά παραμεθόριας περιοχής εντός εδάφους της Ρωσίας. Την πληροφορία μετέδωσε το ουκρανικό μέσο RBC Ukraine, επικαλούμενο αξιωματούχο του Κιέβου και αναπαρήγαγε το πρακτορείο Bloomberg, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, επιβεβαίωσε το χτύπημα.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν πέντε από τους πυραύλους και κατέστρεψαν έναν, ανέφεραν τα δημοσιεύματα που επικαλούνται τα πρακτορεία CNN, AP και ΜarketWatch. Συντρίμμια από έναν πύραυλο έπεσαν σε μια στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή, προκαλώντας πυρκαγιά. Η επίθεση δεν είχε ως αποτέλεσμα θύματα ή ζημιές, ανέφερε το ρωσικό υπ. Άμυνας, όπως σημειώνουν ΜΜΕ της Μόσχας.
Σύμφωνα όσα έχουν γίνει γνωστά, η επίθεση με τους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS έπληξε στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Καρατσέφ στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, που απέχει περί τα 130 χλμ. από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σε μία εξέλιξη στον απόηχο του «ναι» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο για χρήση αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς.
- Πώς μπορούν να επηρεάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία τα χτυπήματα με αμερικανικούς πυραύλους στη Ρωσία
«Πράγματι, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ATACMS για να πλήξει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε σε ένα στόχο στην περιοχή Μπριάνσκ, ο οποίος χτυπήθηκε με επιτυχία», σημείωσε ουκρανική πηγή, ενώ το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει πως το αμερικανικό «πράσινο φως» ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Άλλαξε πυρηνικό δόγμα ο Πούτιν
Ταυτόχρονα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. Το νέο δόγμα διευρύνει τον κατάλογο των κριτηρίων που απαιτούν μια πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία, ώστε να περιλαμβάνει «επιθετικότητα από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη μιας πυρηνικής δύναμης» - σε μια σαφή αναφορά τόσο προς την Ουκρανία όσο και προς τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξήγησε ότι βάσει του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος η χρήση δυτικών, μη πυρηνικών πυραύλων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορεί να οδηγήσει σε απάντηση με πυρηνικά όπλα.
Η αλήθεια για τους πυραύλους ATACMS
Η στροφή της αμερικανικής πολιτικής φέρεται να έρχεται ως απάντηση στην ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την υποστήριξη της Ρωσίας στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία έχει καταλάβει εδάφη από τον Αύγουστο. Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν ρωσικές αεροπορικές βάσεις στην Κριμαία και στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή Ζαπορίζια.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση της Ουάσινγκτον πιθανόν να μην αντιστρέψει την πορεία του πολέμου, αλλά να ενισχύσει τον διαπραγματευτικό ρόλο της Ουκρανίας στην περίπτωση ειρηνευτικών συνομιλιών. «Υπάρχει μία προσδοκία κατά μήκος και των δύο πλευρών του Ατλαντικού ότι πρέπει να εμπλακούμε διπλωματικά σε αυτό. Αυτό θα σήμαινε ότι συνεχίζεις να παρέχεις στρατιωτική στήριξη προετοιμάζοντας το έδαφος για οποιαδήποτε υπό διαπραγμάτευση λύση» υποστήριξε ο αναλυτής Ίαν Κέλι.
Η απόφαση Μπάιντεν ανακοινώθηκε ώρες μετά τη σφοδρότερη επίθεση των τελευταίων τριών μηνών με πυραύλους και drone εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως τα τελευταία 24ωρα νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες σε Σούμι, Οδησό και Χερσώνα.