Το ελαιόλαδο στο μικροσκόπιο: Η σημασία και η συμβολή του στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το ελαιόλαδο στο μικροσκόπιο: Η σημασία και η συμβολή του στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας
Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο του 6ου Διεθνούς Συμποσίου του Πανεπιστημίου Yale, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η σημασία του ελαιολάδου και η συμβολή του στην βελτίωση της παγκόσμιας υγείας συζητήθηκε στο 6ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale με τίτλο "Beyond the Olive Grove: Διαμορφώνοντας τη Δημόσια και Πλανητική Υγεία, Πολιτική και Βιωσιμότητα" που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σε αυτό συμμετείχαν πάνω από 50 διακεκριμένοι επιστήμονες, παραγωγοί, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και ακαδημαϊκοί από 15 ελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Βραζιλίας και της Τουρκίας.

Το συμπόσιο αποτέλεσε έναν σημαντικό κόμβο συνεργασίας, αναδεικνύοντας την Κρήτη ως παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας και βιωσιμότητας, ενώ τόνισε τη σημασία της ελιάς και του ελαιολάδου για την υγεία και το περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων έγιναν διαλέξεις, συζητήσεις, γευσιγνωσίες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εξετάζοντας ποικίλα ζητήματα όπως:

* Η επίδραση του ελαιολάδου και της ελιάς στη δημόσια και πλανητική υγεία (Μεσογειακή διατροφή, διατροφικές συστάσεις και βιώσιμα μοντέλα).

* Η ποιότητα, αυθεντικότητα και χημεία του ελαιολάδου.

* Στρατηγικές μάρκετινγκ.

* Η αξιοποίηση των παραπροϊόντων του ελαιολάδου στη ζωική ευζωία.

* Ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας.

* Προκλήσεις και ευκαιρίες που θέτει η κλιματική αλλαγή.

«Δεν υπάρχει καλύτερο προϊόν στον κόσμο από το ελαιόλαδο»

«Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει από το 2017 και γίνεται για να φέρουμε κοντά την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους παραγωγούς, με στόχο την προώθηση της υγιεινής διατροφής στον κόσμο» είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής στο Σχολείο της Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale, Βασίλης Βασιλείου.

Και πρόσθεσε «προωθούμε όχι μόνο την έρευνα αλλά και τη επιμόρφωση των αγροτών για μια καλύτερη υγεία. Η Φιλοσοφία είναι το ευ ζην. Δηλαδή να ζήσουμε όχι περισσότερο αλλά να ζήσουμε καλύτερα» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερο προϊόν στον κόσμο από το ελαιόλαδο».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Yale «η όλη προσπάθεια δεν είναι για να περιοριστούν οι ασθένειες αλλά για να κάνουμε τον άνθρωπο να ζήσει καλύτερα».

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως είπε ο κ. Βασιλείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «χρειάζεται να υπάρξει ένας μεγαλύτερος συντονισμός. Θα δημιουργήσουμε ένα διαδίκτυο ερευνητών για να είμαστε σε επαφή και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες».

Την κεντρική ομιλία του συμποσίου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, Χάρης Παστίδης ο οποίος παρουσίασε την παγκόσμια σημασία της ελιάς ως βασικό στοιχείο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

«Το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος του Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός προσθέτοντας ότι στην κρητική πόλη «είναι καταγεγραμμένη η πρώτη εμπορική ανταλλαγή ελαιολάδου παγκοσμίως».

Η Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια έρευνας (Research Director) του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού diaNEOsis παρουσίασε στοιχεία για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Όπως υπογράμμισε το 15% της παραγωγής εξάγεται ενώ το υπόλοιπο 85% καταναλώνεται εγχώρια γεγονός που αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητα εντός των συνόρων.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο ελληνικός αγροτικός τομέας που είναι μεταξύ άλλων τα μικρά σε έκταση κτήματα, η μεγάλη ηλικία των αγροτών, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η ισχνή χρηματοδότηση, το αυξημένο κόστος και η κλιματική αλλαγή.

Ο Abderraouf Laajimi, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (International Olive Counsil) κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως η σύνδεση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης είναι ισχυρή και πρόσθεσε πως οι πέντε κορυφαίοι παραγωγοί ελαιολάδου παγκοσμίως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία, η Τυνησία και η Ισπανία, ενώ στους κορυφαίους καταναλωτές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η Ισπανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

Ο συνδιοργανωτής του συνεδρίου και επιχειρηματίας, Μιχάλης Στάγκος κατά την τοποθέτησή του του τόνισε πως αυτό αποτελεί έναν κρίσιμο κόμβο για την καινοτομία και τη συνεργασία, ενισχύοντας τη σημασία του ελαιολάδου ως πυλώνα βιωσιμότητας και ευεξίας.

Και κατέληξε «είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε στην ανάδειξη της Κρήτης ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα».

Κατά την ολοκλήρωση του Συμποσίου συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερνάκη, και τον Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, Τάσο Κυριακίδη.

Αναφέρεται τέλος ότι η πραγματοποίηση του 7ου Συμποσίου θα γίνει το 2025 στη Βραζιλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider