Από την κρίση στη Συρία ξεκίνησε η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, σε ραδιοφωνικό σταθμό, θέμα στο οποίο υπογράμμισε τις εξής προτεραιότητες: Δημοκρατική ομαλότητα, διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ομαλή μετάβαση της εξουσίας και προστασία των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.
«Αξιολογούμε τα δεδομένα σε όλες τις εκφάνσεις που μπορεί να έχει το γεγονός», ανέφερε, επίσης, παραπέμποντας και σε αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα επεσήμανε την αντίστροφη φορά ροών, δηλαδή προς τη Συρία. Σε κάθε περίπτωση, για το θέμα «θα γίνει συντονισμός και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.
Στο ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να δούμε ανατιμήσεις, λόγω της κρίσης στη Συρία, υπενθύμισε ότι αρκετές κρίσεις έχουν ενσκήψει τα τελευταία χρόνια, όμως η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει ότι διατηρεί την ανθεκτικότητά της. Το οικονομικό επιτελείο και γενικά η κυβέρνηση έχουν δείξει προνοητικότητα, συμπλήρωσε. Συμπερασματικώς, σε όλα τα ζητήματα που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στους πολίτες (π.χ. ενεργειακό κόστος), «η κυβέρνηση θα είναι παρούσα και το έχει αποδείξει όποτε χρειάστηκε», διαβεβαίωσε.
Στη συνέχεια, αφού υπενθύμισε την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης για σταθερή αύξηση των εισοδημάτων, που συνδέεται όμως με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ εστίασε στις τράπεζες: «Έχουν γίνει παρεμβάσεις και χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις. Ο πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό θα κάνει κάποιες ανακοινώσεις».
Πάντως, «αυτή η σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν εισπράττεται, εντός εκτός εισαγωγικών, πλήρως από τους πολίτες», αναγνώρισε και εξήγησε ότι η ακρίβεια, το κόστος διαβίωσης και άλλοι ειδικότεροι παράγοντες, όπως η στέγη, δεν έχουν αντιμετωπισθεί πλήρως γιατί «έχουμε ξεκινήσει από υψηλό επίπεδο. Βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση στα τρόφιμα και τα σούπερ μάρκετ. Όταν υπάρχει ένας συσσωρευμένος πληθωρισμός, δεν είναι εύκολο ο πολίτης να δει αμέσως την αλλαγή στην τσέπη του». Απέναντι σε όλα αυτά «υπάρχει ένα εύρος παρεμβάσεων της κυβέρνησης, (είμαστε) σταθεροί στην πολιτική μας της αύξησης των εισοδημάτων», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε την επιλογή ενίσχυσης αυτών που έχουν ανάγκη. «Δεν πρέπει να τους αφήσουμε πίσω», σημείωσε, όπως, επίσης, και την επιλογή ενίσχυσης τομέων που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της οικονομίας.
Με αφορμή, δε, την κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Βλάχου για την ακρίβεια, παρατήρησε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι κομμάτι της δημοκρατικής λειτουργίας, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αρκετές συζητήσεις με βουλευτές και υπουργούς που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες. Με αυτόν τον τρόπο λύνονται απορίες και «προχωράμε παρακάτω», εξήγησε.
Ερωτηθείς για την παραίτηση Πατέλη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε πως «ο Άλεξ Πατέλης αισθάνθηκε ότι έκλεισε ο κύκλος του, είχε επαγγελματικές περγαμηνές πριν έλθει στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε πολύ σημαντική συνεισφορά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία 5,5 χρόνια, είχα και καθημερινή συνεργασία μαζί του».
Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά, απαντώντας στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λογική κατευνασμού, είπε πως αυτό «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Αντιθέτως, «η χώρα μας έχει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αυξήσει την αποτρεπτική δύναμή της, έχει διεθνείς συμμαχίες που έχουν ενισχύσει τον διαμορφωτικό ρόλο της στο ευρωπαϊκό και όχι μόνον, γίγνεσθαι. Τα ήρεμα νερά με το γείτονά σου είναι προς το συμφέρον όλων», ανέφερε παραπέμποντας και στα ζητήματα ήπιας πολιτικής στα οποία πρέπει να υπάρχει συνεργασία, όπως σημείωσε.
Παραπέμποντας, δε, και στην επικείμενη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση πορεύεται πάνω στην εθνική γραμμή». Κλείνοντας επανέλαβε πως είναι «προς το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής αλλά και της χώρας μας να υπάρχει ηρεμία».