Ιράν: Το Κοινοβούλιο ζητάει τροποποιήσεις στο αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για τη μαντίλα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ιράν: Το Κοινοβούλιο ζητάει τροποποιήσεις στο αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για τη μαντίλα
Το Κοινοβούλιο του Ιράν ζήτησε επίσημα την τροποποίηση ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τις γυναίκες που δεν φοράνε την ισλαμική μαντίλα, όπως αναφέρουν σήμερα τοπικά ΜΜΕ.

Το Κοινοβούλιο του Ιράν ζήτησε επίσημα την τροποποίηση ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τις γυναίκες που δεν φοράνε την ισλαμική μαντίλα, όπως αναφέρουν σήμερα τοπικά ΜΜΕ.

«Ζητήσαμε ο νόμος περί αγνότητας και χιτζάμπ να μην σταλεί στην κυβέρνηση» ως έχει, δήλωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Σαχράμ Νταμπιρί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

«Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ζήτησε τροποποίηση του σχεδίου νόμου», προσέθεσε ο κ. Νταμπιρί, χωρίς να διευκρινίζει τη φύση των αιτούμενων αλλαγών.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν είχε εκφράσει δημόσια τις επιφυλάξεις του σχετικά με το νέο νομοσχέδιο.

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Όμως ολοένα και περισσότερες εμφανίζονται πλέον χωρίς χιτζάμπ μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, σε μια ένδειξη ότι αψηφούν έναν από τους ιδεολογικούς πυλώνες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο θάνατος εκείνης της νεαρής Ιρανής, που είχε συλληφθεί για φερόμενη παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα που ισχύει στη χώρα, είχε προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαδηλώσεων τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το περιεχόμενο του νέου νόμου δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα.

Όμως, σύμφωνα με τις αδρές γραμμές του, που έχουν αναφερθεί στον Τύπο, προβλέπει ποινή που μπορεί να φθάσει τα δέκα έτη κάθειρξης και πρόστιμο που ισοδυναμεί με 6.000 δολάρια (5.718 ευρώ) για τα άτομα που ενθαρρύνουν «τη γυμνότητα» ή «την προσβολή δημοσίας αιδούς».

Τα πρόστιμα πρέπει να αποπληρώνονται μέσα σε δέκα ημέρες, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να απαγορεύεται στις γυναίκες να βγαίνουν από τη χώρα ή θα στερούνται κάποιες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η χορήγηση διπλώματος οδήγησης.

Το σχέδιο νόμου δίνει επίσης εξουσία στην αστυνομία να καταφεύγει στην τεχνητή νοημοσύνη για ταυτοποίηση γυναικών που δεν φοράνε χιτζάμπ, με τη χρήση καμερών.

Το σχέδιο νόμου, που έχει 74 άρθρα, διχάζει πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες αλλά και την κοινωνία των πολιτών.

Με βάση το Σύνταγμα, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να επιφέρει αλλαγές πριν τεθούν σε ισχύ οι νόμοι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για «τρομοκρατική ενέργεια» μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ

Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα ανταπαντήσει στις νέες κυρώσεις της ΕΕ

Η Τουρκία κατασκευάζει εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων στη Σομαλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider