Στα «πως» και στα «γιατί» που οδήγησαν την κυβέρνηση στην κατάθεση των μεταβατικών διατάξεων για τον ΝΟΚ, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, εισηγούμενος στην εθνική αντιπροσωπεία την τροπολογία, η οποία προβλέπει την αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών (σ.σ. μόνο νέων και όχι παλαιών) που κάνουν χρήση των κινήτρων προσαύξησης των όρων δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, έως τη δημοσίευση της τελικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, με την τροπολογία εφαρμόζεται άμεσα η απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά η προωθούμενη ρύθμιση κινείται στη βάση της σχετικής ανακοίνωσης του ΣτΕ, και έτσι δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν άδειες κατά το ΝΟΚ. Ταυτόχρονα, τα όποια κίνητρα θα πρέπει να μεταφερθούν στα τοπικά πολεοδομικά διατάγματα και αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, όταν η κυβέρνηση νομοθετήσει συνολικά για το θέμα, αφού βγει η απόφαση. Επίσης, δεν ανακαλούνται, δεν μπορούν να ανακληθούν οι άδειες που έχουν εκδοθεί. «Αυτό γίνεται γιατί έχουμε το εξής παράδοξο. Η απόφαση του ΣτΕ μιλάει για έναρξη εργασιών, αλλά δεν δίνει λεπτομερή ορισμό τι σημαίνει έναρξη εργασιών. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα γιατί, ενώ παλιά για την έναρξη γινόταν δήλωση στην πολεοδομία, τώρα δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένα και έχουμε ήδη κάποιους δήμους που δίνουν τη δική τους ερμηνεία. Ο δήμος Αλίμου ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει τις άδειες που δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σκυροδέτησης. Κάνει δηλαδή δική του περιοριστική ερμηνεία ένας δήμος, προτού δημοσιευθεί η απόφαση», είπε ο κ. Σκυλακάκης και επισήμανε ότι σήμερα περισσότερες από 14.000 άδειες οικοδομημάτων είναι κατά τον ΝΟΚ και οι οποίες δεν έχουν καλέσει ακόμα ελεγκτή δόμησης. «Αυτοί πρέπει να προστατευθούν», είπε ο κ. Σκυλακάκης και επισήμανε ότι ο ΝΟΚ ψηφίστηκε επί κυβέρνηση Παπαδήμου, είχε τότε ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με απόφαση Σταθάκη, προβλέφθηκε ότι ο ΝΟΚ εφαρμόζεται και υπερισχύει εκεί που υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα, με εξαίρεση όπου υπάρχει ειδική προστασία, δηλαδή «ο κ. Σταθάκης αυτό που υπέγραψε ήταν αντίθετο από αυτό που νομολογεί τώρα το ΣτΕ».
Συνεπώς, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουμε μια αντισυνταγματικότητα η οποία ανακαλύπτεται μετά από πολλά χρόνια-έχουν περάσει 12 χρόνια, από τότε που θεσμοθετήθηκε ο ΝΟΚ-και αυτή την αντισυνταγματικότητα, για να την προλάβω, να την περιορίσω, εγώ προσωπικά, κατέθεσα νόμο και τις υπερβολές που υπήρχαν από ένα σφάλμα του ΝΟΚ τις καταργήσαμε πέρυσι τον Μάιο και έχουμε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, γιατί πίσω από τις 14.000 άδειες, βρίσκονται πολλές δεκάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που επηρεάζονται, οι οποίοι όντας νόμιμοι για ένα σφάλμα ή αστοχία του κράτους, στο σύνολό τους καθίστανται παράνομοι, εν μια νυκτί, οι νόμιμοι. «Όλο αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που έχουν νομιμοποιηθεί εκατομμύρια παρανομίες. Και με απόφαση του ΣτΕ, έχουν γίνει νομιμοποιήσεις….Εκατομμύρια. Είναι δυνατόν, με νομιμοποιήσεις εκατομμυρίων παρανομιών, να συμπεριφερθούμε τιμωρητικά σε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ήταν απολύτως νόμιμοι; Και που δεν υπάρχει ίχνος υπόνοιας ότι έκαναν κάποιο σφάλμα; Προφανώς δεν μπορούμε. Όπως επίσης προφανώς δεν μπορούμε να αφήσουμε κάθε δήμο να θεσμοθετήσει διαφορετική έναρξη εργασιών. Αυτό θα είναι το απόλυτο πολεοδομικό χάος», είπε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι το κράτος πρέπει επιτέλους να αποφασίσει ότι «δεν θα τιμωρεί τη νομιμότητα και θα είναι εφεκτικό στην παρανομία».
Όποιος κάνει εργασίες, αναλαμβάνει το ρίσκο, γιατί δεν ξέρουμε την απόφαση του ΣτΕ και μπορεί αυτές οι εργασίες να καταστούν «άχρηστες», με βάση την απόφαση του ΣτΕ, είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «αυτό δεν το γνωρίζω. Όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε το απόλυτο πολεοδομικό χάος, το οποίο θα δημιουργηθεί, αν ο κάθε δήμος ερμηνεύσει μόνος του την απόφαση του ΣτΕ. Ούτε μπορούμε να έχουμε τιμωρητική στάση έναντι των νομίμων σε μια χώρα, όπου είμαστε εφεκτικοί, εδώ και δεκαετίες, στην παρανομίες. Προφανώς, η κυβέρνηση θα έρθει να νομοθετήσει στον σωστό χρόνο, δηλαδή, όταν θα δούμε την απόφαση του ΣτΕ».
Αναφερόμενος στις διατάξεις για τις ΔΕΥΑ, και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση προβλέποντας έλευση ιδιωτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράμμισε ότι μια συζήτηση πομφόλυγα, γιατί οι ΔΕΥΑ είναι και θα παραμείνουν δημοτικές επιχειρήσεις και κανένας δεν έχει την πρόθεση να κάνει ιδιωτικοποίηση. «Στο θέμα των ΔΕΥΑ έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες δικτύου με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να χάνεται πολύ νερό, το οποίο πληρώνεται και αντλείται με ηλεκτρικό. Επίσης, έχουμε και πολλές περιπτώσεις πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας. Συνεπώς, ναι μεν να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε της ΔΕΥΑ, και αυτό κάνουμε με αυτή την τροπολογία, αλλά η βοήθεια πρέπει να έχει και κάποιες δεσμεύσεις και από την άλλη μεριά. Η μια δέσμευση είναι η διαχειριστική επάρκεια, η οποία προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, ελέγχει η ΡΑΕΥ και θα παρέμβουμε για να γίνει αυτό πιο ξεκάθαρο. Δίνουμε μια χρονιά ολόκληρη γι΄αυτό. Η δεύτερη δέσμευση είναι όσοι επιθυμούν να συνενωθούν, να έχουν μια αυξημένη βοήθεια», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν μπορούμε να λέμε ότι ένας τομέας μπορεί να αποφασίζει να μην πληρώνει το ηλεκτρικό γιατί ακρίβυνε. Πριν αρχίσει η ενεργειακή κρίση, υπήρχαν 100 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές του ηλεκτρικού, για τις οποίες δεν έφταιγε η ενεργειακή κρίση προφανώς. Χρειαζόμαστε λοιπόν σε αυτόν τομέα μια μεταρρύθμιση, η οποία να βοηθήσει τις ΔΕΥ να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Δεν μπορούμε ότι όλα αυτά τα χρέη, ένας τομέας ειδικά θα προστατευθεί, που θα είναι οι ΔΕΥΑ και οι άλλοι δεν θα προστατεύονται».
Αυτό που έχει κριθεί από το ΣτΕ, είναι ένα σύνολο διατάξεων που η κυβέρνηση της ΝΔ εισήγαγε από το 2019, τα συνδυαστικά μπόνους. Αυτό έχει κριθεί αντισυνταγματικό, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και έκανε λόγο για πλήρη επιβεβαίωση της αποτυχίας της κυβέρνησης και στο περιβαλλοντικό και στο οικιστικό σκέλος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι είναι πρόσχημα η χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ για τα χρέη στις εταιρείες χρηματοδότησης, γιατί η κατάσταση στις οποίες έχουν περιέλθει οι ΔΕΥΑ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης. «Οι λεγόμενες παθογένειες είναι το αποτέλεσμα των δικών σας πολιτικών. Το επόμενο βήμα το οποίο θέλετε να κάνετε είναι ότι με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία για το νερό, είναι η εμπορευματοποίηση του νερού», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι η τροπολογία για τις ΔΕΥΑ είναι ο ορισμός του εκβιασμού, αντί η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα με τις ΔΕΥΑ που κρατούν χαμηλά τα δημοτικά τέλη και καλώς τα κρατούν χαμηλά. Σε σχέση με το ΝΟΚ, είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει μόνο μπετόν και δεν ντρέπεται που δίνει άδεια σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης να κρύβουν ακόμα και την Ακρόπολη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ