Τελευταία ενημέρωση 15:10
Δεν έχουν τελειωμό οι σεισμικές δονήσεις στο Αιγαίο, καθώς μέσα σε περίπου μία ώρα σημειώθηκαν δέκα σεισμοί, με ανώτατη τιμή τα 4,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι σεισμοί που σημειώθηκαν ήταν της τάξης των 4,1, 4, 4,2, 4,1, 4,5, 4,4, 4,8, 4,7, 4,4 και 4,4 Ρίχτερ (ο πρώτος στις 13:08 και ο όγδοος στις 13:52). Οι περισσότεροι έλαβαν χώρα νότια της Αμοργού και ένας βόρεια της Ανάφης.
Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, στις στις 8:55, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 234 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 12 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
- Δείτε επίσης: Πώς προκαλείται ένας σεισμός
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, συνολικά 10 σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν από τις 8 μέχρι τις 9 το πρωί.
Μέχρι αυτή την ώρα, περίπου 11.000 επιβάτες και 1.280 οχήματα έχουν αναχωρήσει με πλοία του ομίλου της attica group από την Κυριακή 02 Φεβρουαρίου έως χθες Τρίτη 4 Φεβρουαρίου από το νησί της Σαντορίνης, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.
Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε το μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνει καμία σίγουρη πρόβλεψη σε σχέση με την έντονη σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη σύσκεψη, τονίζοντας όμως πως «σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους επιστήμονες για την παρουσίαση που έκαναν, ξεκαθαρίζοντας πως πρώτα και πάνω από όλα η πολιτεία οφείλει να ακούει και εμπιστεύεται τους επιστήμονες, ενώ «αυτό κάνουμε και τώρα»
Τρία «τεσσάρια» στη διάρκεια της νύχτας
Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας -με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50- στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Σύσκεψη του δημάρχου Θήρας με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο δημαρχείο Θήρας με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο. Νίκο Ζώρζο.
Σήμερα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται στο νησί, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας, κλιμάκιο του δήμου τοποθέτησε κορδέλες σε σημεία στην Οία ώστε να κλείσουν την πρόσβαση, ενώ κορδέλες τοποθετήθηκαν και στον Σκάρο στο Ημεροβίγλι.
Μάλιστα, ο Δήμος Θήρας, σε ανακοίνωσή του, απηύθυνε έκκληση στις ενώσεις ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων του νησιού, καθώς και στα εν λειτουργία ξενοδοχεία και κάθε είδους τουριστικά καταλύματα, να ενημερώσουν άμεσα τους επισκέπτες τους για την αποφυγή των επικίνδυνων σημείων του νησιού (π.χ. Σκάρος), λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, όπως έχουν ανακοινωθεί, καθώς και για την πλήρη συμμόρφωσή τους με τις οδηγίες του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου, σήμερα δύο εξειδικευμένα κλιμάκια ελεγκτών μηχανικών από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ξεκίνησαν εντατικές επιθεωρήσεις στα κτίρια των σχολικών μονάδων της περιοχής.
Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Το Insider.gr απευθύνθηκε στον Δρ. Χρήστο Ευαγγελίδη, Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο οποίος ανέλυσε την τρέχουσα κατάσταση και έκανε μια εκτίμηση για τη συμπεριφορά που είθισται να έχουν τέτοια φαινόμενα.
«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη δύο διαφορετικά φαινόμενα. Το ένα έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο στην Καλντέρα της Σαντορίνης και αφορά στη μικροσεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Καμένης και ΝΑ της Θηρασιάς όπου καταγράφονται πολλοί μικροί σεισμοί. Συγχρόνως, παρατηρείται ανύψωση των γύρω χερσαίων περιοχών κατά 4 εκατοστά ως τώρα, ένα φαινόμενο που είχαμε δει και το 2011- 2012 όπου είχε καταγραφεί η ηφαιστειακή έξαρση η οποία οδήγησε σε ανύψωση κατά 14 εκατοστά. Τότε, το φαινόμενο εξασθένησε χωρίς να σημειωθεί έκρηξη.
Το ίδιο παρατηρείται και τώρα αλλά σε μικρότερο βαθμό, έχει γνωστοποιηθεί από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) και το παρακολουθούμε και εμείς ανεξάρτητα (αξιοποιώντας τα διαθέσιμα σε όλους σεισμολογικά δίκτυα, κεραίες μικρομετακινήσεων GPS και δορυφορική συμβολομετρία για την παρακολούθηση των χερσαίων τμημάτων) ενώ έχουμε ενημερώσει και την πολιτική ηγεσία. Το δεύτερο φαινόμενο αφορά στη σεισμική δραστηριότητα έξω από το ηφαίστειο, στην περιοχή της Ανύδρου.
Πρόκειται για ρήγματα που υπήρχαν και αναπτύσσονται στη διεύθυνση και τον προσανατολισμό που περιμέναμε. Η σεισμική δραστηριότητα δεν αφορά το ρήγμα της Αμοργού που είχε σπάσει και είχε δώσει σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ. Και αυτό, επειδή, δεν θα μπορούσε μέσα σε τόσο μικρό διάστημα, σε μόλις λίγες δεκαετίες, να φορτιστεί και διαρρηχθεί εκ νέου. Η σεισμικότητα καλύπτει μια περιοχή πιο νοτιοδυτικά, προς την Σαντορίνη, όπου σημειώνονται δεκάδες σεισμοί της τάξεως των 4 Ρίχτερ χωρίς κύριο σεισμό».
Για την εξέλιξη της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες, μίλησε από την πλευρά του ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews.
«Αυτή τη στιγμή η ακολουθία κατευθύνεται καθαρά πάνω στο ρήγμα της Ανύδρου, δηλαδή σε ένα ρήγμα το οποίο περνάει πάνω από το νησί Άνυδρος και το οποίο έχει ένα μήκος της τάξης των 15 χιλιομέτρων. Φαίνεται ότι έχουν σπάσει αρκετά κομμάτια αυτού του ρήγματος, έχει μείνει όμως μια περιοχή, η οποία δεν έχει σπάσει ακόμα, άρα δεν μπορούμε με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας και τις αβεβαιότητες, να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ. Άρα ένα σενάριο ισχυρού σεισμού, το οποίο είναι το δυσμενέστερο σενάριο, παραμένει σε ισχύ για τη Σαντορίνη», τόνισε και πρόσθεσε σχετικά με τη σπανιότητα του φαινομένου:
«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια. Είναι μια πολύ περίεργη, έντονη ακολουθία από τις σχετικά σπάνιες στον ελληνικό χώρο».