Την 4η Ιουλίου του 2024, όταν το κόμμα των Εργατικών ανέλαβε τα κυβερνητικά σκήπτρα, ένας από τους βασικούς στόχους της νέας κυβέρνησης ήταν το τέλος των κυβερνητικών σκανδάλων, που κυριάρχησαν στα χρόνια διακυβέρνησης του Συντηρητικού κόμματος. Κατά την περίοδο, ειδικά, της εξουσίας Τζόνσον ό,τι ερχόταν στο φως χαρακτηριζόταν από την τότε αντιπολίτευση των Εργατικών ως «sleaze» (γλοιώδες, χυδαίο) για να δείξει το πρόβλημα, που υπήρχε στο κυβερνητικό περιβάλλον.
Η τρίτη απώλεια
Τώρα, είναι η ώρα της Εργατικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το δύσκολο έργο της ανάληψης ευθυνών. Μέσα σε 7 μήνες διακυβέρνησης έχει δεχτεί κριτική, κυρίως για τις οικονομικές πολιτικές της, ενώ έχει απομακρύνει τρία κυβερνητικά στελέχη της. Η πρώτη απομάκρυνση, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν εκείνη της Υπουργού μεταφορών, Λουίζ Χέιγκ καθώς ομολόγησε την ενοχή της για κλοπή εταιρικού κινητού τηλεφώνου. Η δεύτερη αφορούσε την Τούλιπ Σιντίκ, η οποία διατηρούσε υφυπουργική θέση στο υπουργείο Οικονομικών και παραιτήθηκε μόλις τον Ιανουάριο. Η Τούλιπ Σιντίκ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση πλήττεται από τη συγγενική σχέση με τη θεία της, πρώην πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, η οποία και εκδιώχθηκε μετά από κατηγορίες για διαφθορά.
Και ερχόμαστε στην τρίτη απομάκρυνση του μέχρι τώρα υφυπουργού Υγείας, Άντριου Γκούιν. Σύμφωνα με όσα έφερε στο φως της δημοσιότητας η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Daily Mail, ο 50χρονος βουλευτής έγραφε προσβλητικά και υβριστικά μηνύματα απέναντι σε ψηφοφόρους, συναδέλφους βουλευτές και δημοτικούς συμβούλους.
«Εύχομαι να τα τινάξεις…»
Ανάμεσα σε αυτά τα μηνύματα, τα οποία γράφτηκαν σε γκρουπ συνομιλιών στην εφαρμογή WhatsApp, βρισκόταν και ένα που ευχόταν σε 72χρονη γυναίκα να πεθάνει, μετά από παρατηρήσεις της σε δημοτικό σύμβουλο, σχετικά με την συλλογή απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα, πρότεινε στον δημοτικό σύμβουλο, που έλαβε το παράπονο να απαντήσει ως εξής: Αγαπητέ κάτοικε, (γ…) τα σκουπίδια σου. Επανεκλέχθηκα χωρίς την ψήφο σου. Υ.Γ. Ελπίζω να τα έχεις τινάξει πριν τις επόμενες εκλογές».
Επίσης φέρεται να έγραψε σεξιστικά σχόλια για την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Άντζελα Ρέινερ, αλλά και ρατσιστικά για την Εργατική βουλευτή, Ντάιαν Άμποτ.
Οι πολιτικές αντιδράσεις
Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη, μέσω της πλατφόρμας X, σε όσους έχουν προσβληθεί από τα «παρεξηγημένα», όπως τα χαρακτήρισε σχόλια του. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι καταλαβαίνει την απόφαση του πρωθυπουργού και του κόμματος και «παρότι είμαι πολύ στεναχωρημένος για την αποπομπή μου, θα στηρίξω την κυβέρνηση με όποιον τρόπο μπορώ».
Από την άλλη, εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της Βρετανίας μετά την απόφαση απομάκρυνσης του από τη θέση του, αλλά και διαθεσιμότητάς του από το κόμμα τόνισε ότι, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ «είναι αποφασισμένος να τηρήσει τα υψηλά πρότυπα όσων έχουν δημόσια αξιώματα και δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα εναντίον οποιουδήποτε κυβερνητικού στελέχους δεν τα πληροί».
Η αντιπολίτευση ζητά να εξεταστεί ποιοι άλλοι συμμετείχαν στις συνομιλίες. Ο Συντηρητικός βουλευτής, Άλεξ Μπέργκχαρτ τόνισε ότι στο γκρουπ συνομιλιών υπήρχαν και άλλοι βουλευτές των Εργατικών, κάτι που πρέπει να εξετάσει περαιτέρω ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ γιατί «αν δεν πάρει μέτρα για αυτό το γκρουπ σύντομα, θα γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμα πρόβλημα στο Εργατικό κόμμα».
Ακόμα, ο συμπρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος, Νάιτζελ Χάντλεστον δήλωσε ότι «υπάρχει ξεκάθαρη περιφρόνηση προς τους συνταξιούχους από το Εργατικό Κόμμα» αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών να κόψει το επίδομα θέρμανσης σε εκατομμύρια συνταξιούχους.
Πηγή: Ελληνική Υπηρεσία DW