Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ανάφη - Σε ισχύ τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ανάφη - Σε ισχύ τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων
Διαρκής η σεισμική δραστηριότητα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη Σαντορίνη - Αμοργός. 16.500 δονήσεις από 26/1 έως 11/2.

Τελευταία ενημέρωση 17:45

Η Ανάφη συμπεριλαμβάνεται στα προστατευτικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, μετά την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (όπως ισχύει ήδη για Σαντορίνη και Αμοργό), σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

O Δήμος Ανάφης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, (από χθες ο Δήμος Αμοργού ενώ ο Δήμος Θήρας έχει κηρυχθεί εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας , Β. Παπαγεωργίου αποφάσισε:

«Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανάφης της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή». Παράλληλα τονίζεται ότι η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης και για έναν μήνα, δηλαδή έως και 13 Μαρτίου 2025. «Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

16.500 σεισμοί από 26/1 έως 11/2

Από την πλευρά του, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ να αναφέρει πως χτες, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν 108 δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 5 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να συλλέγουν πρόσθετα γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα, για την πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου.

Όπως λένε, ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αν η ακολουθία προσεγγίζει το επίπεδο της αποκλιμάκωσης. «Περιμένουμε μέρα με τη μέρα να δούμε κάποια διαφοροποίηση προς τη θετική κατεύθυνση, για να πούμε και εμείς έπειτα, στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και σε όλους τους Έλληνες ότι μπήκαμε σε φάση αποκλιμάκωσης. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν είναι τα δεδομένα τέτοια που να μας αφήνουν να κάνουμε κάτι τέτοιο. Σε σχέση με τις πρώτες ημέρες σαφέστατα υπάρχει μια πτώση. Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σταθερότητα. Δεν έχουμε επανέλθει στα πρώτα επίπεδα της σεισμικότητας. Ωστόσο, για να πούμε ότι γίνεται αποκλιμάκωση, θα πρέπει αυτή η πτώση να είναι διαρκής στον χρόνο και κάποια στιγμή να είναι εμφανής, να είναι πέρα των διακυμάνσεων της μικρής περιόδου σε επίπεδο ημέρας» τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2025, έχουν εντοπιστεί συνολικά πάνω από 16.500 σεισμοί. Στο πλαίσιο της πύκνωσης του σεισμολογικού δικτύου στην περιοχή, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ μετέβησαν στην Ίο.

Ειδικότερα, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Καθηγητής Γεώργιος Καβύρης, ο Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Καπετανίδης και ο ΕΤΕΠ Βασίλειος Νικολής εγκατέστησαν νέο σεισμολογικό σταθμό ευρέος φάσματος (HA.IOSI).

Οι ψηφιακές καταγραφές του σταθμού είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στους φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων (ΕΕΔΣ), και σε δεύτερο χρόνο δημοσίως προσβάσιμες μέσω του κόμβου EIDA του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Επίσης ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλης Σακκάς του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ εγκατέστησε στη βραχονησίδα της Ανύδρου ενός νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων είναι:

  • Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής
  • Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Ευελπίδου Nίκη – Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
  • Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας
  • Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής
  • Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής
  • Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας
  • Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας
  • Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider