Από τη θεωρία στην πράξη περνάει η διαχείριση των δασών, με μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που στόχο έχει να αξιοποιήσει τη βιομάζα και να ανοίξει μια νέα αγορά μειώνοντας ταυτόχρονα την καύσιμη ύλη στα δάση. Την Τετάρτη, τέθηκαν σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ οι αποφάσεις για την ανάθεση της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από υβριδικά σχήματα, αποτελούμενα από Δασικούς Συνεταιρισμούς και ιδιώτες (κυρίως βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου).
Οι τρεις Υπουργικές Αποφάσεις αφορούν στην κατάρτιση Μητρώου Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων, στη Διαδικασία και τις προϋποθέσεις ανάθεσης και διαχείρισης των δασών σε Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα και στις λεπτομέρειες σχετικά με την ανάθεση στα υβριδικά σχήματα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, με αυτές τις υπουργικές αποφάσεις ξεκινάει η διαδικασία ανάθεσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από υβριδικά σχήματα και δασικούς συνεταιρισμούς, με κυρίαρχο στόχο την προστασία τους και την ανάπτυξή τους.
«Η εύφλεκτη, υπερβάλλουσα βιομάζα, που έχει συσσωρευτεί στα δάση μας θα αφαιρείται, αποτρέποντας ή μετριάζοντας την εκδήλωση υπερ-πυρκαγιών (mega-fires). Παράλληλα, η αξιοποίησή της θα διασφαλίσει την αναζωογόνηση της δασικής οικονομίας, με γνώμονα την προστασία του δάσους και όχι το δημοσιονομικό όφελος. Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των διαχειριστικών μελετών στα δάση της Αττικής και σε κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της Βοιωτίας και της Πελοποννήσου. Η παρούσα μεταρρύθμιση προστίθεται στο σημαντικό κυβερνητικό έργο που τελείται για την προστασία του περιβάλλοντος, που αφορά -μεταξύ άλλων- στην υλοποίηση έργων πρόληψης (καθαρισμοί δασών, συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων) στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero, συνολικού ύψους, μέχρι στιγμής, περί τα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υλοποιούμε έργα αναδάσωσης (55,71 εκατ. ευρώ) και αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά (63,92 εκατ. ευρώ)», σημείωσε σχετικά.
Πώς υποβάλλεται η προσφορά
Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά, στην ελληνική γλώσσα και σε αυτήν περιλαμβάνουν:
-ένα φάκελο με την ένδειξη «Δικαιολογητικά Συμμετοχής», στον οποίο περιλαμβάνονται δικαιολογητικά όπως είναι η αίτηση συμμετοχής υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο του ενδιαφερόμενου, το καταστατικό του Υ.Σ.Σχη, Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής το ύψος της οποίας προσδιορίζεται σε ποσοστό 4% επί της προϋπολογιζόμενης αξίας της σύμβασης και διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών, Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, Πιστοποιητικό του Γ.Ε.Μ.Η., αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, απόσπασμα ποινικού μητρώου, ισολογισμοί ή οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων 3 ετών πριν την δημοσίευση της πρόσκλησης, από τις οποίες προκύπτει ο γενικός ετήσιος κύκλος εργασιών τους και ο ειδικός ετήσιος κύκλος εργασιών τους που αφορά στη μεταποίηση ξυλείας και προϊόντων αυτής. Σε περίπτωση κατά την οποία ο όρος του κύκλου εργασιών και του ειδικού κύκλου εργασιών σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 3 γ) του ν. 5106/2024 πληρούται αθροιστικά από περισσότερα του ενός μέλη ενώσεων ή κοινοπρακτικών σχημάτων προσκομίζονται οι ισολογισμοί ή οι οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων τριών (3) ετών των εν λόγω μελών κλπ.
-ένα φάκελο με την ένδειξη «Τεχνική Έκθεση», στον οποίο περιλαμβάνονται δικαιολογητικά όπως η Τεχνική Έκθεση, υπογεγραμμένη και από τον Δασολόγο του Υ.Σ.Σχη., για την τεκμηρίωση της υλικοτεχνικής επάρκειας των ενδιαφερόμενων για την προσήκουσα εκτέλεση των περιλαμβανόμενων στην πρόσκληση εργασιών. Το περιεχόμενο της Τεχνικής Έκθεσης πρέπει να αποδεικνύεται από αντίστοιχα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά.
-ένα φάκελο με την ένδειξη «Προσφορά», στον οποίο θα περιλαμβάνονται:
α) το ποσοστό % απόληψης βιομάζας, η οποία περιλαμβάνει:
α1) Δασικά υπολείμματα από τις καρπώσεις, ενδιάμεσες αραιώσεις και τους λοιπούς δασοκομικούς χειρισμούς που εφαρμόζονται για τον καθαρισμό των δασών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη και
α2) Ποσότητες βιομάζας για το καθαρισμό των δασών σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη αντιπυρικής προστασίας ή τις εισηγήσεις των αρμόδιων περιφερειακών δασικών υπηρεσιών,
β) το χρονικό διάστημα υλοποίησης των δασοκομικών εργασιών συντήρησης, βελτίωσης και καθαρισμού του δάσους, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα οριζόμενα στην Πρόσκληση του άρθρου 2 της παρούσας.
γ) ποσοστό % επί των τιμολογίων που αποδίδεται στον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το οριζόμενο στην Πρόσκληση του άρθρου 2 της παρούσας.
Πώς υπολογίζεται η επιδότηση
Όπως προβλέπεται, οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δασών λαμβάνουν ετήσια επιδότηση με βάση τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.
Το ποσό της επιδότησης υπολογίζεται ως ποσοστό των εσόδων πώλησης της βιομάζας που απολαμβάνεται πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζεται ανά είδος βιομάζας σε συνδυασμό με τον συντελεστή δυσκολίας διαχείρισης των δασών ή διαχειριστικών μονάδων που έχουν αναλάβει οι φορείς.
Ο συντελεστής Δυσκολίας Διαχείρισης υπολογίζεται από την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΓΔΔΔΠ), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις σχετικές εισηγήσεις των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, για την αξιολόγηση των διαχειριστικών μονάδων ευθύνης τους και περιλαμβάνονται στην εκάστοτε πρόσκληση ανάθεσης. Ο συντελεστής είδους βιομάζας εξαρτάται από τα δασικά προϊόντα που θα παραχθούν. Ο συγκεκριμένος συντελεστής ταξινομεί τα προϊόντα βιομάζας, ανάλογα με την δυσκολία παραγωγής, την ποιότητα, τη χρήση την εμπορική τους αξία και τη συμβολή τους στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Ο συντελεστής μειώνεται όσο αυξάνεται η εμπορική αξία του προϊόντος, ώστε να δημιουργούνται κίνητρα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόληψη των λιγότερο εμπορικών προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των δασών.
Ο Συντελεστής Δυσκολίας Διαχείρισης (SD) εκτιμά την πολυπλοκότητα της διαχείρισης του δάσους ή της διαχειριστικής μονάδας, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η τοπογραφία, η πρόσβαση, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί, η έκταση, οι κλιματικές συνθήκες, κλπ και βασίζεται στις εισηγήσεις των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών. Όπως είναι αναμενόμενο, αυξάνεται σε περιοχές και συνθήκες που απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια ή έχουν αυξημένο περιβαλλοντικό κίνδυνο.
Υπολογισμός Επιδότησης
Ο υπολογισμός της επιδότησης γίνεται με τον μαθηματικό τύπο:
E=R⋅SB⋅SD⋅ Χ%
Όπου:
E: Συνολική επιδότηση (€).
R: Έσοδα από την πώληση της βιομάζας (€).
SB: Συντελεστής είδους βιομάζας.
SD: Συντελεστής δυσκολίας διαχείρισης.
Χ% : ποσοστό για τον υπολογισμό της επιδότησης
Σημειώνεται ότι όσον αφορά στη διαβούλευση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], από τις 12 Μαρτίου 2025 και έως την 21η Μαρτίου 2025 και να λαμβάνουν πληροφορίες στα τηλέφωνα: 213 15 12251 και 213 15 12261. Το σύνολο των σχολίων θα αξιολογηθεί, με σκοπό τη διαμόρφωση των τελικών κειμένων των Υπουργικών Αποφάσεων.