Πώς ξεδιπλώνεται το όραμα του Νίκου Καραμούζη για έναν ισχυρό όμιλο τροφίμων με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς ξεδιπλώνεται το όραμα του Νίκου Καραμούζη για έναν ισχυρό όμιλο τροφίμων με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα
Πώς διαρθρώνεται ο όμιλος τροφίμων που «χτίζει» το SMERemediumCap του Ν. Καραμούζη. Οι επενδύσεις στις εταιρείες Άροσις, Προϊόντα Γης Βοΐου, Organic 3S με έμφαση στην υγιεινή διατροφή.

Στη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου τροφίμων, με τζίρο που εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 28 εκατ. ευρώ και κύριο χαρακτηριστικό τη διάθεση υγιεινών και βιολογικών προϊόντων, προσβλέπει το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη, μέσα από συντονισμένες επενδυτικές κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα στον ευρύτερο χώρο της διατροφής.

Βασικός στόχος άλλωστε του fund είναι να προχωρά σε εξαγορά δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη συνέχεια να δρομολογεί τη συγχώνευσή τους, προκειμένου να δημιουργεί «εθνικούς πρωταθλητές» στους κλάδους στους οποίους επενδύει.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το SMERemediumCap διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία, ενώ επικεντρώνει το επενδυτικό του ενδιαφέρον σε ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης εργασιών.

Πώς θα διαρθρώνεται ο νέος όμιλος

Στον νέο όμιλο τροφίμων κομβικό ρόλο θα διαδραματίζει η εταιρεία Amitos. Θυγατρική της είναι η Άροσις, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των βιολογικών και συμβατικών οσπρίων από την Καστοριά και στην οποία το SMERC έχει αποκτήσει στρατηγική μετοχική συμμετοχή από τα τέλη του 2022.

Πριν από μερικές ώρες, η Άροσις προχώρησε στην απόκτηση μετοχικού ελέγχου στην εταιρεία οσπρίων ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΗΣ ΒΟΪΟΥ, με έδρα στο νομό Κοζάνης.

Η συνεργασία των δύο απολύτως συμπληρωματικών εταιρειών δημιουργεί έναν ισχυρότερο «παίκτη» στην αγορά συμβατικών και βιολογικών οσπρίων, τοποθετημένο στην καρδιά της ελληνικής παραγωγής, τη Δυτική Μακεδονία. Οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους στοχεύοντας στη στήριξη και την περαιτέρω ενίσχυση μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους Έλληνες παραγωγούς, στην περαιτέρω ανάπτυξη των δυο εταιρειών, ενισχύοντας τη διανομή των προϊόντων τους στα σουπερμάρκετ, στη μικρή λιανική και στο εξωτερικό, καθώς στην άμεση υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος άνω των 5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ομίλου στην Καστοριά, αξιοποιώντας εγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο. Οι μέτοχοι της εταιρείας ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΗΣ ΒΟΪΟΥ Αλέξης Κωτούλας, Ιωάννης Ζιμπιλίδης και Αλέξανδρος Ζιμπιλίδης θα προσφέρουν τη βαθιά γνώση και εμπειρία τους στον κλάδο παραμένοντας στη διοίκηση της εταιρείας.

Στον όμιλο τροφίμων θα βρίσκεται και η συνεχώς αναπτυσσόμενη δυναμική εταιρεία 3S Organics, με αυξανόμενη παρουσία στην αγορά των υγιεινών προϊόντων πρωινού και τις μπάρες δημητριακών, στην οποία το SMERemediumCap απέκτησε στρατηγικό ποσοστό τον Οκτώβριο του 2024. Η Organic 3S διακρίνεται για την ποιότητα των προϊόντων της, την εξαιρετική τεχνογνωσία και καινοτομία, ενώ διαθέτει έμπειρη διοίκηση και καταρτισμένο προσωπικό. Στους πελάτες της συγκαταλέγονται κορυφαίες εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και αλυσίδες σουπερμάρκετ, γεγονός που επιβεβαιώνει την αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη τους στην ποιότητα και τη διατροφική αξία των προϊόντων που προσφέρει.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, κάτω από την ομπρέλα της Amitos θα μεταφερθεί και η εταιρεία φρούτων Fruvenco, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρότερου ομίλου τροφίμων, με τον εξαγωγικό τζίρο να ανέρχεται άνω του 50% του συνόλου, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής. Η Fruvenco αποτελεί μετεξέλιξη της εξαγωγικής εταιρείας φρέσκων φρούτων Krop, με έδρα την Άρτα, στην οποία το SMERemediumCap απέκτησε πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό τον Μάρτιο του 2021. Η Krop ιδρύθηκε το 2011 από δύο νέους επιχειρηματίες, τον Κωνσταντίνο Ροπόκη και τον Σταύρο Τσολάκο.

Επί της ουσίας, ο όμιλος τροφίμων που οραματίζεται ο κ. Καραμούζης θα στηριχθεί στις δύο εταιρείες που έχει ιδρύσει το fund και αφορούν στον κλάδο διατροφής και δη την Amitos (Άροσις, Προϊόντα Γης Βοΐου, Organic 3S) και τη Fruvenco.

Να σημειωθεί εδώ ότι στο ραντάρ του κ. Καραμούζη βρίσκονται κι άλλοι κλάδοι τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο, αλλά και τα αναψυκτικά.

Στις 17 Ιουλίου 2024 το SMERemediumCap ανακοίνωσε την είσοδό του και στον κλάδο του ελαιολάδου. Όπως έγινε γνωστό, SMERemediumCap και Inspiring Earth ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού ομίλου στον κλάδο του ελληνικού ελαιολάδου. Στις 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης, η σύσταση κοινής εταιρείας με την επωνυμία The Olive Legend Group και έδρα τον δήμο Αθηναίων. Στη νέα εταιρεία, συμμετέχει με 97,25% το SMERemediumCap, ενώ το ποσοστό συμμετοχής της Inspiring Earth ανέρχεται σε 2,75%. Η The Olive Legend Group απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών Λατζιμάς Α.Ε., Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε. και Olympian Green International Α.Ε.

Ήταν στις αρχές Ιουνίου του 2023 όταν ανακοινώθηκε η επένδυση του SMERemediumCAP στη βολιώτικη εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ, μέσω κοινής εταιρείας που σύστησε με τα αδέλφια Τσαούτου. Η επένδυση του fund του κ. Καραμούζη πραγματοποιήθηκε μέσω της εταιρείας Αγριά Εμπορική, η οποία συστάθηκε με έδρα στον Βόλο και μετοχικό κεφάλαιο ύψους 5,213 εκατ. ευρώ, το οποίο τότε επιμεριζόταν ως εξής: Με ποσοστό 65,22% το SMERemediumCAP, με 14,15% έκαστος οι Μιχάλης Τσαούτος και Παναγιώτα Τσαούτου, καθώς και η Ήβη - Αναστασία Μοσκαχλαΐδη με ποσοστό 6,48%. Πλέον όμως οι μετοχικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει, καθώς πριν από μερικούς μήνες η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων της οικογένειας Σεπετά προχώρησε σε αποεπένδυση από την ΕΨΑ, παραχωρώντας στο SMERC το 25% που κατείχε. Πλέον, με την «καθοδήγηση» του βασικού μετόχου, η θεσσαλική εταιρεία αναψυκτικών θέτει ψηλά τον πήχη της ανάπτυξής της για το μέλλον διεκδικώντας περίοπτη θέση στην αγορά αναψυκτικών τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΠΣΙ Πίνδος: Ποντάρει σε ένα ισχυρό 2025 με όχημα τις εξαγωγές – Έπιασε τα 400 εκατ. ο τζίρος

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Metlen διεκδικούν οδικό ΣΔΙΤ 250 εκατ. στη Βόρεια Ελλάδα

ΕΤΑΔ: Το προφίλ των προς ωρίμανση «πακέτων» ακινήτων - Τα σημαντικά projects

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider