«Το Κυπριακό δεν εμποδίζει την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Το Κυπριακό δεν εμποδίζει την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων»

«Το Κυπριακό δεν αποτελεί εμπόδιο στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της χώρας», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας την Τετάρτη στο Athens Energy Forum. Απαντώντας στην άποψη που διατυπώθηκε σε πάνελ για τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, η οποία υποστήριζε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τα αποθέματα φυσικού αερίου αν δεν αλλάξει η σχέση της με την Τουρκία και ότι η Τουρκία δεν θα δίσταζε να παρέμβει στο θέμα ακόμη και με στρατιωτική επέμβαση, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία αν επιλυθεί το Κυπριακό μπορεί να έχει πιθανότητα να δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό αλλά χωρίς επίλυση του Κυπριακού δεν θα φθάσει σε σημείο να υπογράψει σχετική σύμβαση εκμετάλλευσης.

Όπως ανέφερε, απτό παράδειγμα ότι όλα βαίνουν καλώς στα ενεργειακά αποτελεί η επιτυχία του τρίτου γύρου επιδοτήσεων ενώ πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει τρεις προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας οι οποίες είναι οι εξής:

Α) Η διερεύνηση : « Έχουμε 2000 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και θα έχουμε ακόμη περισσότερα. Η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορέσει να γίνει εναλλακτική πηγή παροχής και δρομολόγησης», ανέφερε. Σχετικά με τη δραστηριότητα στο 11ο οικόπεδο, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν τα αποτελέσματα από την έρευνα της ENI.

Β) Οι επιλογές εκμετάλλευσης για υφιστάμενη/μελλοντική ανάπτυξη. «Διαπραγματευόμαστε με την Αίγυπτο για το κοίτασμα «Αφροδίτη» για να αξιοποιήσουμε το LNG», σημείωσε σχετικά

Γ)Συνεργασία με γειτονικά κράτη σε κάθε επίπεδο. «Θα γίνουμε χώρα παραγωγής, θα έχουμε υποδομές και θα είμαστε και χώρα διαμετακόμισης», ανέφερε σχετικά.

Το 2023 η πρώτη ποσότητα φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» που ανακαλύφθηκε το 2011 και το οποίο εκτιμάται ότι διαθέτει αποθέματα ύψους 128 δισ. κμ φυσικού αερίου και 9 εκατ. βαρελιών συμπυκνωμάτων πετρελαίου. Όπως ανέφερε ο κ. Μάικ Ευθυμίου Σύμβουλος Προέδρου της Κύπρου για θέματα Υδρογονανθράκων, «βρισκόμαστε στο μέσον των εμπορικών συζητήσεων με δύο εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Το Μάιο θα υπογράψουμε επιστολή προθέσεων. Η Noble έχει οριστικοποιήσει το πλάνο και θα προχωρήσουμε στην έκδοση άδειας εκμετάλλευσης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί το 2019 και το 2023 θα έχουμε την πρώτη ποσότητα φυσικού αερίου», εκτίμησε ο κ. Ευθυμίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider