Σχεδόν το 50% των δήμων δεν συνδέθηκε το 2024 στην πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα προκειμένου να ελέγξουν για τυχόν καταγγελίες ή να προβούν στις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουν την εφαρμογή του μέτρου για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών. Και μπορεί πέρυσι να θεωρείται πιλοτική χρονιά ως προς τις υποχρεώσεις των πολιτών (και τα πρόστιμα) αλλά όπως διαμηνύει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, φέτος δεν θα υπάρξει ελαστικότητα.
Πέρυσι, 830.000 οικόπεδα καθαρίστηκαν και στόχος είναι, κάθε χρόνο, ο αριθμός αυτός να βαίνει αυξανόμενος. Όπως σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ότι από την 1η Απριλίου, οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να εισέλθουν στην πλατφόρμα για τη δήλωση των καθαρισμών των ακαθάριστων οικοπέδων τους. Στη συνέχεια, οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους και, αν υπάρχουν καταγγελίες, να προβούν στις αντίστοιχες ενέργειες. Σημείωσε δε, ότι φέτος οι Δήμοι έχουν λάβει αυξημένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 40.000.000 ευρώ, σε σχέση με τα 31.000.000 ευρώ που είχαν λάβει πέρυσι και τα 18.500.000 ευρώ το 2023 ενώ τόνισε πως είναι πολύτιμοι συνεργάτες για την Πολιτεία και έχουμε δημιουργήσει τα απαραίτητα εργαλεία και το θεσμικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των δράσεων τους.
Ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για πλήρη σύνδεση όλων των Δήμων στην πλατφόρμα. «Δυστυχώς, το 2024, μόλις 185 Δήμοι από τους 334, συνδέθηκαν με την πλατφόρμα, για να δουν είτε τις καταγγελίες, είτε να προβούν στις αντίστοιχες ενέργειες. Αυτό που θέλουμε εμείς φέτος, επειδή πέρσι ίσως ήταν και μια πιλοτική χρονιά και αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχε μια, αν θέλετε, ελαστικότητα σε κάποια ζητήματα, φέτος όμως δεν θα υπάρξει, πρέπει όλοι οι Δήμοι να συνδεθούν στην πλατφόρμα. Εξάλλου, είναι προς όφελος και των ίδιων των Δημοτικών Αρχών να ξέρουν πού είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα, ποιοι είναι οι πολίτες οι οποίοι, ενδεχομένως, δεν έχουν προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες, και να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο. Πέρσι είχαμε φτάσει έναν αριθμό περίπου 830.000 σε όλη την επικράτεια. Ο στόχος είναι φέτος να τον ξεπεράσουμε. Οι Δήμοι είναι πολύτιμοι συνεργάτες σε αυτό, έχουν αποδειχτεί ότι όντως επί αντιπυρικής περιόδου είναι εκείνοι οι οποίοι βάζουν πλάτη και είναι πολύ σημαντικό πέρα από το ίδιο το περιστατικό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, να έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία στην πρόληψη. Και η πρόληψη σημαίνει και καθαρισμένα οικόπεδα». Στη συνέχεια, ανέφερε την περίπτωση της πυρκαγιάς στην Αττική το 2024, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε σε άλλες περιοχές, σημειώνοντας ότι σε περιοχές με καθαρισμένα οικόπεδα οι ζημιές ήταν ελάχιστες, ενώ σε περιοχές με ακαθάριστα οικόπεδα οι ζημιές ήταν μεγάλες.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες και μισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων έχουν περιθώριο μέχρι την 30η Απριλίου 2025 προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις εργασίες καθαρισμού και να υποβάλουν δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις εργασίες καθαρισμού και να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών ακολουθώντας τον σύνδεσμο akatharista.apps.gov.gr ενώ οφείλουν να διατηρούν τα οικόπεδα τους καθαρά καθ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός των συγκεκριμένων χρονικών ορίων.
Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων και ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών κλπ των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.