Σε συζήτηση του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα «το ταξίδι της Ελλάδας από το 2015 έως και σήμερα - Αβέβαιη η κατάσταση με τους επαπειλούμενους δασμούς», συμμετείχε Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ Ο κ. Παύλος Μαρινάκης, αφού παρουσίασε τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία αναφέρθηκε στην τωρινή βελτιωμένη κατάσταση στη χώρα μας.
Διαβάστε ακόμα: Παπαθανάσης: Μάθαμε από την κρίση και τα μνημόνια, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε σεντ από ευρωπαϊκούς πόρους
Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής ο κόσμος δεν έχει εισπράξει τα όσα έχουν αλλάξει στην ελληνική οικονομία. Για αυτό το λόγο, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Για τη διεθνή συγκυρία επισήμανε ότι η Ελλάδα οφείλει να χτίσει γέφυρες με νέες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά και να διατηρήσει τις μακροχρόνια καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Σχετικά με τις καινοτομίες και τις επενδύσεις, σχολίασε ότι στο Δημόσιο χρησιμοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ θα κατασκευαστεί ο υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ ενώ προχωρούν οι επενδύσεις στα Data Centers. Κλείνοντας, επισήμανε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες και τα κίνητρα για τις εταιρείες στην Ελλάδα ώστε να προσελκύσουν προσωπικό.
Η αντιπολίτευση προσπάθησε να χτίσει ένα ψεύτικο αφήγημα, αυτό της συγκάλυψης
Εκτενής ήταν η αναφορά του κυβερνητικού Εκπροσώπου για την τραγωδία των Τεμπών, με το κύριο Μαρινάκη να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι με την βοήθεια κάποιων Μέσων προσπάθησε να χτίσει το ψεύτικο αφήγημα της συγκάλυψης. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Τα Τέμπη ήταν μία εθνική τραγωδία, δύσκολα μπορούμε να θυμηθούμε τέτοιες τραγωδίες στη χώρα μας, είχαμε και άλλες μεγάλες αλλά αυτή ήταν από τις μεγαλύτερες. Είναι, νομίζω, πάνδημο αίτημα η διερεύνηση κάθε πτυχής και κάθε ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης για το πώς φτάσαμε στα Τέμπη, τα ανθρώπινα λάθη τα οποία συνέδραμαν, με φοβερές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού.
Αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή και πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που μας αναλογούσαν σε πολιτικό επίπεδο αλλά την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών την κάνει σε κάθε σοβαρό κράτος όπως και στη χώρα μας η Δικαιοσύνη. Πάνω, λοιπόν, σε αυτή την πολύ σοβαρή συζήτηση. Η αντιπολίτευση με κάποια μέσα ενημέρωσης, προσπάθησε να χτίσει ένα ψεύτικο αφήγημα, αυτό της συγκάλυψης. Αυτό, λοιπόν, που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες, κύριε Σρόιτερ, είναι η αποδόμηση του αφηγήματος του δεύτερου, της συγκάλυψης, γιατί δεν μπορεί να αποδομηθούν οι ποινικές ευθύνες ή οι πολιτικές στο πρώτο σκέλος.
Σήμερα αν διαβάσει κανείς την Καθημερινή, βλέπει τη δημοσίευση μιας επιστολής του Πανεπιστήμιου της Γάνδης από 28 Ιανουαρίου, δηλαδή ένα μήνα πριν, το πόρισμα, την ανακοίνωση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όπου λέει στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης ότι είναι αβέβαιος ο τρόπος που οδηγούνται σε συμπεράσματα για την πυρόσφαιρα. Θυμίζω ότι από όλο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ η αντιπολίτευση επέλεξε μόνο ένα μικρό σκέλος ως προς την πυρόσφαιρα μετατρέποντας μία πιθανολόγηση που έλεγε το πόρισμα, σε βεβαιότητα και έκανε την δεύτερη πρόταση, δυσπιστίας, συνασπίστηκαν τα κόμματα για να ρίξουν την Κυβέρνηση πάνω σε ένα κομμάτι ενός πορίσματος που μιλούσε για πιθανολόγηση και το έκαναν βεβαιότητα. Τι θέλω να πω και κλείνω με αυτό: ό,τι έχει βγει μέχρι σήμερα επίσημα ή έχει βγει μετά από καιρό και είναι στην δικογραφία, όλα γκρεμίζουν αυτή τη θεωρία της συγκάλυψης.
Όχι τις σοβαρές ευθύνες όλων όσοι έχουν ευθύνες για τα Τέμπη αλλά το εκ των υστέρων, το μπάζωμα για συγκάλυψη, τη συγκάλυψη, το ξυλόλιο, όλα αυτά γκρεμίζονται. Βεβαίως. Το πόρισμα εν συνόλω δεν έχει ούτε αποδομηθεί, ούτε έχει αμφισβητηθεί επιστημονικά. Έχει αμφισβητηθεί επιστημονικά από τα πανεπιστήμια που έκανε επίκληση το πόρισμα, ένα μέρος του πορίσματος, που ήταν το μόνο που έκανε σημαία η αντιπολίτευση.
Εδώ πρέπει να πούμε πολύ γρήγορα δύο πράγματα, πρώτον είναι ένα πράγμα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο ορίζεται από την κυβέρνηση και λειτουργεί όμως με ανεξάρτητο τρόπο κι ένα άλλο πράγμα η Επιστημονική Επιτροπή, η οποία βγάζει το πόρισμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μία μέρα πριν την παρουσίαση είχε ζητήσει από την Επιστημονική Επιτροπή να μην βιαστεί με το κομμάτι της πυρόσφαιρας και κάτι τέτοιο δεν το άκουσε η Επιστημονική Επιτροπή. Αυτά όλα ο κόσμος τα κρίνει. Τι αποδεικνύεται όμως και από αυτή τη συζήτηση που κάναμε; Ότι η κυβέρνηση σε κανένα στάδιο της διερεύνησης αυτής της υπόθεσης, είτε της δικαιοσύνης, είτε του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δεν παρενέβη ούτε γνώριζε ούτε θα μπορούσε να γνωρίζει. Δηλαδή αυτό που βγήκε τελικά, που από ό,τι φαίνεται δεν έπρεπε να βγει με τέτοια βεβαιότητα, που με πιθανολόγηση βγήκε, όπως φαίνεται και από το σημερινό το οποίο λέει το Πανεπιστήμιο της Γάνδης.
Ήταν υπέρ ή κατά της κυβέρνησης; Ήταν ένα πόρισμα συνολικά, το οποίο δεν ήταν κολακευτικό γενικά για τη χώρα, που έπρεπε να αλλάξουν πολλά συνολικά και η κυβέρνηση, αλλά ειδικά αυτό το κομμάτι δεν ήτανε καθόλου υπέρ μας, παρόλα αυτά βγήκε. Αυτό τι δείχνει; Ότι έχουμε το αντίθετο της συγκάλυψης, είναι αυτό που λέω εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαμε συγκάλυψη της αλήθειας».