Τα «ενεργειακά κωλύματα» για να κλείσει η αξιολόγηση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «ενεργειακά κωλύματα» για να κλείσει η αξιολόγηση

Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη μείωση του πελατολογίου της ΔΕΗ στο 50% μέχρι το 2020 και οι τρόποι που αυτό θα καταστεί εφικτό συμπεριλαμβανομένης και της (σοβαρής) πιθανότητας πώλησης μονάδων αποτελεί το βασικό ενεργειακό κώλυμα για την αξιολόγηση.

Η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ αποτελεί επίσης εκκρεμότητα ωστόσο η ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας την Πέμπτη δείχνει τουλάχιστον κάποια κινητικότητα στο κομμάτι αυτό. Έχοντας κηρυχθεί άγονος ο προηγούμενος διαγωνισμός, εντός του Μαρτίου αναμένεται να προσληφθούν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα σχεδιάσουν και θα διεκπεραιώσουν το νέο διαγωνισμό αλλά πως έχει αναφέρει ο κ. Σταθάκης για την πώληση του ΔΕΣΦΑ θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα διάστημα ενός έτους.

Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τελευταία εξέλιξη αποτελεί η τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, στην οποία ουσιαστικά συζητήθηκαν οι τρόποι μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ και η επιβολή δομικών μέτρων (πώληση) σε περίπτωση που η αξιολόγηση επιτυχίας του μέτρου για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ τον Ιούνιο (ή τον Δεκέμβριο το αργότερο) είναι αρνητική. Το θέμα της αναφοράς της λέξης «πώληση» αποτελεί ταμπού για την κυβέρνηση και θα βρει «απέναντί» του και μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αντιβαίνει στην πάγια θέση της σημερινής κυβέρνησης ότι πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, μια θέση η οποία συμπεριλαμβάνει και την απόρριψη του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ».

Το «παιχνίδι» θα κριθεί στις διατυπώσεις καθώς ήδη η ελληνική πλευρά και οι Θεσμοί επεξεργάζονται σχετικό κείμενο. Οι Θεσμοί δείχνουν να «ακούν» τη λύση της ίδρυσης θυγατρικών και της πώλησης πελατολογίου της ΔΕΗ σε ιδιώτες, κάτι που η ελληνική πλευρά προτάσσει ως μέτρο το οποίο θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, τις οποίες σθεναρά υποστηρίζει ο κ. Σταθάκης.

Το θέμα της ενεργοποίησης της ρήτρας για πώληση λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων θα συμπεριληφθεί με λιγότερο ή περισσότερο εμφανή τρόπο ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μεταθέτοντας χρονικά την αξιολόγηση των ΝΟΜΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί αρχικά για τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider