Έκκληση για διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκκληση για διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Στο θέμα της Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» και στην ταχύτητα που θα μπορέσει να «πιάσει» η Ελλάδα αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτικής σκηνής και της ΕΕ στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τρίτη στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με αφορμή την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης επεσήμανε ότι είναι κομβικής σημασίας η διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σημειώνοντας ότι «ακόμη και σε περιόδους κρίσης όπως ήταν το 2010 όπου η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η ΕΕ στήριξε την Ελλάδα, κάτι που συμβαίνει σήμερα και με το προσφυγικό», όπως πρόσθεσε.

Ως προς τις συζητήσεις για την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κακό σενάριο. «Ακόμη και στο σενάριο των πολλών ταχυτήτων, κανείς δεν αποκλείεται από την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να φοβάται ένα τέτοιο σενάριο», ανέφερε.

Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε ότι «ο στρατηγικός στόχος για την Ευρώπη παραμένει ένας στόχος για όλους και με όλους». Αναφερόμενος στο «σενάριο 5» και τη συζήτηση για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε πώς αυτό μπορεί να προχωρήσει με τον καλύτερο τρόπο και χωρίς αποκλεισμούς ενώ επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στον πρώτο πυρήνα, στην πρώτη ταχύτητα και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε με κάθε κόστος».

Πρέσβης Ιταλίας: Οι Βρυξέλλες έχουν τις δικές τους ευθύνες

«Η κατάσταση δεν είναι καθόλου ικανοποιητική … Οι Βρυξέλλες έχουν τις δικές τους ευθύνες», σημείωσε ο πρέσβης της Ιταλίας, κ. Efisio Luigi Marras, αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη ενώ έκανε νύξη και για το Brexit και την ανάπτυξη αντίστοιχων τάσεων στην Ιταλία επισημαίνοντας ότι «είναι λάθος οι Ιταλοί πολίτες να υποστηρίζουν ότι θέλουν να φύγουμε από την Ευρώπη». Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι αντιθέσεις μεταξύ Βορρά-Νότου στους κόλπους της ΕΕ.

Πρέσβης Μάλτας: Δύσκολη εποχή για την Ευρώπη

Ο πρέσβης της Μάλτας, κ. Joseph Cuschieri ανέφέρθηκε ότι στο ρόλο της ΕΕ ως πυλώνα σταθερότητας και τόνισε ότι «διανύουμε δύσκολες εποχές για την Ευρώπη. Η 60η επέτειος ας αποτελέσει μια στιγμή στοχασμού. Οι προκλήσεις είναι να διατηρήσουμε τα επιτεύγματά μας και να κοιτάξουμε προς το μέλλον της Ευρώπης».

Σημειώνεται ότι με αφορμή τον εορτασμό της 60ης επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, η Πρεσβεία της Ιταλίας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτου της Αθήνας, εγκαινίασαν την περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «EVERCLOSER UNION - The Legacy of the Treaties of Rome for Today’s Europe».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider