Ολοκληρωμένο σε ποσοστό 90% είναι το πρόγραμμα της ψηφιακής διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αναμένεται να παρουσιαστεί το Καλοκαίρι. Αυτό αποκαλύπτει στο insider.gr η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Παράλληλα, τονίζει ότι η ανάσχεση του Brain Drain θα έρθει όταν οι νέοι άνθρωποι αισθανθούν ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν μας λείπει ούτε η μόρφωση, ούτε το επιχειρηματικό πνεύμα ούτε η ικανότητα».
Ως προς το τηλεοπτικό τοπίο, υποστηρίζει ότι αυτό πρέπει να ρυθμίζεται πρωτίστως από την αγορά, χωρίς να σημαίνει ότι το κράτος δεν πρέπει να βάζει κανόνες και δεν πρέπει να έχει έσοδα από αυτό. Αντίστοιχα, για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, εκτιμά ότι το τίμημα θα προκύψει από τα δεδομένα της αγοράς, ξεκαθαρίζει όμως ότι την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τη διαδικασία έχει το ΕΣΡ.
Πρόσφατα παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την ενέργεια. Πότε να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο για την ψηφιακή διακυβέρνηση και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμά σας;
Η εκπόνηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ξετυλίγεται σε θεματικά στάδια. Το πρόγραμμα για την ψηφιακή διακυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά προχωρημένο σημείο. Θέλαμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα το πώς λειτουργεί το καινούργιο Υπουργείο, αλλά αυτό δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 90% της προσπάθειας και μέχρι το Καλοκαίρι θα έχουμε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση. Θέλαμε να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, ούτως ώστε να μπορούμε να προτείνουμε λύσεις που έχουν ποσοτικοποιημένα οφέλη και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να ενδώσουμε στο κλίμα νομοτελειακής μιζέριας που υπάρχει στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Προφανώς η οικονομία κάθε μέρα χειροτερεύει και αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το αν θα κλείσει η δεν θα κλείσει η αξιολόγηση. Αλλά πάντα κάποια πράγματα μπορείς να τα κάνεις.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο του brain drain;
Η Ελλάδα είναι πίσω σε πολλά πράγματα. Και στην χρήση του Διαδικτύου και στην ψηφιακή οικονομία και κυρίως στην προσφορά υπηρεσιών του δημοσίου προς τους πολίτες είμαστε πολύ πίσω. Υπάρχει ένα σοβαρό επιστημονικό προσωπικό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να συμμετάσχει στην αλλαγή αυτής της κατάστασης. Η ανάσχεση αυτής της τάσης έχει κατ’ αρχάς να κάνει με τη μεγάλη εικόνα. Αν η χώρα πάρει τα πάνω της, θα υπάρχουν και θέσεις εργασίας ώστε αυτοί οι άνθρωποι να γυρίσουν.
Πιο συγκεκριμένα, ως προς την κινητροδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας, υπάρχουν συγκεκριμένοι δρόμοι. Ένας από αυτούς είναι η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που ουδόλως κάνει αυτή η κυβέρνηση. Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε μελετήσει στο παρελθόν και προχωράμε με βάση αυτό. Σε αυτό είχε βοηθήσει μια ισραηλινή οργάνωση, καθώς το Ισραήλ είναι πολύ μπροστά στον τομέα αυτό. Το πλαίσιο αυτή ήταν έτοιμο να εφαρμοστεί και έχει πολύ συγκεκριμένες δράσεις και τρόπους αξιοποίησης χρηματοδότησης προς αυτή την κατεύθυνση.
Αλλά πρωτίστως οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αισθανθούν ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Δεν μας λείπει ούτε η μόρφωση, ούτε το επιχειρηματικό πνεύμα ούτε η ικανότητα. Αυτό που μας λείπει είναι να πιστέψουμε ότι μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση.
Και ποιο θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που σκοπεύετε να καταθέσετε;
Θα υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη αντίληψη για το με ποιον τρόπο θα πρέπει να λειτουργήσει αυτό το Υπουργείο. Το πρώτο νομοσχέδιο θα είναι δομικού τύπου, ώστε να οργανώσει αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε να έχει πραγματική απόδοση και να επιτρέψει και στην αγορά όπως πρέπει, ώστε να κάνουμε το ψηφιακό άλμα που δικαιούμαστε να κάνουμε και για το οποίο έχουμε όλα τα εφόδια και όλες τις δυνατότητες.
Είστε ικανοποιημένη με τη μορφή που έχει σήμερα το τηλεοπτικό τοπίο;
Είμαστε της άποψης ότι το τοπίο πρέπει να ρυθμίζεται πρωτίστως από την αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν πρέπει να βάζει κανόνες και δεν πρέπει να έχει έσοδα από αυτό. Νομίζω ότι η ΕΡΤ είναι μεγάλο θέμα, έτσι όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Έκανα μια ερώτηση αναφορικά με το επιχειρησιακό της σχέδιο και πήρα απάντηση ότι αυτό θα είναι έτοιμο στις 15 Μαρτίου. Και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν 150 προσλήψεις. Και κάνω μια απλή ερώτηση: αν μια επιχείρηση δεν έχει επιχειρησιακό πλάνο για το πώς θα προχωρήσει, πώς κάνει 150 προσλήψεις;
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο insider.gr ο κ. Παππάς ανέφερε ότι τα 250 εκατ. είναι το ελάχιστο τίμημα που πρέπει να πάρει το κράτος για τις τηλεοπτικές άδειες. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;
Έχουμε καταθέσει θεσμικά τις απόψεις μας στο ΕΣΡ για το πώς θα πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Το τι τίμημα σηκώνει η ιστορία αυτή έχει να κάνει και με τα δεδομένα της αγοράς. Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Παππάς, εγώ ξέρω ότι έφερε μια τροπολογία ότι επιστρέφονται τα χρήματα. Οπότε ας αφήσει τις μεγαλοστομίες. Ήταν ένα τεράστιο φιάσκο αυτό και ποτέ δεν θα μάθουμε και πόσο κόστισε στον Έλληνα πολίτη.
Οι ανεξάρτητες αρχές είναι θεσμικά κατοχυρωμένες για να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Το διαγωνισμό θα τον κάνει το ΕΣΡ, αφού λάβει υπ’ όψιν του αυτά που πρέπει.