Κατά 10% μειώνονται τα δημοτικά τέλη στη Γλυφάδα

Γιώργος Παπανικολάου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατά 10% μειώνονται τα δημοτικά τέλη στη Γλυφάδα
Μπορεί ένας Δήμος, μέσα στην κρίση και τα capital controls, να αυξήσει τα έσοδά του, να μειώσει τις δαπάνες του κάνοντας όμως περισσότερα έργα και ταυτόχρονα να μειώσει τα δημοτικά τέλη;

Μπορεί ένας Δήμος, μέσα στην κρίση και τα capital controls, να αυξήσει τα έσοδά του, να μειώσει τις δαπάνες του κάνοντας όμως περισσότερα έργα και ταυτόχρονα να μειώσει τα δημοτικά τέλη; Στη Γλυφάδα, με πολλή και μεθοδική δουλειά, αποδείξαμε ότι γίνεται. Από 1η Ιανουαρίου 2018 μειώνουμε κατά 10% τα δημοτικά τέλη για όλους - και κατά 50% για τους τρίτεκνους. Ήδη μάλιστα από το 2015 έχουμε μηδενίσει τα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους και τα ΑΜΕΑ.

Πως έγινε αυτό εφικτό; Εξηγούμαι αμέσως: Χάρη κυρίως στη μεγάλη αύξηση των εσόδων, που οδήγησε στην εκτόξευση των χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου - κατά 9 εκατ. ευρώ μέσα στα τελευταία τρία χρόνια! Ειδικότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 στα ταμεία του Δήμου μας υπήρχαν συνολικά 13.597.179,58 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές του φετινού Σεπτεμβρίου, πριν από ένα μήνα δηλαδή, το ποσό αυτό είχε φτάσει τα 22.576.954 εκατ.

Και αυτό σε ένα Δήμο που δεν δανείστηκε καθόλου και χωρίς στο ενδιάμεσο διάστημα να έχουν «παγώσει» τα έργα, αλλά ακριβώς το αντίθετο μάλιστα: Την τελευταία τριετία μεταξύ άλλων κατασκευάσαμε στη Γλυφάδα δύο νέους παιδικούς σταθμούς, προχωρήσαμε στην ανάπλαση της παραλίας, κατασκευάσαμε πρότυπες παιδικές χαρές, ανανεώσαμε τον εξοπλισμό καθαριότητας, κάναμε αναβάθμιση και επέκταση του δημοτικού φωτισμού, εκτελέσαμε εκτεταμένα έργα οδοποιίας, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά δημοτική συγκοινωνία, ενώ κατασκευάζουμε νέο κοιμητήριο και άλλα έργα υποδομών.

Η «συνταγή» της επιτυχίας είναι οι απλές, μεθοδικές κινήσεις νοικοκυρέματος των οικονομικών, με περιορισμό των δαπανών και βελτίωση των εσόδων και φυσικά αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Να δώσω ένα παράδειγμα: Με έγκαιρο προγραμματισμό, οργανωμένες μελέτες και σοβαρούς διαγωνισμούς ο Δήμος Γλυφάδας έχει πετύχει εκπτώσεις μέχρι και 71% στα έργα υποδομής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αύξηση των εσόδων αποτελεί η σύγκριση των αρχείων του Δήμου μας και των αρχείων της ΔΕΗ, η οποία δεν γίνεται τακτικά, καθώς οι βάσεις δεδομένων της ΔΕΗ και του Δήμου δεν είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους. Έτσι, με συστηματική δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου - και μετά από σύγκριση των δύο αρχείων - αποκαλύφθηκαν σχεδόν 900.000 τετραγωνικά μέτρα σε ακίνητα εντός Γλυφάδας (οικιακής και επαγγελματικής χρήσης), τα οποία ήταν καταγεγραμμένα στο Δήμο αλλά όχι στη ΔΕΗ, επομένως δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη και ΤΑΠ! Πρόκειται συνολικά για περίπου 6.000 ακίνητα, στα οποία είχε γίνει κάποια μεταβολή. Πλέον, με την καταχώριση αυτών, ο Δήμος εισπράττει επιπλέον περίπου 1.200.000 ευρώ ετησίως, κάτι που άνοιξε το δρόμο για την ελάφρυνση των επιβαλλόμενων τελών.

Παράλληλα, με την αξιοποίηση συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, που ήταν πτυχιούχοι οικονομικών, λογιστικής και πληροφορικής, ο Δήμος μας κυνήγησε παλιές οφειλές και εισέπραξε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από βεβαιωμένα έσοδα από διάφορες πηγές: Οφειλές από καταστήματα εστίασης, τέλη ελλιμενισμού στις Μαρίνες Γλυφάδας, ΤΑΠ, κλήσεις, κλπ. Ειδικά οι ανείσπρακτες οφειλές από τα δημοτικά τέλη, που πληρώνονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, την περίοδο της κρίσης (από το 2010 και μετά) είχαν φθάσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο Δήμος δημιούργησε εσωτερικά ένα μηχανισμό είσπραξης των χρωστούμενων δημοτικών τελών ξεχωριστά από τη ΔΕΗ και κατάφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στο σκέλος των εσόδων, άλλες ενέργειες που έγιναν ήταν η μηχανοργάνωση της αποθήκης, η ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος εσόδων, ενώ στο σκέλος των δαπανών ρίξαμε το βάρος σε μεγάλους διαγωνισμούς (π.χ. για πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, προμήθεια και φύτευση δέντρων, κ.ά.), πετυχαίνοντας έτσι οικονομίες κλίμακας. Στον τομέα του εξορθολογισμού των δαπανών αναφέρω χαρακτηριστικά τη μεταστέγαση υπηρεσιών του Δήμου σε νέο κτίριο, με το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται στα 6.700 ευρώ έναντι 15.225 που ο Δήμος κατέβαλλε μέχρι πρότινος. Σημαντικό ρόλο, τέλος, έπαιξε και η καινούργια πλατφόρμα Fix My City (για υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα), μέσα από την οποία οι πολίτες δηλώνουν εύκολα και απλά οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά. Έτσι βελτιώθηκε θεαματικά η ροή εργασιών από τα συνεργεία του Δήμου με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

Η επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης πρέπει πρώτα να ξεκινάει από το «σπίτι» μας. Από κάθε Δήμο, κάθε Περιφέρεια, κάθε δημόσιο οργανισμό.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider