Όλο και περισσότερο κόβεται η πρόσβαση στην αισχροκέρδια των εμπόρων νερού στον Ναϊρόμπι, με τη βοήθεια των ΑΤΜ που δεν βγάζουν χρήματα αλλά καθαρό νερό σε καλή τιμή για τους κατοίκους των παραγκουπόλεων.
Οι νερουλάδες στο Ναϊρόμπι, που δεν απέχουν πολύ από την εικόνα του νερουλά της παλιάς Αθήνας, σίγουρα δεν είναι σίγουροι ικανοποιημένοι με την κ. Mercy Muiruri, η οποία επιλέγει πλέον έναν όχι απλά διαφορετικό αλλά και καλύτερο τρόπο για να μπορεί να πλένει τα φρούτα πριν τα βάλει στις σαλάτες που σερβίρει. Πλέον επισκέπτεται το ATM νερού, που εδώ και τέσσερις μήνες έχει εγκατασταθεί στην πόλη.
Η Muiruri έχει ένα μικρό εστιατόριο από τα πιο φημισμένα της Κένυας, εδώ και δύο δεκαετίες. Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε το νερό που αγόραζε από τους τοπικούς εμπόρους. «Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσα να εγγυηθώ για την καθαρότητά του στους πελάτες μου. Ούτε εγώ ούτε κανείς γνώριζε από πού προέρχεται αυτό το νερό. Έφτανε σε μας σε 20λιτρα πλαστικά δοχεία και απλά παίρναμε το ρίσκο και το χρησιμοποιούσαμε» συμπληρώνει.
To νέο ATM νερού είναι ένας σοβαρός λόγος για να χαμογελούν πολλοί από τους κατοίκους της παραγκούπολης. Τον προηγούμενο χρόνο μια σύμπραξη ανάμεσα στην δημόσια εταιρεία ύδρευσης, Nairobi Water and Sewerage Companyο, η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής νερού στο Ναϊρόμπι, και την ιδιωτική Grunfos, από την Δανία, κατέληξαν στην εγκατάσταση αυτόματων πωλητών νερού. Σήμερα τα ιδιόμορφα ATM αναμένεται να φέρουν, έστω και αργά, την επανάσταση στη διαθεσιμότητα και στη διανομή του νερού στον πληθυσμό της χώρας, ο οποίος βρίσκεται εδώ και χρόνια στο έλεος της αισχροκέρδιας των καρτέλ που διαχειρίζονται το νερό της περιοχής.
Σήμερα, για να αγοράσουν καθαρό νερό, οι καταναλωτές, «φορτώνουν» τις ειδικές για τα ATM κάρτες που βρίσκονται διάσπαρτες στη παραγκούπολη. Με ένα απλό πέρασμα της κάρτας από τον αισθητήρα του ATM, το νερό απελευθερώνεται από την κεντρική δεξαμενή σε ένα δοχείο.
Για να φτάσει στο ATM, το νερό περνά μέσα από καινούργιους σωλήνες, 18 χιλιομέτρων, οι οποίοι συνδέονται με την κεντρική γραμμή ύδρευσης της πόλης η οποία δέχεται επεξεργασμένο καθαρό νερό από την Ndkaini Dam, την κεντρική δεξαμενή που εξυπηρετεί 3 εκατ. κατοίκους.
«Εκτός από το να γνωρίζουμε ότι το νερό που πίνουμε είναι καθαρό, το ATM νερού μας βοηθά να περιορίζουμε και τα έξοδα».
Οι πλανόδιοι πωλητές νερού συνήθιζαν να χρεώνουν 50 σεντς το δοχείο των 20 λίτρων με νερό την ώρα που το ημερήσιο εισόδημα μια οικογένειας στην Κένυα είναι μόλις λίγο περισσότερο από 1 δολάριο και το μέσο νοικοκυριό χρησιμοποιεί περίπου 100 λίτρα νερού τη βδομαδα. Με την εισαγωγή του ATM, η δαπάνη για το εβδομαδιαίο νερό μιας οικογένειας μειώθηκε κατά 50%.
Η εταιρεία ύδρευσης του Ναϊρόμπι παλεύει με την παραοικονομία εδώ και χρόνια. Οι σωλήνες της πολλές φορές έχουν καταστραφεί από τα ίδια τα καρτέλ που δρουν στην περιοχή και προμηθεύουν τους κατοίκους με νερό σε υπέρογκες τιμές.
Με τα νέα ATM σήμερα, χρειαζόμαστε μόνο μια ασφαλή περιοχή η οποία θα συμφωνηθεί με τους κατοίκους. Από εκεί καιπέρα μπορούμε να παρέχουμε καθαρό νερό και σε καλές τιμές αφού προέρχεται από τις ήδη υπάρχουσες δεξαμενές μας και μάλιστα επειδή είναι υπεύθυνη των κατοίκων το προσέχουν καλύτερα.
Τα ATM τα διαχειρίζονται ο δήμαρχος της περιοχής μαζί με μια ομάδα κατοίκων. Οι έξυπνες κάρτες δόθηκαν στους κατοίκους δωρεάν και μπορούν να τις φορτώσουν με «μονάδες» οποιαδήποτε στιγμή.
Παρόλο που το μηχάνημα έχει τοποθετηθεί μόλις τέσσερις μήνες οι κάτοικοι τονίζουν πως διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά τους ενώ διασφαλίζει και την υγεία τους. Με τα μηχανήματα και το καθαρό νερό οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται δυσκολότερα την ώρα που οι κάτοικοι ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα αφού όχι μόνο το νερό δεν κοστίζει τόσο ακριβά όσο στους εμπόρους αλλά δεν χρειάζεται να το βράσουν πριν το καταναλώσουν...