Επιταχύνουν τις διαδικασίες για ακατάσχετο λογαριασμό των αγροτών

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιταχύνουν τις διαδικασίες για ακατάσχετο λογαριασμό των αγροτών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των αγροτών ύψους 15.000 ευρώ το χρόνο. Το μέτρο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας και, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταυρός Αραχωβίτης, βρίσκεται σε συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό που ο κάθε πολίτης έχει στην πραγματικότητα κατοχυρωμένο και είναι το ακατάσχετο 1.250 ευρώ το μήνα, θέλουμε να ισχύει σωρευτικά για τους αγρότες για έναν χρόνο», δήλωσε ο υπουργός.

Χθες στη διάρκεια ενημέρωσης για τις προτεραιότητες του υπουργείου, έγινε γνωστό ότι προχωρά η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την παραγωγή, διακίνηση και πώληση γάλακτος. Με στόχο να κλείσουν όλα τα παράθυρα παράνομων ελληνοποιήσεων η νέα ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται σχέδιο υπουργικής απόφασης με βάση την οποία θα υποχρεώνονται όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα - δηλαδή κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, έμποροι - να τηρούν μηνιαίο ισοζύγιο παραγωγής, παραδόσεων, πωλήσεων, ώστε να είναι δυνατός ο ουσιαστικός έλεγχος με σκοπό την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο προκύπτει ότι με βάση τους έλεγχους του ΕΛΓΟ Δήμητρα, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει 51 συστάσεις και έχουν καταλογιστεί 21 πρόστιμα.

Μάλιστα αρκετές είναι και οι καταγγελίες από μέρους των παραγωγών για «παράνομα βαφτίσια» στο γάλα. «Βρισκόμαστε στην επεξεργασία υπουργικής απόφασης για την παραγωγή και διακίνηση του γάλακτος. Κεντρικό στοιχείο θα είναι η υποχρέωση τήρησης ισοζυγίου γάλακτος και από τους παραγωγούς», δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταυρός Αραχωβίτης.

Παράλληλα η νέα ηγεσία του υπουργείου προωθεί για το επόμενο διάστημα νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών από υγιή αγροτικά συνεργατικά σχήματα. Στόχος να δοθεί στις οργανώσεις των παραγωγών η δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις.

Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προκηρυχθεί και το πρώτο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider