Σκυλακάκης: Δύσκολος ο επόμενος μήνας - Ανθεκτικός μακροπρόθεσμα ο προϋπολογισμός

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Δύσκολος ο επόμενος μήνας - Ανθεκτικός μακροπρόθεσμα ο προϋπολογισμός
Καθησυχαστικός για  κίνδυνο μακροχρόνιων επιπτώσεων στα δημοσιονομικά από την πανδημία αλλά και ανήσυχος για τις ανάγκες ειδικά του επόμενου μήνα, λόγω των βαρών που προκαλούν οι περιορισμοί ήταν ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Καθησυχαστικός για κίνδυνο μακροχρόνιων επιπτώσεων στα δημοσιονομικά από την πανδημία αλλά και ανήσυχος για τις ανάγκες ειδικά του επόμενου μήνα, λόγω των βαρών που προκαλούν οι περιορισμοί ήταν ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε ημερίδα του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Επίσης, αναφέρθηκε στην δυσκολία του 1ου χρόνου λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και στην ανάγκη να πετύχει σε όλα τα κράτη της ΕΕ για να επιστρέψει δυναμικά η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα.

Αλλά και ο Markus Ferber Συντονιστής ΕΛΚ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος Ιδρύματος Hanns Seidel. Ανέφερε πως η Ελλάδα έχει το καλύτερο σχέδιο ανάκαμψης. Είπε επίσης πως δεν ανησυχεί για την Ελλάδα, εκτιμά πως θα πα πάει καλά, αλλά ανησυχεί για την Ιταλία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού στην ίδια ημερίδα είπε πως «ότι φτάνουν τα χρήματα» και το ζήτημα είναι να πετύχει το πρόγραμμα γιατί «κάτι που πετυχαίνει μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον εάν και εφόσον χρειαστεί». «Η λογική του ταμείου ανάκαμψης είναι ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα την περίοδο της κρίσης. Δηλαδή θα πρέπει να τονωθεί η πλευρά της ζήτησης ούτως ώστε να μην καταρρεύσουν επιχειρήσεις ούτως ώστε να μην αυξηθεί η ανεργία. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ένα τρόπο στοχευμένο» ανέφερε.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς αν ανησυχεί για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και αν έχει χάσει τον ύπνο του τα βράδια είπε πως «ο βραδινός ύπνος είναι μία δύσκολη υπόθεση» αυτό το διάστημα λόγω της θέσης του .Επισήμανε όμως πως «αυτό που με ανησυχεί δεν είναι το μεσομακροπρόθεσμο» περιβάλλον που θα αντιμετωπίσει η χώρα, γιατί ο Προϋπολογισμός εκτιμά πως έχει ανθεκτικότητα και πως «τον έχουμε κρατήσει απείραχτο από μόνιμες επιβαρύνσεις». «Συνεπώς είναι ένας προϋπολογισμός που έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να παράγει πολύ καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα από την ώρα που θα επανέλθει η οικονομία σε μία φυσιολογική λειτουργία» είπε. «Πολύ περισσότερο με ανησυχεί λοιπόν ο επόμενος μήνας παρά τα επόμενα χρόνια» επισήμανε.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το αν θα υπάρξει επόμενο πακέτο επισήμανε πως «εμένα με απασχολεί αυτή τη στιγμή να απορροφήσουμε το πρώτο πακέτο. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Πιστεύω ότι το κλειδί θα είναι στη φάση αυτή όχι τόσο το θέμα των επενδύσεων, όσο το να μπορέσουμε δημοσιονομικά και από πλευράς νομισματικής πολιτικής να πορευτούμε μέσα στον επόμενο χρόνο μετά το πακέτο».

Εκτίμησε πως μετά στην Ελλάδα θα υπάρξει μία δυναμική και «μαζί με τη βοήθεια των μεταρρυθμίσεων θα πάμε πολύ πολύ καλύτερα».

Επανέλαβε για το Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ πως στόχος «είναι να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε αυτά τα 32 δισ τουλάχιστον 45 με 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και ταυτόχρονα περιλαμβάνουμε στο ταμείο ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων». «Σας διαβεβαιώ ότι πολύ δύσκολα θα βρείτε πιο φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων σε άλλη χώρα» ανέφερε.

Αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που θα συνδέονται με το κενό του ΦΠΑ «που είναι ένα άλλο μεγάλο χρόνιο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας» αλλά και στον πράσινο μετασχηματισμό και στη ψηφιακή μετάβαση.

«Υπάρχει και ένας πιο μακροχρόνιος στόχος του εμπεριέχεται στο Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελληνικής οικονομίας» είπε. «Έχουμε τις μικρότερες μικρές, τις μικρότερες πολύ μικρές και τις μικρότερες μεσαίες εταιρείες στην Ευρώπη. Αυτό δεν γίνεται και μαζί με αυτό έχουμε και πολύ εκτεταμένο γκρίζο τομέα της οικονομίας. Αυτή η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που θα κάνει τις επιχειρήσεις να κοιτούν προς τα έξω αντί για προς τα μέσα και θα χρησιμοποιούν ως βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τις οικονομίες κλίμακος, τη συνεργασία, την έρευνα και ανάπτυξη, και την διεθνή ανταγωνιστικότητα διατρέχει ολόκληρη τη στρατηγική μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» ανέφερε.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στις αδυναμίες του μοντέλου που ακολουθεί η ΕΕ. «Πρέπει να σας πω πως είναι πολύ δύσκολο το Ταμείο. Η Ευρώπη έχει βάλει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό της, γιατί θέλει να πετύχει με λίγα χρήματα σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες πάρα πολλούς στόχους. Θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί στην Ευρώπη, γιατί αν θέλεις να πετύχεις πάρα πολλούς στόχους με πολύ λίγα χρήματα υπάρχει ο κίνδυνος να μην πετύχεις κανένα στόχο. Αυτό ελπίζω και πιστεύω και είμαι απολύτως βέβαιος ότι στο Ελληνικό σχέδιο δεν θα γίνει. Αλλά για μας έχει μεγάλη σημασία το σύνολο της Ευρώπης να μπορέσει να ανακάμψει δυναμικά γιατί είμαστε κομμάτι ενός ευρύτερου συνόλου και έτσι θέλουμε πάντα να βλέπουμε τον εαυτό μας» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider