Στάση παρατηρητή του δημόσιου διαλόγου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, τηρεί μέχρι στιγμής το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το θέμα της AMK της Τράπεζας Πειραιώς θα έρθει ξανά στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, καθώς την Πέμπτη 1η Απριλίου το πρωί θα συζητηθούν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων οι εξελίξεις και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Η ενημέρωση θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. Στη συνεδρίαση θα κληθούν να συμμετάσχουν, με σχετικές εισηγήσεις ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Ανδρέας Βερύκιος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου.
Αύριο η διοίκηση του ΤΧΣ αναμένεται να έχει συνάντηση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η διοίκηση του ΤΧΣ δεν προβαίνει σε δηλώσεις. Ωστόσο, πηγές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισημαίνουν ότι πρωταρχική αποστολή του ΤΧΣ είναι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος. Η αποστολή αυτή εξυπηρετείται πλήρως με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Πειραιώς. Και στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να πληρούνται αφενός τα κριτήρια ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και στήριξης της αξίας του χαρτοφυλακίου του Ταμείου, και να επιταχυνθούν αφετέρου οι προσπάθειες μετασχηματισμού και ενδυνάμωσης της τράπεζας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο παρακολουθεί τον δημόσιο διάλογο, ακούει όλες τις απόψεις που εκφράζονται και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πηγές του ΤΧΣ τονίζουν ότι το Ταμείο παραμένει αρωγός στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και με την ανεξαρτησία του ενισχύει τη δυναμική των συστημικών τραπεζών να λειτουργήσουν ως μοχλός στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε επίσης:
Τρ. Πειραιώς: Τι έγινε με την ΑΜΚ του 2015 και τι θα γίνει με την ΑΜΚ του 2021