Με «πράσινα ροδάκινα» καινοτομούν και «επιχειρούν» οι μαθητές από το Γενικό Λύκειο Βελβεντού, οι οποίοι συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής των λυκείων όλης της Ελλάδας της WRO Hellas με θέμα «πράσινη ενέργεια και επιχειρηματικότητα». Οι μαθητές, στη λογική του «πράσινου επιχειερείν κατασκεύασαν ένα διαλογητήριο φρούτων , το οποίο λειτουργεί με πράσινη ενέργεια.
Η αρχική έμπνευση ήρθε στα παιδιά και τους καθηγητές ύστερα από την επίσκεψη τους στα διαλογητήρια των συνεταιρισμών του Βελβεντού ΑΣΕΠΟΠ και Δήμητρα όπου άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης φωτοβολταϊκών για να φθάσουν τελικά στην κατασκευή ηλιακού συλλέκτη ο οποίος μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα διαχωρίζει φρούτα όπως είναι ροδάκινα, μήλα κλπ ανάλογα με το χρώμα, το βάρος, και το μέγεθος.
Συγκεκριμένα μετά από επίσκεψη των παιδιών στα διαλογητήρια των συνεταιρισμών του Βελβεντού ΑΣΕΠΟΠ και Δήμητρα προβληματίστηκαν στην χρήση φωτοβολταϊκών, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά. Έγειραν τελικά στην κατασκευή ενός ηλιακού συλλέκτη, ο οποίος θα συγκεντρώσει την ηλιακή ενέργεια και θα την μετατρέπει ακολούθως σε ηλεκτρική. Έτσι θα διαχωρίζονται τα φρούτα, ροδάκινα , μήλα κ.ο.κ. ανάλογα με το χρώμα τους. Διαλογή φυσικά γίνεται και ανάλογα με το βάρος και το μέγεθος των φρούτων ,αλλά επιλέχθηκε λόγω αισθητήρων ο συγκεκριμένος τρόπος διαλογής.
Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο καθηγητής πληροφορικής Γιάννης Κοκκινίδης.
Η εταιρική ευθύνη ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα
Ο 1ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής , αποκλειστικά για μαθητές του Λυκείου, που διοργάνωσε η WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την Cosmote και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Μέλη της ομάδας «GREEN PEACH» είναι οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Λυκείου Βελβεντού: Νικολέτα Ελαφρού, Μαρία Εμμανουήλ και Αστέριος Ζέρβας και οι μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου: Παναγιώτης Αγγουριδάκης, Ιάσονας Ευαγγέλου και Μαριλένα Παπατσιάρα. Προπονητής και συντονιστής της ομάδας είναι ο καθηγητής Ιωάννης Κοκκινίδης ΠΕ20 – Πληροφορικός. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της ομάδας να αναπτύξουν το ταλέντο, τη φαντασία και τις τεχνολογικές και επιστημονικές τους δεξιότητες, εφαρμόζοντας και κατασκευάζοντας μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή – μοντέλο ως αποτέλεσμα συνεργασίας και συλλογικής δουλειάς. Το project ήταν είναι μία ρομποτική κατασκευή – διαλογητήριο προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας, που λειτουργεί με πράσινη ενέργεια και συγκεκριμένα με ηλιακή ενέργεια.
Ανάμεσα σε αυτούς που δεν έκρυψε το θαυμασμό του γι’ αυτή την ιδιαίτερα έξυπνη και εντυπωσιακή κατασκευή ήταν και ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, ο ποίος έγραψε, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook:
«730 πρωτοπόρες ομάδες μαθητών μας έδειξαν σήμερα όψεις της άλλης Ελλάδας. Με τη βοήθεια των δασκάλων τους παρουσίασαν ρομποτικά επιτεύγματα που δίνουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Στο βίντεο, τα παιδιά από το Βελβεντό δημιούργησαν μια μηχανή που αυτομάτως διαχωρίζει τα φρούτα ανάλογα με το χρώμα τους. Υποκλινόμαστε στα παιδιά και στους δασκάλους τους!