«Ώρα μηδέν» για το Brexit – Η κρίσιμη προθεσμία των 29 ημερών και οι επιλογές της Τερέζα Μέι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ώρα μηδέν» για το Brexit – Η κρίσιμη προθεσμία των 29 ημερών και οι επιλογές της Τερέζα Μέι
Το Λονδίνο δεν έχει παρά έναν μήνα μέχρι την επίσημη έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση (29 Μαρτίου), κι όμως όλα είναι ακόμη «στον αέρα».

Στενεύει επικίνδυνα ο κλοιός για τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η έλευση του Μαρτίου φέρνει στο προσκήνιο μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Το Λονδίνο δεν έχει παρά έναν μήνα μέχρι την επίσημη έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι όμως όλα είναι ακόμη «στον αέρα».

Ένα μήνα πριν το Brexit, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, η Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη αποστολή, καθώς προσπαθεί να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μπορεί όμως η Βρετανίδα πρωθυπουργός να ζυγίσει όλες τις πιθανότητες και να πραγματοποιήσει εγκαίρως το Brexit;», διερωτάται το Bloomberg.

Όπως σημειώνεται, οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών συνεχίζονται, με τη Μέι να δηλώνει ότι στοχεύει σε μια νέα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, για τη συμφωνία της, μέχρι τις 12 Μαρτίου. Με την κίνηση αυτή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσδοκά να κερδίσει λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά και να λάβει περισσότερη στήριξη στη συμφωνία της.

«Η μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε τον Φεβρουάριο σε ό,τι αφορά το Brexit ήταν η δήλωση… για πρώτη φορά της Μέι πως η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να αναβληθεί, εάν δεν υπάρξει συμφωνία», γράφει το Bloomberg. Το ζητούμενο τώρα είναι εντός των ερχόμενων ημερών η Βρετανία να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Brexit όχι τόσο «άτακτο» ή καθόλου Brexit;

Η «πρόκληση» της δεύτερης ψηφοφορίας

Στην πρώτη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, η συμφωνία της Μέι ηττήθηκε κατά κράτος. Η συμφωνία έλαβε 202 ψήφους υπέρ έναντι 432 που ψήφισαν κατά.

Η Τερέζα Μέι για να «περάσει» από το κοινοβούλιο τη συμφωνία της χρειάζεται 320 ψήφους. «Πού θα τους βρει;», διερωτάται το Bloomberg.

«Η Βρετανία χρειάζεται ένα πολιτικό θαύμα για να πετύχει όλα όσα επιθυμεί…», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider