Ευρωζώνη: Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη παρά την πτώση της Γερμανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη παρά την πτώση της Γερμανίας
Περισσότερο από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ανθεκτική επέκταση σε βασικές χώρες επέτρεψε στην περιοχή να αντισταθμίσει την αιφνιδιαστική συρρίκνωση της Γερμανίας.

Περισσότερο από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ανθεκτική επέκταση σε βασικές χώρες επέτρεψε στην περιοχή να αντισταθμίσει την απρόσμενη συρρίκνωση της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, στο 0,6% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 0,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 0,3%.

Αυτό ξεπέρασε τη διάμεση πρόβλεψη 0,2% των οικονομολόγων καθώς τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και η Ιταλία συνέχισε να αναπτύσσεται, αντισταθμίζοντας μια πτώση 0,1% στη Γερμανία.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση κατέγραψαν η Ισπανία (2,9%), η Πορτογαλία (1,5%), η Λιθουανία (1,4%) και η Ουγγαρία (1,3%). Η Ιταλία κατέγραψε ανάπτυξη 0,9%. Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για οκτώ χώρες και αρνητικοί για τρεις. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο η Ιρλανδία (+1,2%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+0,9%) και την Ισπανία (+0,8%). Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Λετονία (-1,1%), στη Σουηδία (-0,8%) και στην Ουγγαρία (-0,2%).

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε λόγω της πτώσης των επενδύσεων σε εξοπλισμό και κτίρια, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. «Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει σε κρίση», δήλωσε σε δήλωση ο Κλάους Βολράμπε, επικεφαλής ερευνών στο ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο. «Το τρίτο τρίμηνο προσφέρει ελάχιστες ελπίδες για βελτίωση» πρόσθεσε.

Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, ενώ η ισπανική οικονομία ενισχύθηκε κατά 0,8%. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα ταιριάζουν με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και υπερβαίνουν τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Η ανάγνωση της Γαλλίας καταγράφει μόνο εν μέρει τον αντίκτυπο των εκλογών που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Ιουνίου — τρεις εβδομάδες πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Μια ξεχωριστή έκθεση στην Ισπανία έδειξε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση ενώ ο πληθωρισμός εκεί εξασθένησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2,9% τον Ιούλιο, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Η ισπανική οικονομία ξεπέρασε τις αντίστοιχες της ευρωζώνης τα τελευταία τρίμηνα, ενισχυμένη από την ισχυρή απασχόληση.

Τα άνισα αποτελέσματα ανάπτυξης σε όλη την περιοχή δείχνουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς πλησιάζουν σε μια κρίσιμη απόφαση τον Σεπτέμβριο σχετικά με το εάν η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται αρκετά εύθραυστη ώστε να δικαιολογεί μια νέα μείωση των επιτοκίων.

Το συνολικό αποτέλεσμα του πληθωρισμού για την περιοχή προβλέπεται από τους οικονομολόγους ότι θα διατηρηθεί σταθερό τον Ιούλιο στο 2,5%, ακόμη αισθητά πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Τα γερμανικά ομόλογα διέγραψαν τα μικρά κέρδη μετά τις ανακοινώσεις της Τρίτης, αφήνοντας τη 10ετή απόδοση σταθερή στο 2,36%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider